Με νέες υποσχέσεις και προαναγγελίες για τα όσα θα έρθουν μετά το Πάσχα εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην τηλεόραση του Άλφα. «Στις 3 Μαΐου θα μπορέσουν να ανοίξουν εστιατόρια, καφετέριες, θα πάει το ωράριο στις 23:00. Οι Εκκλησίες θα λειτουργήσουν» ανέφερε ο πρωθυπουργός, παραβλέποντας ωστόσο ότι η Εκκλησία, μέσω της Ιεράς Συνόδου, αποφάσισε και ανακοίνωσε το άνοιγμα των εκκλησιών πριν την Κυβέρνηση.

«Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι είμαστε στο τέλος της περιπέτειας. Το σημαντικότερο είναι ότι γνωρίζουμε πράγματα που πριν ένα χρόνο δεν τα γνωρίζαμε. Τότε δεν γνωρίζαμε πώς θα τελειώσει η περιπέτεια. Τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση στο πρόβλημα του κορονοϊού» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, παραβλέποντας το γεγονός ότι μόλις χθες, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους πρώτους μήνες του 2021 ξεπέρασαν αυτούς ολόκληρου του 2020.

Προσέθεσε δε ότι «η τάση τις τελευταίες 10 ημέρες είναι θετική» γιατί ο δείκτης θετικότητας μειώνεται. «Κάθε εβδομάδα χτίζουμε τείχος ανοσίας. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Το άνοιγμα το οποίο κάνουμε είναι ελεγχόμενο και οργανωμένο. Όταν οι πολίτες γνωρίζουν τι θα συμβεί είναι λιγότεροι επιρρεπείς σε παραβατικές συμπεριφορές. Προτιμώ κάποιος να βγει έξω να φάει σε εξωτερικό χώρο με όλα τα μέτρα ασφάλειας, παρά να βρεθεί σε ένα σπίτι που κανείς δεν θα τον επιτηρεί. Η κοινωνία και οι πολίτες συμμορφώνονται όταν μπορούμε να τους περιγράψουμε με όση ασφάλεια μπορεί να γίνει τι θα συμβεί αύριο και μεθαύριο», σημείωσε.

«Όταν αποφασίσαμε να κλείσουμε στα τέλη Ιανουαρίου πολλοί αμφισβήτησαν την επιλογή μας. Αυτός είναι ο λόγος που δεν γίναμε Πορτογαλία και το σύστημα Υγείας άντεξε, αντέχει και θα αντέχει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Αστοχία» η Νέα Σμύρνη, αλλά «η αστυνομία έχει γίνει πιο έξυπνη στους ελέγχους»

Ως «αστοχία» χαρακτήρισε την «περίπτωση της Νέας Σμύρνης» ο Κ. Μητσοτάκης και ανέφερε πως «αυτά τα φαινόμενα δεν τα αντιμετωπίζεις με καταστολή». Αλλάζοντας κατευθείαν το θέμα, απηύθυνε στη συνέχεια έκκληση για σοβαρότητα και υπευθυνότητα, καλώντας τα νεαρά άτομα να χτίσουν κίνημα υπέρ του εμβολιασμού. «Έχουμε περάσει 14 μήνες σ’ αυτό το καθεστώς των περιορισμών. Η αστυνομία έχει γίνει πιο έξυπνη στους ελέγχους. Μην έχετε αμφιβολία ότι θα υπάρχουν έλεγχοι στις εξόδους και θα επιβληθούν πρόστιμα», τόνισε σχετικά με τις μετακινήσεις του Πάσχα. «Μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενους στους εμβολιασμούς και την επιχείρηση «Ελευθερία», δήλωσε πως είναι «εξαιρετικά καλά οργανωμένη και πρωτοποριακή για τα δεδομένα του ελληνικού κράτους» και πως πρόκειται για «μεγάλη επιτυχία για τη χώρα». Ισχυρίστηκε επίσης πως «από τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν θα υπάρχει πρόβλημα επάρκειας εμβολίων και θα μπορούμε να κάνουμε γρήγορα τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας». Κάλεσε επίσης τα ηλικιωμένα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν. «Είναι ένα δράμα, μια τραγωδία. Να μπορείς να αποφύγεις αρρώστια που μπορεί να σε σκοτώσει και να μην το κάνεις για διάφορους λόγους. Τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά. Θέλετε να βρεθείτε σε μια εντατική να παλεύετε για τη ζωή σας όταν μπορείτε με ένα απλό τσίμπημα να το αποφύγετε;» κατηγόρησε επί της ουσίας τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Αρχιεπίσκοπο για το γεγονός ότι προέτρεψε δύο φορές τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Έθεσε μάλιστα το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ορισμένων εργαζομένων και σημείωσε πως «δεν θέλω να ανοίξει αυτή τη συζήτηση τώρα, αλλά αργότερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί», ενώ προανήγγειλε πως θα υπάρξουν καινούργια μονοδοσικά εμβόλια.  «Θεωρώ ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων εργαζόμενων – ειδικά των υγειονομικών- πρέπει να ανοίξει. Φέτος ή του χρόνου ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε ένα δεύτερο εμβόλιο. Τότε θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Το όριο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα είναι αυστηρά προσδιορισμένο» τόνισε, ενώ εκτίμησε ότι και οι νέοι θα σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο και είπε ότι θα υπάρχουν και καινούργια μονοδοσικά εμβόλια.

«Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο. Αυτό που μπορείς να κάνεις πιο γρήγορα» τόνισε, και σημείωσε πως οι αρνητές «είναι ελάχιστοι και μερικές φορές τούς δίνουμε μεγαλύτερη σημασία». Σχετικά με τα self test ανέφερε πως «περνάνε τη σκυτάλη της υπευθυνότητας στον πολίτη. Όπως και το εμβόλιο είναι ατομική πράξη υπευθυνότητας», συνέχισε και υποσχέθηκε ότι η χώρα θα προμηθευτεί σε χαμηλή τιμή self test «τώρα που τα χρειαζόμαστε».

«Βαθύτατος λαϊκισμός» για τα πρακτικά και «χαμηλό το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου»

«Το γεγονός ότι έχουμε τόσα εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά είναι ένα θαύμα της επιστήμης», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι εμείς δεν σταματήσαμε τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca. «Η πιθανότητα να πάθεις κάτι από εμβόλιο είναι απειροελάχιστη. Είναι πιθανότερο να τρακάρεις πηγαίνοντας στο εμβολιαστικό κέντρο. Και σίγουρα είναι πιο πιθανό να κολλήσεις covid. Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τις συνεδριάσεις των λοιμωξιολόγων, δήλωσε πως «η κυβέρνηση αποφασίζει και όχι οι ειδικοί. Κατά κανόνα, 9 στις 10 φορές, 95 στις 100 φορές, έχουμε συνταχθεί απόλυτα με τις προτάσεις των ειδικών», ανέφερε. «Τον Ιανουάριο, όταν κάναμε αυστηρό lockdown, ήταν δική μας απόφαση, όχι της επιτροπής. Η συζήτηση για τα πρακτικά είναι βαθύτατος λαϊκισμός», υπογράμμισε. «Δυστυχώς το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου γύρω από το θέμα της πανδημίας – και αναφέρομαι στην αντιπολίτευση – είναι θλιβερό» υποστήριξε, και έφερε ως παράδειγμα τις θέσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα της Εστίασης. «Είναι εντυπωσιακό πώς καταφέρνουν να λένε κάθε φορά το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γίνεται. Η απόλυτη εικόνα της καταστροφής δεν αδικεί τη χώρα, αλλά τους ίδιος», τόνισε.

Τροπολογία για ασυλία και προστασία από «εξέταση» στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων (και όχι μόνο)

Υποσχέσεις ότι «τα τραύματα στον παραγωγικό ιστό δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο εκτιμούμε»

«Χτίζουμε μεθοδικά την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Όλα αυτά τα είχαμε πει και τα υλοποιούμε. Είναι μόνιμα μέτρα μείωσης φορολογίας και της προκαταβολής. Υπάρχει εμπιστοσύνη στη χώρα. Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να μην γίνουν απολύσεις. Σε μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει. Μας ενδιαφέρει να έχουμε ανάκαμψη από την οποία θα ωφεληθούν όλοι» δήλωσε σχετικά με τα μέτρα μείωσης της φορολογίας που ανακοινώθηκαν σήμερα και υπενθύμισε πως είναι συνεπή με το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

«Η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή. Έχει σημασία η ποιότητα της ανάκαμψης. Να συνδέεται με επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία. Έχουμε όπλο το Ταμείο Ανάκαμψης» υποσχέθηκε ακόμα.

«Είχαμε ύφεση 8,2%. Πολύ βαθιά. Έχει άλλα χαρακτηριστικά όμως από προηγούμενες υφέσεις. Αυτό το οποίο θα συμβεί θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Τα τραύματα στον παραγωγικό ιστό δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο εκτιμούμε», συμπλήρωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δράσεις στήριξης αντίστοιχες με την εστίαση για τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους και άλλες επιχειρήσεις.

Σε επίπεδο «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» το ζήτημα των ελληνοτουρκικών

«Θα μου επιτρέψετε να μην μπω στη λεπτομέρεια των συζητήσεων που είχα με τον υπουργό Εξωτερικών. Ο χειρισμός από πλευράς του κ. Δενδια υπήρξε άψογος» δήλωσε σχετικά με το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα. «Τέτοιου είδους δημόσιες αντιπαραθέσεις μπορεί να είναι σπάνιες, αλλά έχουν και τη χρησιμότητα τους γιατί καταδεικνύουν ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» ανέφερε και δήλωσε πως «δεν ήταν πρόθεση κανενός να τσακωθεί».

«Η εντολή που είχα δώσει ήταν ότι δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντητη. Τα θέματα τέθηκαν με ειλικρίνεια, με ευκρίνεια. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι και ευρωτουρκικές σχέσεις. Το πλαίσιο του διαλόγου από εκεί και πέρα υπάρχει, οι διερευνητικές συνεχίζονται και ο διάλογος δεν διακόπτεται. Το μόνο πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων είναι το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε, ενώ σημείωσε πως η δική του επιθυμία είναι «να βρούμε ένα modus vivendi με την Τουρκία».

Σε ερώτηση σχετικά με επερχόμενη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, προανήγγειλε νέα συνάντηση μεταξύ τους, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πότε. «Θα γίνει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν είμαι σε θέση να πω το πότε. Η συνάντηση θα γίνει γιατί πρέπει να μιλάμε. Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα. Δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Θα είναι είδηση προφανώς τώρα».