Εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης υγείας, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να «μπαλώσει» την χασούρα της «φίλης και συμμάχου» Γαλλίας από την συμφωνία AUKUS. Υπενθυμίζουμε πως η πρόσφατη βαθύτερη εμπολή της Αυστραλίας στον αγγλοσαξονικό αντι-κινεζικό άξονα, οδήγησε στην ακύρωση από μέρους της, της προηγούμενης συμφωνίας του 2016 με την Γαλλία για την κατασκευή 12 πυροκίνητων υποβρυχίων επίθεσης, σχεδιασμένων από τα γαλλικά υποβρύχια κατηγορίας Barracuda.

Η απόρριψη του γαλλογερμανικού άξονα από την AUKUS ήταν επίσης ένα «χαστούκι» προς την εδώ πλευρά του ευρωατλαντισμού, ώστε να ευθυγραμμιστεί πλήρως στον πολεμικό τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ, τόσο στον ενεργειακό πόλεμο κατά της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όσο και κατά της  Κίνας στο Ν. Ειρηνικό.

Το κόστος μόνο από την ακύρωση της συμφωνίας με την Αυστραλία ανέρχεται σε 31 δισεκατομμύρια ευρώ για την γαλλική πλευρά.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το στρατηγικό κόστος, καθώς η περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού παράγει σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πλούτου, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική έκθεση «Η στρατηγική της Γαλλίας στον Ινδο-Ειρηνικό». Η γαλλική ιμπεριαλιστική παρουσία στην περιοχή μεταφράζεται σε πάνω από 8.000 στρατιώτες και βάσεις, όπως και το 93% της γαλλικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) που βρίσκεται στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Για τους παραπάνω λόγους, ο αιφνίδιος παραμερισμός της από τις ΗΠΑ οδήγησε σε έντονη αντίδραση, με πολλούς να κάνουν λόγω για «κανιβαλισμό» μεταξύ των μελών του ιμπεριαλιστικού μπλοκ. Ωστόσο, στα πλαίσια του «άξονα προς την Ασία» των ΗΠΑ, το αντιστάθμισμα για την Γαλλία είναι ένας όλο και πιο ενισχυμένος ρόλος στη Μεσόγειο, την Αφρική και τη Μ. Ανατολή.

Από αυτό το πρίσμα χρειάζεται να ειδωθεί και η «ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία υπερβαίνει τις υποχρεώσεις που διατηρεί η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Μια έμμεση αναφορά προς την «σύμμαχο» στο ΝΑΤΟ Τουρκία, της οποίας η Γαλλία επιδιώκει να περιορίσει τις περιφερειακές και ενεργειακές βλέψεις.

Μόνο η αγορά των 3+1 φρεγατών Belharra και 3+1 κορβετών Gowind πρόκεται να αποφέρει στην Γαλλία κέρδη της τάξης των 5 δις ευρώ, ενώ υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί η συμφωνία για την προμήθεια από τη Γαλλία 24 μαχητικών τύπου Ραφάλ, η οποία ανέρχεται σε 3,3 δις. ευρώ. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΙΝΑΛ συμφωνούν επί της αρχής με την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Αντίστοιχα το, επίσης «φίλο και σύμμαχο» της ελληνικής κυβέρνησης, δικτατορικό καθεστώς της Αιγύπτου αγοράζει 30 Ραφάλ με 3,95 δις.

Αν βάλουμε όλοι οι «σύμμαχοι» το χέρι στην τσέπη, ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε τους Γάλλους εμπόρους θανάτου να αντισταθμίσουν τις απώλειες.