«Εκτάκτως ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αποφάσισε μετά από σύσκεψη να σταματήσουν όλα τα φαρμακεία του φαρμακευτικού συλλόγου την δωρεάν διάθεση self test», σημείωσε μιλώντας στο MEGA  ο Γενικός Γραμματέας του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, Σπύρος Νικολαΐδης, επισημαίνοντας ότι οι φαρμακοποιοί προχώρησαν σε επιστροφή όλων των αυτοδιαγνωστικών τεστ στις φαρμακαποθήκες, μετά τις κυβερνητικές διαρροές ότι τα τεστ θα διανέμονται πλέον από «άλλα κανάλια» διανομής και όχι τα φαρμακεία.

«Τα self-tests είναι ιατροτεχνολογικό προϊόν, δεν είναι απλό εμπορικό, έχει συγκεκριμένες συνθήκες αποθήκευσης και διάθεσης» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «φαίνεται ότι υπήρχε ένα σχέδιο πίσω από την αρχική μη σωστά διοργανωμένη διάθεση των self tests. Φάνηκε ότι υπάρχει ένα σχέδιο να φύγουν από τα φαρμακεία» υπογράμμισε ο Σπ. Νικολαΐδης.

«Είχαμε υπογράψει μια συμφωνία σαν κλάδος με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την όλη διαδικασία. Αυτή η συμφωνία περιελάμβανε τέσσερα πράγματα» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Δαγρές, αναλύοντας στη συνέχεια ότι «από τη δική μας τη μεριά αναλάβαμε να κάνουμε τη διανομή των δωρεάν self-τεστ στον κόσμο, από κοινού να φροντίσουμε να γίνει η διαδικασία έτσι ώστε να μην εγερθούν προβλήματα υγείας και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των φαρμακείων, γιατί τα φαρμακεία όπως ξέρετε είναι πρωτίστως για να δίνουν φάρμακα».

«Από την πλευρά της κυβέρνησης επρόκειτο να οριστεί η αμοιβή για εμάς και να ανοίξει η συζήτηση για μία  σειρά από θεσμικά θέματα που χρονίζουν στον κλάδο μας και τα οποία πρέπει να συζητηθούν και να λυθούν» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι «εμείς το δικό μας το σκέλος το τηρήσαμε και με το παραπάνω», καθώς «η συμφωνία έληγε τέλη Μαΐου, δόθηκε μια σιωπηρή παράταση μέχρι 6 Ιουνίου. Εμείς είπαμε να πάει μέχρι 19 Ιουνίου, ώστε και να καλύψουμε τα παιδιά που θα δώσουνε πανελλήνιες εξετάσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό και να δώσουμε  μαζικά self-test ώστε να έχει μέχρι τέλος Ιουνίου όλος ο κόσμος. Οπότε εμείς ήμασταν εντάξει και με το παραπάνω από την πλευρά μας, και με μεγάλο φόρτο εργασίας, η κυβέρνηση όμως δεν έχει τηρήσει τίποτα από αυτά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τοποθέτησή του σχετικά με τα θεσμικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο, Γ. Δαγρές δέχθηκε επίθεση από τους δημοσιογράφους του πάνελ, με τον Θανάση Φουσκίδη να του απευθύνεται λέγοντας ότι «δεν ακούγεται όμορφο στον πολίτη να λέτε ότι πάτε να λύσετε διαχρονικά ζητήματα του κλάδου σας στην παρούσα συγκυρία» και τον κεντρικό παρουσιαστή της εκπομπής να προσθέτει πως αυτό γίνεται «εκμεταλλευόμενοι την παρούσα συγκυρία».

«Η συμφωνία με τους φαρμακοποιούς για την προμήθεια των self test ισχύει έως τις 19 Ιουνίου και πρέπει να διατηρηθεί στο ακέραιο» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία  Πελώνη, με τα λεγόμενα της σχετικά με τη συμφωνία να έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί. Ερωτηθείσα σχετικά με τη λήξη της διανομής self-test από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι «αν υπάρχει κάτι διαφορετικό (σ.σ. από αυτό που είχε συμφωνηθεί)στη Θεσσαλονίκη θα εκληφθεί ως εκβιασμός»

Υπενθυμίζεται ότι με μία απόφαση «κοινή συναινέσει» με την κυβέρνηση, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανακοίνωσε τη λήξη της δωρεάν διανομής των self test στις 19 Ιουνίου. Στη συνέχεια, μέσω του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν σύντομα, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ασκεί κριτική για «αθέμιτες και επικίνδυνες πρακτικές».

Μπόλικη ατομική ευθύνη ή λιγότερο «προσωπικά» τα προσωπικά δεδομένα το αφήγημα Γεωργιάδη

«Αν ρωτάτε τη γνώμη του Υπουργείου Ανάπτυξης η διανομή των self tests από τα σούπερ μάρκετ είναι στο τραπέζι 100%» δήλωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην ΕΡΤ ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς σχετικά με τα άλλα κανάλια δωρεάν διανομής των αυτοδιαγνωστικών τεστ, ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν βλέπει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, γιατί να μην μπορεί κάποιος να δίνει τον ΑΜΚΑ του στο σούπερ μάρκετ».

«Εσύ που θέλεις να πάρεις το τεστ θα δίνεις τον ΑΜΚΑ σου επέμεινε στη συνέχεια, δεν θα τον παίρνει η υπάλληλος από μόνη της. Άμα δεν θέλεις να τα δώσεις δεν θα τα δώσεις, δεν θα τα πάρει κανένας» επέμεινε όταν τέθηκε το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, ενώ στην επισήμανση των δημοσιογράφων ότι έτσι ο πολίτης δεν θα έχει self test επανήλθε στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης.

«Εσύ θα αποφασίσεις αν θα μοιραστείς αυτό το προσωπικό δεδομένο με την υπάλληλο, αν δεν θες πας και το αγοράσεις» ήταν η ειρωνική πρόταση του Αδ. Γεωργιάδη. «Δεν υπάρχει λόγος να δώσεις τον ΑΜΚΑ σου αν είναι τόσο σημαντικός για εσένα. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα στη ζωή, το καταλαβαίνετε αυτό» κατέληξε ο υπουργός.