Συζητήσεις στην Επιτροπή για ανοίγμα εν μέσω των συνεχών ρεκόρ διασωληνωμένων
Τα μέτρα που είναι πιθανότερο να εισηγηθεί η Επιτροπή προβλέπουν:
- Άνοιγμα λιανεμπορίου από τη Δευτέρα με click away πιθανώς και με click inside
- Απελευθέρωση διαδημοτικών μετακινήσεων από το Σάββατο
- Άνοιγμα σχολείων όταν φτάσουν τα self test ( πιθανότατα 12 Απριλίου)
Παρά τις διαρροές ωστόσο,επιστήμονες εμφανίζονται αντίθετοι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους στο άνοιγμα δραστηριοτήτων. «Η καμπύλη φαίνεται να έχει αυξητική τάση. Σίγουρα, δεν έχει πτωτική τάση» είπε μιλώντας στο Open ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος και πρόσθεσε ότι «η επιδημία είναι σε πλήρη εξέλιξη, είναι δύσκολο να μαζευτεί». Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι «αυστηρά επιδημιολογικά δεν θα έπρεπε να ανοίξουμε τίποτα», ωστόσο, καταλαβαίνει τόσο την ανάγκη του κόσμου να πάρει «ανάσα», καθώς και της κυβέρνησης για ανάταση της οικονομίας.
Συνεχίζοντας ο καθηγητής τόνισε ότι «η επιδημία είναι σε πλήρη εξέλιξη, είναι δύσκολο να μαζευτεί» και πως «το ποσοστό των τεστ που βγαίνει θετικό είναι πολύ υψηλό. Με ανησυχεί αυτό, και δεν γνωρίζω ακριβώς και τον δείκτη R που είναι σίγουρα υψηλός». Μιλώντας για την συνεδρίαση των ειδικών, που θα λάβει χώρα τις επόμενες ώρες, έδωσε το στίγμα λέγοντας: «Ολες οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι δύσκολες». Ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε «πολιτικές αποφάσεις» το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα καταστήματα κι ακολούθως τα σχολεία αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί και να μην υπάρξει θετική ανταπόκριση από την επιτροπή.
Πελώνη: Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε από το lockdown
«Κατ’ αρχάς δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε απ’ το lockdown. Υπάρχει μία παρανόηση τις τελευταίες μέρες. Παρουσιάζεται ένας οδικός χάρτης για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε δραστηριότητες ελεγχόμενες όταν και εφόσον τα δεδομένα επιτρέψουν να υπάρξει κάποια ελεγχόμενη και σταδιακή επανεκκίνηση, σε φάσεις. Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στην εκπομπή του Action 24 «Evening Report».
Με τον τρόπο αυτό απάντησε σε ερώτηση για το πώς μπορεί να εξετάζουμε το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων όταν τα κρούσματα βρίσκονται σε ύψος ρεκόρ και πολύ ψηλότερα από την αρχή του lockdown.
«Δεν παραγνωρίζει κανείς την έξαρση αυτή που αποτυπώθηκε σήμερα ωστόσο την ίδια ώρα δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχει μερική συμμόρφωση στα μέτρα άρα θα πρέπει να βρεθούν μέτρα για να μπορέσει να γίνει διαχειρίσιμη η κόπωση των πολιτών που είναι έκδηλη σε όλα τα επίπεδα». Τόνισε ότι θα αναζητηθεί μία χρυσή τομή εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα και βέβαια και η Επιτροπή που είναι αυτή που τα αξιολογεί καθημερινά και κάνει παρεμβάσεις όπου χρειαστεί.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος στο σημείο αυτό υπογράμμισε ακόμη πως κρούσματα βλέπουμε και σε άλλες χώρες και στο Ισραήλ που έχει προχωρήσει πολύ στον εμβολιασμό αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος δείκτης που πρέπει να κοιτάμε. «Κρούσματα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Παράλληλα είναι οι διασωληνωμένοι, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι πιέσεις στο Σύστημα Υγείας. Αυτοί οι δείκτες είναι πιο σημαντικοί», είπε.