Με την υπουργό Παιδείας να αποκαλύπτει την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει προς το παρόν εισήγηση για το κλείσιμο των Γυμνασίων και των Λυκείων, προβληματισμός δημιουργείται σχετικά με τη συνολική κατάσταση των σχολείων καθώς πολλά έχουν κλείσει, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, ειδικοί ζητούν το κλείσιμό τους για να μην επιβαρυνθεί το επιδημιολογικό φορτίο.

Περισσότερες από 270 σχολικές μονάδες είναι κλειστές λόγω της πανδημίας

Το απόγευμα θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για να εισηγηθεί, το είδος των νέων μέτρων που τυχόν υπάρξουν, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν επιβαρυνθεί τις τελευταίες ημέρες. Κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο σκληρότερων μέτρων, ενώ πληροφορίες του Τύπου αναφέρουν ακόμη και σενάριο να κλείνουν όλα στις 6 το απόγευμα τα Σ/Κ για την Αττική.

Παρά το ότι ειδικοί έχουν τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο υπέρ του κλεισίματος σχολείων, τονίζοντας πως ευνοούν στην αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ισχυρίστηκε χθες ότι η κυβέρνηση πορεύεται με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών και για τον λόγο αυτό λειτουργούν όλα τα σχολεία, με εξαίρεση τα Λύκεια που βρίσκονται στις «κόκκινες» περιοχές. «Νομίζω ότι τα σχολεία δεν είναι εστίες μετάδοσης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σήμερα.

Εν αναμονή νέων μέτρων και ανησυχίες για σχολεία και «κόκκινες» περιοχές

Τα ποσοστά θετικότητας στα τεστ που γίνονται είναι στο 0,23%, τα κλειστά τμήματα είναι 0,29%, ενώ τα κλειστά σχολεία στο 0,5% είπε ενδεικτικά σε δηλώσεις της η Νίκη Κεραμέως.

Αναφερόμενη στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ο οποίος πρότεινε να κλείσουν τα γυμνάσια, είπε ότι πρόκειται για μεμονωμένες δηλώσεις τις οποίες δεν σχολιάζει.

10χρονος λιποθύμησε στο σχολείο στην Πάτρα – Διαγνώστηκε με κοροναϊό

Ακόμα ένα παιδί 10 ετών από την Πάτρα που είναι θετικό στον κοροναϊό, νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com, ο μικρός που είχε λιποθυμικό επεισόδιο, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου, υποβλήθηκε σε τεστ covid και βγήκε θετικό. Θετική είναι και η μητέρα του που επίσης νοσηλεύεται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η οικογένεια φαίνεται πως κόλλησε τον ιό από το δεύτερο παιδί τους που κόλλησε από τη δασκάλα του στο σχολείο.

Υπενθυμίζεται ότι για ακόμα μία μέρα νοσηλεύεται στην κλινική Παίδων του νοσοκομείου Πατρών ένας 9χρονος.

Στατιστικά δεδομένα για τα κρούσματα σε σχολικές μονάδες

Σύμφωνα με δημοσίευμα από το διαδικτυακό περιοδικό για την κριτική παιδαγωγική και την κοινωνική χειραφέτηση «Εκπαιδευτική Λέσχη», τα στοιχεία για τα κρούσματα στα σχολεία όλο και αυξάνονται, ενώ ο παρακάτω πίνακας, μεταξύ άλλων, αποτυπώνει το τι ακριβώς συμβαίνει.

