X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Συνέντευξη Τύπου fast track, διαμονή σε πλοία και εντάσεις για τις νέες δομές στη Λέσβο

Συνέντευξη Τύπου λίγων λεπτών, κατά την οποία μάλιστα δέχθηκαν μόλις μία ερώτηση, παραχώρησαν οι υπουργοί Μετανάστευσης και Ασύλου και Εσωτερικών, Νότης Μηταράκης και Τάκης Θεοδωρικάκος, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ και τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής, ανακοινώνοντας τη διενέργεια τεστ για κάποιους εκ των προσφύγων και μεταναστών, καθώς και τη διαμονή 1.000 εξ αυτών σε πλοία και 2.500 σε πρόχειρες σκηνές. Την ίδια ώρα, αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση για προσωρινούς καταυλισμούς σε πρώην στρατόπεδα στις περιοχές Κλιτς και Λεμονού, με προεξέχοντα τον περιφερειάρχη Μουτζούρη, αλλά και κατοίκους της περιοχής.
φωτογραφία από τον ιστότοπο της Λέσβου «Στο Νησί»
|

*φωτογραφία από τον ιστότοπο της Λέσβου «Στο Νησί»

Σχέδια για τη φιλοξενία των 1.000 από τις 13.000 κόσμου που έμειναν χωρίς κατάλυμα σε πλοία παρουσίασε το κυβερνητικό ντουέτο Μηταράκη – Θεοδωρικάκου, έχοντας στο πλευρό τους τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέα και τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ακόμα 3.500 αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν σε σκηνές που στάλθηκαν από άλλα μέρη της χώρας, και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Όπως μετέδωσε το τοπικό «Στο Νησί», πρόκειται για δύο εγκαταλειμμένα, πρώην στρατόπεδα, στις περιοχές Κλιτς και Λεμονού. Όπως αναφέρεται, το στρατόπεδο στο Κλιτς της Λάρσου είχε παραχωρηθεί στον ενιαίο Δήμο Λέσβου επί Δημαρχίας Δημήτρη Βουνάτσου χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά. Το δεύτερο, αυτό στη Λεμονού της Ουτζάς, επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο επί Υπουργίας Γιάννη Μουζάλα, χωρίς ποτές να συμβεί, έπειτα από αντιδράσεις τοπικών φορέων.

Κατά τα όσα υποστήριξε στις δηλώσεις του ο Νότης Μηταράκης, στον καταυλισμό της Μόριας καταστράφηκαν «οι χώροι διοίκησης, οι χώροι της Υπηρεσίας Ασύλου και άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, κάηκε ο χώρος εντατικής θεραπείας της νέας υγειονομικής μονάδας της δομής, ενώ στους χώρους φιλοξενίας του γενικού πληθυσμού έχουν συμβεί υλικές καταστροφές, που θα επιδιορθωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα».

Επίσης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ότι «σήμερα κιόλας μεταφέρονται από τη Λέσβο στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που είχαν απομείνει στο ΚΥΤ. Απομένουν 3.500 αιτούντες άσυλο των οποίων οι χώροι διαβίωσης καταστράφηκαν από την πυρκαγιά και για αυτούς λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα. Καταρχήν, οι πλέον ευάλωτοι, περίπου 1.000 άτομα, θα διανυκτερεύσουν από σήμερα σε πλοίο, που αναμένεται να καταπλεύσει στο Λιμάνι της Μυτιλήνης αργά σήμερα το βράδυ και το οποίο παραχωρεί δωρεάν η εταιρεία BlueStar και την οποία ευχαριστούμε για την προσφορά της». Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες του TPP, οι διαδικασίες για τη μεταφορά των παιδιών αυτών βρίσκεται σε εξέλιξη, δίχως ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί ο αριθμός τους.

Ο υπουργός υποστήριξε ακόμα πως η κυβέρνηση έχει αιτηθεί στην Ευρώπη την «ανακατανομή των διαμενόντων της Μόριας σε άλλα κράτη-μέλη», ενώ αναφερόμενος στις αποφάσεις για δημιουργία μιας νέας κλειστής δομής, υποστήριξε πως τα όσα συνέβησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης «καταδεικνύουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία δημιουργίας μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής», μην μπορώντας να αντισταθεί σε μερικές ακόμα πολιτικάντικες κορώνες.

«Μίας δομής που θα χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενη, ασφαλής και ανθρώπινη.
Μιας δομής με περίφραξη στρατιωτικού τύπου, συστήματα ελέγχου και καμερών όπου και θα προλαμβάνονται εν τη γενέσει τους περιστατικά εγκληματικότητας.
Μιας δομής, πρωτίστως, που θα εμφυσήσει το αίσθημα ασφάλειας, τόσο στους διαμένοντες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες.
Μιας δομής που θα εξασφαλίζει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους της» ανέφερε συγκεκριμένα ο Ν. Μηταράκης.

Από την πλευρά του, ο Τ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε γενικόλογα στον συντονισμό μεταξύ παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ ο Π. Αρκουμανέας ανακοίνωσε «μεγάλο αριθμό» τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε κατοίκους και πρόσφυγες, χωρίς κάποια σαφή δέσμευση. Επίσης, έγινε αναφορά στην απόφαση για ενίσχυση του ΕΚΑΒ του νησιού και του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ενώ αναφέρθηκε και σε ενίσχυση του αριθμού των γιατρών και νοσηλευτών στις δομές φιλοξενίας, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου των 15 λεπτών, της οποίας οι ομιλητές δέχθηκαν μόλις μία ερώτηση:

Η συνέντευξη τύπου του Υπουργικού κλιμακίου για τα γεγονότα στη Μόρια και τα μέτρα που θα ληφθούν.

Gepostet von Στο Νησί am Mittwoch, 9. September 2020

Βέτο Μουτζούρη, αντιδράσεις από κατοίκους

Στο μεταξύ, μόλις λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις για την δημιουργία καταυλισμών στα δύο εγκαταλειμμένα στρατόπεδα, η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας δημιουργεί προσχώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το «Στο Νησί», επιχειρηματίες των γύρω περιοχών αντιδρούν για το στρατόπεδο στο Κλιτς, ενώ αντίστοιχη φέρεται η αντιμετώπιση και για τη λειτουργία του στρατοπέδου στη Λεμονού.

Την ίδια ώρα, κάθετα αντίθετος εμφανίζεται ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος ζητάει την απομάκρυνση οποιασδήποτε δομής φιλοξενείας προσφύγων και μεταναστών από το νησί, και να μην δημιουργηθεί οποιαδήποτε καινούρια. Αξίζει να σημειωθεί πως μερικώς απέναντι στη στάση του περιφερειάρχη, διακρινεται αυτή του αντιπεριφερειάρχη, Άρη Χατζηκομνηνού, που δεν δίστασε να χαρακτηρίσει λαϊκιστές όσους αντιτίθενται στη δημιουργία νέας κλειστής δομής.

Στην ανακοίνωσή του, ο Κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε στην καταστροφή του καταυλισμού της Μόριας σημειώνοντας πως «στα αποκαΐδια της» δεν μπορεί να στηθεί νέα Μόρια, καλώντας την κυβέρνηση να απομακρύνει όλους τους μετανάστες από το νησί.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Μουτζούρη:

Πριν μερικούς μήνες ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε δηλώσει πως το Βόρειο Αιγαίο είναι μια «πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί». Σήμερα δυστυχώς επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Η κυβέρνηση, η οποία τους τελευταίους μήνες δείχνει πρόοδο στην διαχείριση του μεταναστευτικού, οφείλει να βρει τρόπο να απομακρύνει τους μετανάστες από τις νήσους μας.

Η Λέσβος αλλά και γενικότερα οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου δεν μπορεί να μετατραπούν στην Σπιναλόγκα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν θα επιτρέψουμε οι νήσοι μας να συνεχίσουν να γίνονται πεδία μαχών και καταστροφών. Δεν μπορούμε πλέον μόνοι μας να αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα της Ευρώπης.

Η Περιφερειακή Αρχή εκφράζοντας την βούληση και την αγανάκτηση των κατοίκων της Λέσβου δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί οιαδήποτε νέα δομή και ζητά από την Κυβέρνηση να προβεί σε συντονισμένες κινήσεις σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες για την επίλυση του προβλήματος. Η φιλοξενία μεταναστών σε επιβατηγά πλοία ή κρουαζιερόπλοια ώστε να ενδιαιτηθούν οι μετανάστες αναδεικνύεται εκ νέου μια καλή λύση, όπως είχαμε προτείνει παλαιότερα.

Τα σημερινά δραματικά γεγονότα έβαλαν τέλος στην ύπαρξη του Κ.Υ.Τ Μόριας. Στα αποκαΐδια της δεν μπορεί να στηθεί νέα «Μόρια». Η κοινωνία της Λέσβου δεν μπορεί να δεχτεί καμία άλλη λύση ύστερα από όλα όσα έχει υποφέρει.

Διαβάστε περισσότερα:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος – Στο δρόμο, χωρίς στέγη, χιλιάδες άνθρωποι


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις