Όπως μετάδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με προσφορές που άγγιξαν τα 19 δισ. ευρώ έκλεισε αργά το μεσημέρι της Τρίτης το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου 15ετούς ομολόγου, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται τελικά κάτω από το 1,9%. Με την έκδοση αυτή το Ελληνικό Δημόσιο θ΄ αντλήσει από την αγορά περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη έκδοση κρίνεται επιτυχής, καθώς το 15ετές ομόλογο λήγει μετά την εκπνοή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, με την κυβέρνηση να κρίνει πως αυτό συνιστά «ψήφο εμπιστοσύνης», καθώς θεωρείται πως οι επενδυτές εκτιμούν πως το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις δανειακές τους υποχρεώσεις και μετά το 2033, που αποτελεί το απώτατο χρονικό όριο «βιωσιμότητας» του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους.

Σημειώνεται ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του ΕΔΧ καταλήγει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας διατηρούνται κάτω από το όριο του 20% του ΑΕΠ έως το 2033. Βέβαια τόσο το ΔΝΤ όσο και ο ESM, οι λεγόμενοι δανειστές του επίσημου τομέα της Ελλάδας, έχουν δεσμευτεί (τον Ιούνιο του 2018) να επανεξετάσουν το ζήτημα της βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας στο τέλος της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF (δηλαδή το 2032) προκειμένου να παράσχουν πρόσθετη απαλλαγή από χρέη (OSI), αν τούτο κριθεί αναγκαίο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, με την δημοπρασία των 15ετών ομολόγων εγκαινιάζεται επιτυχώς το δανειακό πρόγραμμα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το 2020. Ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να δανειστεί από τις αγορές φέτος από 4 έως 8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο σχεδιασμός που έχει εκπονηθεί στηρίζεται σε δύο βασικά σενάρια: Το πρώτο συνδέεται με τη μείωση του αποθέματος των Εντόκων Γραμματίων των 12,6 δισ. ευρώ, και την μερική αντικατάσταση τους με πιο μακροπρόθεσμους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου. Το δεύτερο σενάριο λαμβάνει υπόψη πιθανές πρόωρες αποπληρωμές του χρέους του Δημόσιου κυρίως προς το ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τράπεζες – ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι Barclays, BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Πάντως, παρότι κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικός Τύπος θεωρούν εξαιρετικά θετική εξέλιξη το μεγάλο ενδιαφέρον για τη σημερινή έκδοση, το Χρηματιστήριο δεν φάνηκε να συμμερίζεται την αισιοδοξία του, αφού όχι μόνο δεν κατέγραψε κέρδη, αλλά έκλεισε και με οριακές απώλειες. Μάλιστα, τράπεζες, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ δέχθηκαν πιέσεις.