* Ο πίνακας δείχνει την εξέλιξη του αριθμού των Σχολικών Μονάδων, όπου παρουσιάζονται κρούσματα. Οι αριθμοί αντιστοιχούν σε αυτούς που παρουσιάζει το ΥΠΑΙΘ την αντίστοιχη ημέρα. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι οι αριθμοί αυτοί διαφοροποιούνται γιατί το ΥΠΑΙΘ εισάγει (σε αρκετές περιπτώσεις) μεταχρονολογημένα αρκετά σχολεία. Άρα στη στήλη ΣΥΝΟΛΟ εμφανίζονται οι Σχολικές Μονάδες που εμφανίζονταν από το ΥΠΑΙΘ τη συγκεκριμένη ημέρα, ενώ στη στήλη ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΑ εμφανίζονται όλες οι Σχολικές μονάδες στις οποίες έχει παρουσιαστεί κρούσμα από την ημέρα επανέναρξης λειτουργίας.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα

Και Γυμνάσια στη «λίστα» με τα σχολεία σε αναστολή λόγω κρουσμάτων

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας σήμερα Παρασκευή στις 12:45, λόγω κρουσμάτων Κορωνοϊού:

  • σε πλήρη αναστολή βρίσκονται 74 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , και
  • σε μερική αναστολή (σε επίπεδο ενός ή περισσότερων τμημάτων) 259 σχολεία) .

Σχολικές μονάδες (πλήρης αναστολή): 0,5460%, Τμήματα (μερική αναστολή): 0,2822%.

Εκκλήσεις για κλείσιμο των σχολείων από ειδικούς

Τις τελευταίες ημέρες πολλοί επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί για το θέμα «ανοιχτά σχολεία», ενώ ο Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας αυτή την εβδομάδα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δήλωσε ότι τα παιδιά για βιολογικούς λόγους δεν νοσούν τόσο σοβαρά με COVID-19 αλλά φυσικά και μπορούν να τα μεταδώσουν.

Να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων από τη Δευτέρα ζήτησε σήμερα μέσω του ΣΚΑΪ ο Νίκος Καπραβέλος Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», προειδοποιώντας για επιδημιολογική έκρηξη στην αντίθετη περίπτωση.

Μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, σημείωσε ότι «τα δεδομένα που υπάρχουν παγκοσμίως, αλλά και η εμπειρία που έχουμε εμείς, είναι ότι τα σχολεία δεν οδηγούν την επιδημία. Δηλαδή, δεν είναι αυτά που προκαλούν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Ακολουθούν την επιδημία, όμως. Εννοώ ότι αν υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, είναι πολύ πιθανό και τα παιδιά να μεταδώσουν τη νόσο, να πάρουν τη νόσο από την κοινότητα, όχι από το σχολείο». Μάλιστα, χθες διαβεβαίωνε ότι τα δημοτικά σχολεία δεν πρόκειται να κλείσουν.

Νέα «έξυπνη λύση» από τον Γώγο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τα Σαββατοκύριακα

«Τα στοιχεία είναι καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα» δήλωνε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, επισημαίνοντας πως «τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία». «Τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» είπε και προειδοποίησε πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά».

Όπως εξηγούσε για την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε πως το άνοιγμα των Γυμνασίων είχε προαποφασιστεί, για τις «κόκκινες» περιοχές, όπου θα παρέμεναν κλειστά τα Λύκεια, μετά από δύσκολη συζήτηση στην Επιτροπή και με τη «ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να επιστρέψουμε το συντομότερο στην τηλεκπαίδευση. Όπως είπε μόλις χθες, την Παρασκευή πρέπει να αποφασιστεί να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, αλλά όχι, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, η αγορά. «Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε, δεν έχουμε περιθώριο “να το δούμε”. Δεν έχουμε περιθώριο να το ξαναδούμε, να κλείσουν τα σχολεία. Να μη βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας έχουμε δυνατότητα να το αποφύγουμε» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό».

Περισσότερες από 270 σχολικές μονάδες είναι κλειστές λόγω της πανδημίας

Η Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των σχολείων, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να παραμείνουν ανοιχτά, φυσικά δεδομένου ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ασφάλειά τους.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού την περασμένη Τρίτη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 για το άνοιγμα των σχολείων η κα.Λινού υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. «Είναι σημαντικό» όπως είπε, «να γίνει καλύτερη επικοινωνία για την αναγκαιότητα των τεστ, ώστε να προσέρχεται ο κόσμος χωρίς να φοβάται». «Πρέπει να γίνει κατανοητό», όπως τόνισε, «ότι είναι απαραίτητα και μπορούν να βοηθήσουν να σώσουν ζωές».

Είκοσι παιδιά με κορονοϊό μέσα σε δύο εβδομάδες στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Τις τελευταίες 15 ημέρες έχουν διαγνωστεί με covid – 19 περίπου 20 παιδιά στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού».

Μιλώντας στο newsit.gr, η Νικολέτα Μαστραντωνάκη, Επιμελήτρια Α Παιδιατρικής στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» ανέφερε: «Από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου- αρχές Ιανουαρίου, τα παιδιά που έρχονται στο νοσοκομείο και είναι θετικά στον κορονοϊό αυξάνονται διαρκώς. Το ακριβώς προηγούμενο διάστημα δεν βλέπαμε σχεδόν κανένα περιστατικό. Όλα έχουν κολλήσει τον ιό από τους συγγενικό τους περιβάλλον. Δηλαδή ο ιός μετακυλείται από τους γονείς στα παιδιά. Επίσης δεχόμαστε και πολλά τηλεφωνήματα στα οποία ακούμε τα εξής: ‘η δασκάλα μας είναι θετική και έκλεισε η τάξη μας, τι να κάνουμε;»

Σύμφωνα με την Μαστραντωνάκη, το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» βγαίνει σε εφημερία μέρα πάρα μέρα και εκεί οι γιατροί βλέπουν από 2 ως 4 παιδιά θετικά σε κάθε εφημερία. Τα περισσότερα είναι στην ηλικία των 10 ετών και φτάνουν μέχρι τα 15 έτη.

«Παρόλα αυτά, χθες κάναμε εισαγωγή ενός βρέφους 2 μηνών κι άλλου ένα 32 ημερών, και τα δύο με πυρετό. Μόλις μεταφέρθηκαν στη μονάδα Λοιμώξεων. Πριν από λίγες ημέρες είδαμε και βρεφάκι 14 μηνών», λέει η ίδια και συνεχίζει: «αυτό που παρατηρούμε, είναι ότι στα μεγαλύτερα παιδιά, ο κορονοϊός τα καταβάλει ιδιαίτερα. Δηλαδή ακόμα και με 38 και 38,5 πυρετό τα παιδιά προσέρχονται πολύ εξαντλημένα. Έχουν δηλαδή, εκτός από τον πυρετό, κεφαλαλγία, πόνο στους μυς και γενικότερη εικόνα κακουχίας, όπως δηλαδή συμβαίνει και με τους ενήλικες. Τα επηρεάζει πολύ ο ιός. Αυτά που είναι κάτω από 3 μηνών τα νοσηλεύομε ντε φάκτο. Αυτά που είναι από 3 ως 6 μηνών είναι μια γκρίζα ζώνη αν θα τα κρατήσουμε ή θα τα στείλουμε σπίτι με αγωγή. Η απόφαση θα κριθεί από μια σειρά εξετάσεων και τι θα δείξουν αυτές. Τα συμπτώματα στα παιδιά κάτω των 5 ετών, που επίσης είναι μια κατηγορία που προσέρχεται στο νοσοκομείο με κορονοϊό, έχουν συνήθως μύξα και πυρετό».

Όσο για την κλινική covid 19 (απλής νοσηλείας), στο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» αυτή έχει δυνατότητα νοσηλείας για 17 παιδιά και αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 2. «Δηλαδή, 8 στα 10 παιδιά που βλέπουμε, θα πάνε σπίτι με αγωγή. Η αγωγή περιλαμβάνει αντιπυρετικά, πολλά υγρά και καλή παρακολούθηση. Με τα πιο εξειδικευμένα φάρμακα είμαστε φειδωλοί και είναι απόφαση των θεραπόντων ιατρών της μονάδας λοιμώξεων βάσει του εθνικού πρωτοκόλλου», καταλήγει η Μαστραντωνάκη.