Η ταινία-μουσικό βίντεο «Τα νέα της Αλεξάνδρας», διάρκειας 8μιση λεπτών είναι αποτέλεσμα της δουλειάς μία ομάδας νέων καλλιτεχνών, που σκοπό έχει να αφηγηθεί την πραγματική ιστορία της Αλεξάνδρας, κάνοντας ιστορικό reclaim στο ρεμπέτικο «Τα νέα της Αλεξάνδρας», στο οποίο εντοπίζοντας κοινά στοιχεία και ονόματα που οδηγούν στην πεποίθηση ότι αφηγείται διαστρεβλωμένη την ιστορία της 18χρονης.
Την πραγματική ιστορία αφηγήθηκε αρχικά τον Μάιο του 2020 η Αργυρώ Μουστάκα Βρεττού, έχοντας ακούσει τα γεγονότα από μέλος της οικογένειάς της που ήταν φίλη με τη δολοφονημένη Αλεξάνδρα.
Η αρχική ανάρτηση που ενέπνευσε του μουσικό βίντεο:
Ίσως 60 χρόνια μετά να είναι πολλά, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για την αλήθεια και την αποκατάσταση της.
Η 21χρονη Αλεξάνδρα ήρθε στο Αιγάλεω από τη Μάνη για να μάθει ραπτική. Έμενε σε ένα σπίτι με συγγενείς της, τότε που στη γειτονιά είχε μόνο προσφυγικά σπίτια και πολλά δωματιάκια με κοινή αυλή.
Ήταν πολύ όμορφη. Δεν πήγαινε πουθενά αλλού, εκτός από το σπίτι, τη μοδίστρα και το περίπτερο.Στο περίπτερο καθόταν με τη θεία μου τη Μαίρη, συνομήλικες τότε.
Αρραβωνιασμενη και ερωτευμένη, κάτι τη βασάνιζε αλλά φοβόταν να μιλήσει. Οι φίλες της όμως καταλάβαιναν.Η σπιτονοικοκυρά της Ε., σχεδόν 80 πια, δε μπορεί να ξεχάσει την εικόνα με το κεφάλι της ανοιγμένο και τα μυαλά χυμενα στον τοίχο.
Έκανε πολλές απόπειρες να τη βιάσει ο θείος της, ο ίδιος ο αδερφός του πατέρα της κι εκείνο το βράδυ, η Αλεξάνδρα, φαίνεται, αντιστάθηκε όσο ποτέ.
Της τίναξε τα μυαλά με το όπλο του. Ενώ κοιμόταν σ ένα ντιβάνι ανάμεσα σε δύο ανήλικα παιδάκια..
Αν τώρα, στο 2020, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που λένε για την Ελένη Τοπαλουδη, ότι προκάλεσε, ότι εκδιδόταν, αν τώρα πέφτουν ισχυρά μέσα να καλύψουν τους φρικτούς δολοφόνους της, για σκεφτειτε τότε; τότε που ακόμα τα εγκλήματα τιμης, ήταν καθημερινότητα.
Η Αλεξάνδρα δεν έπαιρνε σκονάκια με τον μπακάλη, δεν έβγαινε βόλτες, δεν ήξερε πράγματι τι θα πει άνδρας. Ούτε καν ήξερε πού είναι το “Ροζικλαίρ”.
Η Αλεξάνδρα ήταν ένα φοβισμένο κορίτσι που νόμιζε ότι ο αρραβωνιαστικος της θα την έσωζε από το εφιάλτη που βιωνε καθημερινά.
Λένε ότι ο δολοφόνος ο ίδιος, ο θείος της δηλαδή, έγραψε τους στίχους και τους έδωσε. Για να μείνει στην ιστορία σαν πουτανα.
Στ ορκίζομαι Βαγγέλη μου
Για κάτσε να τα πουμε:
Η Αλεξάνδρα δολοφονήθηκε από τον ανώμαλο θείο της. Και βιάζεται καθημερινά εδώ και μισό αιώνα κάθε φορά που ακούγεται αυτό το τραγούδι. Μπείτε και δείτε ακόμα τι σχόλια αφήνει ο κόσμος για την δολοφονημένη Αλεξάνδρα.
Κι αυτά είναι τα πραγματικά νέα της Αλεξάνδρας. –