Την βιομηχανία αγωγών κατά δημοσιογράφων που έχει στηθεί (και) στον Έβρο, με στόχο την οικονομική εξόντωση των ανεξάρτητων φωνών, καταγγέλει με σχετική της ανακοίνωση η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Το φαινόμενο, που έχει πάρει διαστάσεις, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει όσες φωνές δεν ελέγχει, στον Έβρο εκδηλώνεται με τη βιομηχανία αγωγών του Δημάρχου της Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, κατά δημοσιογράφων, ειδικά ιστοτόπων, με τις οποίες ζητεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση.

Οι δημοσιογράφοι και οι ιστοσελίδες εις βάρος των οποίων ασκήθηκαν οι αγωγές είχαν καλύψει, τον Ιούλιο του 2020, τις απευθείας αναθέσεις που έκανε ο Δήμαρχος. Στις αγωγές, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης – μιας πόλης με μεγάλη σημασία λόγω και των νέων ΝΑΤΟικών σχεδιασμών – ζητεί αποζημιώσεις 30.000 ευρώ από κάθε τοπικό μέσο που διώκει, όπως και την προσωποκράτηση, του ιδιοκτήτη του e-evros.gr, για ένα χρόνο.

Σε επικοινωνία μας, o ιδιοκτήτης του e-evros.gr , Θάνος Τσιακπίνης, του οποίου ζητεί ο δήμαρχος την προσωποκράτηση, μας είπε ότι «στα 17 χρόνια λειτουργίας του ιστότοπου πρώτη φορά μας πάνε στα δικαστήρια, κι αυτό μιλάει μόνο του».

Μεταφέρουμε εδώ αποσπάσματα από το σχετικό δημοσίευμα του e-evros:

«Προφανώς κουράστηκε από τις “βολές” των τοπικών ΜΜΕ ο νέος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και άρχισε να μοιράζει εξώδικα και αγωγές με τη “σέσουλα” (μιας και είναι επαγγελματίας δικηγόρος επί σειρά ετών) χωρίς φυσικά να προτιμά το δημόσιο διάλογο. Τουλάχιστον έτσι κάνουν όλοι οι υπόλοιποι δήμαρχοι του κόσμου, σε όσα τους καταγγέλονται και τους καταλογίζονται από τα ΜΜΕ. Εξάλλου πότε απάντησε δημοσίως κοιτώντας στα μάτια κάποιους από εμάς; Μέχρι στιγμής ούτε μία φορά!

Σε αυτή την πορεία μόλις 20 μηνών ο Δήμαρχος έχει αποδείξει πολλές φορές πως είναι πολιτικά κατώτερος των περιστάσεων και αυτή του η κίνηση αποδεικνύει περίτρανα δια του λόγου το αληθές. Προφανώς θεωρεί πως βρίσκεται στο δικηγορικό του γραφείο όταν διαβάζει τις ειδήσεις και όχι στο δημαρχιακό θώκο που οι πολίτες αυτού του τόπου τον τοποθέτησαν για να τους υπηρετήσει και όχι να τον υπηρετούν. […] Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που “σέρνει” στις αίθουσες ανθρώπους που δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει πολιτικά, δημοσιογράφους ή ακόμη και πολιτικούς του αντιπάλους. Είναι γνωστή η μέθοδος εξάλλου όταν προσπαθείς να “φιμώσεις” αυτόν που έχεις απέναντι.

Ας δούμε όμως το χρονικό και τι έχει συμβεί:

Τον Ιούλιο του 2020, απέστειλε στο e-evros.gr και σε άλλα δύο τοπικά site εξώδικα (παρότι δημοσιεύσαμε την επόμενη ημέρα την απάντηση του γραφείου του) σχετικά με το ζήτημα που είχε ανακύψει από δημοσίευματα του alexandroupolisonline.com και evrosonline.gr με τίτλο: “Προκλητική απευθείας ανάθεση Ζαμπούκη σε αδερφή Αντιδημάρχου” και “Οικογενειακή υπόθεση άλλη μία απευθείας ανάθεση στο Δήμο Αλεξανδρούπολης” αντίστοιχα. Στο e-evros.gr κάναμε αναπαραγωγή με αναφορά της πηγής φυσικά την πρώτη ανάρτηση. […] Την επόμενη κιόλας ημέρα το e-evros.gr ανήρτησε την απάντηση όπως αυτή ήρθε από το γραφείο του Δημάρχου με τίτλο: “Όλη η αλήθεια για την απευθείας ανάθεση των δύο ηλεκτρικών ποδηλάτων – “Άνθρακας”… το σκάνδαλο;”

Εντός ολίγων ημερών, το evrosonline και το alexandroupolionline παρέλαβαν αγωγές όπου ο Δήμαρχος ζητά να αποζημιωθεί με 30.000 ευρώ από τον καθένα διότι του έθιξαν όπως λέει, την υπόληψή του. Στο e-evros.gr δεν απέστειλλε τότε αγωγή. Ίσως είχε κατανοήσει πόσο άστοχη και άσκοπη θα ήταν μία τέτοια κίνηση. Το θέμα είχε “λήξει” εκεί.

Ερχόμαστε στο παρόν. Οκτώ μήνες αργότερα ο Δήμαρχος θυμάται ξαφνικά να καταθέσει αγωγή κατά του ιδιοκτήτη του μέσου (και όχι κατά του ΜΜΕ μίας και είναι νομικό πρόσωπο, δηλαδή εταιρεία) όπου ζητά ακόμα 30.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη, όπως ακριβώς ζητά και από τους δύο άλλους κατόχους των ΜΜΕ αλλά εδώ με καθυστέρηση οκτώ μηνών. Μάλιστα ζητά να διαταχθεί και η προσωποκράτηση του εναγομένου για ένα χρόνο! Να τον κλείσουν “μέσα” δηλαδή. Προφανώς γιατί στο μεσοδιάστημα, δημοσιεύσαμε κάποια από τα κακώς κείμενα της καθημερινότητας στην πόλη, που δεν του άρεσαν και τώρα είπε να χρησιμοποιήσει την “τέχνη” του, για να αλλάξει η κατάσταση αυτή. Εκδίκηση; Εμπάθεια; Μένος; Τι από όλα αυτά; […]

Και για να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι, χωρίς κανείς να μπορεί να μας τρομοκρατήσει πληροφορούμε (γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουμε) τους πολίτες ότι ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης από τις 17-09-2019 έως την 22-12-2020 πραγματοποίησε 135 απ’ ευθείας αναθέσεις συνολικού ύψους 1.961.753,81€ και στην ΔΕΥΑΑ όπου είναι Πρόεδρος 147 απ’ ευθείας αναθέσεις συνολικού ύψους 656.932,20€. Στάθηκε όμως στην απ’ ευθείας ανάθεση που δημοσιεύσαμε με εύλογο ενδιαφέρον για ιδιαίτερο λόγο αλλά «χώνεψε τις άνω την 2.500.000,00€ απ’ ευθείας αναθέσεις του… […] Κρίμα. Ο Δήμος θέλει Δήμαρχο όχι αστυφύλακα!».

Ολόκληρο το κείμενο της σχετικής ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΜ-Θ έχει ως εξής:

«Η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης καταδικάζει τη συστηματική προσπάθεια φίμωσης των δημοσιογράφων του Έβρου από το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης μέσω “βιομηχανίας” αγωγών που αξιώνουν υπέρογκα ποσά δεκάδων χιλιάδων ευρώ από τους διαχειριστές ενημερωτικών ιστοσελίδων.

Μετά από σειρά αγωγών που κατατέθηκαν τον Ιούλιο του 2020, μεταξύ των οποίων και εναντίον του μέλους της Ένωσής μας Αντώνη Τελόπουλου, ο κ. Ζαμπούκης επανέρχεται και καταθέτει αγωγή για παρόμοιο δημοσίευμα της ίδιας περιόδου σε άλλη ιστοσελίδα, οκτώ μήνες μετά, ενέργεια που καταγγέλλεται ως αντεκδίκηση για άλλη υπόθεση.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την απόπειρα οικονομικής εξόντωσης των δημοσιογράφων που εκδηλώνεται στην Αλεξανδρούπολη και ανησυχεί για την προσπάθεια βίαιης χειραγώγησης και εκφοβισμού της ενημέρωσης. Καλεί το Δήμαρχο να αναθεωρήσει τη στάση του και να σεβαστεί την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, αντιλαμβανόμενος την ευθύνη του ως δημόσιο πρόσωπο».