Χρησιμοποιώντας αλαζονικές εκφράσεις ο Άγγελος Συρίγος, κατά την εμφάνισή του σε εκπομπή της ΕΡΤ, υποστήριξε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους δήμους είναι πλούσιοι λόγω τουρισμού και θα πρέπει να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους, χωρίς να περιμένουν το «κράτος – πατερούλη».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Μιλάμε για πολύ πλούσιους δήμους που βγάζουν αρκετά χρήματα από τον τουρισμό. Ως εκ τούτου τα προβλήματα αυτά καλό θα είναι να αντιμετωπίζονται από τις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει το παράδειγμα του Δήμου Υδρας που δίνει ένα σχετικό επίδομα. Ας έχουμε κατά νου ότι το κράτος πατερούλης δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα από την Αθήνα».

To κράτος δείχνει να αδιαφορεί, την ίδια ώρα που όπως είχε τονίσει και ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων στο TPP, η κατάσταση με τη στέγαση των εκπαιδευτικών, λόγου χάριν, στη Μύκονο, είναι κόλαση.

«Αυτήν τη στιγμή, 60 δάσκαλοι, καθηγητές, νηπιαγωγοί δεν μπορούν να βρουν σπίτι για ενοικίαση. Τους ζητάνε για 15 τ.μ. 500 ευρώ. Τώρα επειδή είμαστε ακόμη στο φουλ της τουριστικής περιόδου, τα ενοίκια είναι πανάκριβα και κοιτάνε το κέρδος από τον τουρισμό» σημείωσε ο ίδιος στο ΤΡΡ και πρόσθεσε: «Αυτοί οι άνθρωποι είτε φιλοξενούνται σε δομές του δήμου και μένουν 3-4 άνθρωποι σε ένα δωμάτιο -άνθρωποι 40 και 50 χρονών που πολλοί έχουν φέρει και τα παιδάκια τους μαζί- είτε σε σπίτια φίλων και γνωστών συναδέλφων. Η δομή του δήμου, εν τω μεταξύ, είναι κακοδιατηρημένη, και διαθέτει επίσης ο δήμος ελάχιστα δωμάτια δεξιά κι αριστερά, επίσης σε κακή κατάσταση -τα οποία είναι γεμάτα ήδη. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που νοικιάζουν κατάλυμα, δεδομένου ότι κοστίζει 100 ευρώ ανά ημέρα, αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή».