γράφει η Γεωργία Σερμαμόγλου*
Οι υπάλληλοι της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Εύδοξος» που διαχειρίζεται τη διαδικασία της διανομής συγγραμμάτων ενημερώνουν τους διδάσκοντες ότι, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, η περίοδος αποστολής των συγγραμμάτων αρχίζει στις 23 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 Ιανουαρίου 2021. Αυτό σημαίνει ότι οι φοιτητές ενδέχεται να παραλάβουν τα βιβλία τους ακόμα και μετά το τέλος των μαθημάτων.
Τα δυο μαθήματα αρχαίας φιλοσοφίας που διδάσκω κατά το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι πρακτικά αδύνατο να διδαχτούν χωρίς βιβλία. Στόχος των μαθημάτων είναι να ερμηνεύσουν οι φοιτητές κείμενα, τα οποία προφανώς πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους.
Σε επικοινωνία μου με το γραφείο του Υφυπουργού Παιδείας, αρμόδιου για ζητήματα ανώτατης εκπαίδευσης, κατά την οποία επεσήμανα τη δυσλειτουργία, ετέθη το ερώτημα για ποιο λόγο δεν αρκούμαι στην παράδοση του μαθήματος, ζητώντας από τους φοιτητές να κρατήσουν σημειώσεις. Ωστόσο, οι φοιτητές δεν έρχονται στο πανεπιστήμιο για να ασκηθούν στη στενογραφία, ούτε για να γίνουν παθητικοί αποδέκτες της υποτιθέμενης αυθεντίας των διδασκόντων. Οι σπουδές τους οφείλουν να τους ασκούν στην κριτική σκέψη και την αυτοδύναμη επεξεργασία των πηγών.
Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι πρωτοφανές. Το αντιμετώπιζα η ίδια ως φοιτήτρια, πριν από δεκαπέντε και πλέον χρόνια, αλλάτίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει από τότε. Και η ολιγωρία αυτή δεν είναι η μοναδική. Υπάρχουν τρομερές καθυστερήσεις στη διαδικασία των προσλήψεων συμβασιούχων διδασκόντων, στη διαδικασία πληρωμής τους, στη διαδικασία εκλογής υποψηφίων για τις ελάχιστες μόνιμες θέσεις που προκηρύσσονται. Αλλά αυτά τα ζητήματα αφορούν μόνο μια μικρή μειοψηφία. Η έλλειψη βιβλίων, από την άλλη, αφορά τους χιλιάδες φοιτητές ολόκληρης της χώρας.
*Η Γεωργία Σερμαμόγλου διδάσκει στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης