X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Τετράμηνο «τελεσίγραφο» από το ΥΠΟΙΚ για την προστασία πρώτης κατοικίας

Τελευταία διορία για το υφιστάμενο πλαίσιο πρώτης κατοικίας προωθεί με φορολογικό πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, και μάλιστα, λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση του πολυδιαφημισμένου «φορολογικού νομοσχεδίου». «Γραμμή» από το Eurogroup, δύο ημέρες νωρίτερα, για μη επέκταση του τρέχοντος καθεστώτος προστασίας πέραν του ερχόμενου Απριλίου.
|

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, με την τετράμηνη αυτή παράταση παρέχεται η ευκαιρία αφενός σε περισσότερους οφειλέτες να προστατέψουν την πρώτης κατοικία τους και αφετέρου σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλλει την αίτησή τους, να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.

«Με τις πρόσφατες βελτιώσεις του Νόμου για την προστασία της 1ης κατοικίας που τέθηκαν σε ισχύ από 18 Νοεμβρίου 2019, τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την κατάργηση προσκόμισης δικαιολογητικών (πιστοποιητικό βαρών, ΑΑ ΓΗΣ) και την τετράμηνη παράταση για την υποβολή αιτήσεων, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ευνοϊκό και εύχρηστο πλαίσιο για τους πολίτες προκειμένου να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και παράλληλα να ρυθμίσουν τα σχετικά δάνειά τους» αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, περιγράφοντας τα όσα περιλαμβάνει η ρύθμιση.

«Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην 1η κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και Κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων. Υπενθυμίζεται ότι με την διάταξη της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το πλαίσιο προστασίας έπαυε να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου 2019» συνεχίζει, καλώντας του πολίτες να κινήσουν τις διαδικασίες ένταξης στην πλατφόρμα.

«Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται σε εξειδικευμένους δικηγόρους, με σκοπό την υποστήριξή τους στις διαδικασίες της πλατφόρμας, το κόστος των οποίων χρηματοδοτείται από τις τράπεζες» υπογραμμίζει το ΥΠΟΙΚ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παραπάνω εξέλιξη ήρθε ουσιαστικά από το τραπέζι του Eurogroup, καθώς στις προχθεσινές αποφάσεις για την ελληνική οικονομία, δόθηκε αυστηρή διορία έως τον Απρίλιο του 2020.

«Καλωσορίζουμε τη σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην επεκτείνουν πέρα του Απριλίου του 2020 το τρέχον καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Καλωσορίζουμε την πρόθεση των αρχών για μια ευρεία μεταρρύθμιση του πλαισίου πτώχευσης μέχρι το τέλος του Απριλίου του 2020. Το νέο πλαίσιο (…) είναι κρίσιμο να συνεχίσει και να ενισχύσει την εφαρμογή και άλλων μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με την εξυγίανση των κρατικών εγγυήσεων για δάνεια τα οποία έχουν καταπέσει, «καθαρίζοντας» τις εκκρεμείς αιτήσεις πτώχευσης των νοικοκυριών και προσθέτοντας περαιτέρω βελτιώσεις στο πλαίσιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαβάστε περισσότερα:

Οι τράπεζες μας παίρνουν τα σπίτια, χορτάστε ANFAs και SMPs

Η πλατφόρμα έως σήμερα

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι την Παρασκευή, που συμπληρώθηκε η 23 εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της 1ης κατοικίας (1/7/2019 μέχρι 6/12/2019), είχαν καταγραφεί τα εξής:

  • Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 53.530 χρήστες.
  • Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 35.670 χρήστες.
  • Έχουν υποβληθεί 972 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
  • Έχουν δοθεί 224 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
  • Έχουν ήδη αποδεχθεί 50 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
  • Έχει ήδη εγκριθεί η Κρατική επιδότηση σε 21 πολίτες.

«Η κατάσταση, κάθε εβδομάδα, βελτιώνεται, κυρίως λόγω της κατάργησης των δικαιολογητικών και των βελτιώσεων στη ρύθμιση. Καλούμε όλους τους οφειλέτες να ξεκινήσουν άμεσα την διαδικασία αίτησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (http://www.keyd.gov.gr/a-katoikia/) Από την 1η Μαΐου 2020 θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων, το οποίο θα καταργήσει και ενσωματώσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία 1ης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός)», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις