Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος είναι επίσης πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και σήμερα βουλευτής του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), αναφερόταν στους τρεις μουσουλμάνους βουλευτές, οι οποίοι κατάγονται από την περιοχή της Δυτικής Θράκης, ως πιθανούς πράκτορες της Τουρκίας, γράφει σε σημερινό του δημοσίευμα το Anadolu.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπικό σταθμό της Λέσβου, ο κ. Αθανασίου είπε: «Ας υποθέσουμε ότι ένα μέλος του κοινοβουλίου που έχει θρησκευτικό προσανατολισμό εντελώς διαφορετικό από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς δίνει πληροφορίες σε μια γειτονική χώρα — την Τουρκία — για το από πού μπορούν να εισέλθουν στην χώρα παράτυποι μετανάστες», και πρόσθεσε ότι η εθνική υπηρεσία πληροφοριών θα πρέπει να λάβει προφυλάξεις σε ένα τέτοιο σενάριο, δικαιολογώντας έτσι με κάποιον τρόπο τις παρακολουθήσεις βουλευτών από την ΕΥΠ. Ερωτηθείς αν μπορούν να παρακολουθούνται οι βουλευτές, ο Αθανασίου απάντησε: «Αν ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νομοθέτης, φυσικά».

Οι αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Τα σχόλιά του προκάλεσαν σάλο, ιδιαίτερα από τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης της χώρας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι ο κ. Αθανασίου ουσιαστικά υποστηρίζει ότι όσοι δεν είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αποτελούν εθνική απειλή.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, ο Χαράλαμπος Αθανασίου είπε απερίφραστα αυτό που άφησε να εννοηθεί σε ομιλία του ο (πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης, επιχειρώντας να καλύψει τις επικίνδυνες ενέργειες της κυβέρνησής του με αναφορές στην εθνική ασφάλεια και τις «σκοτεινές δυνάμεις»», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον Αθανασίου, αλλιως δείχνει ότι συμφωνεί και ο ίδιος με τα σχόλια του βουλευτή του.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε επίσης στην ανακοίνωσή του ότι οι δηλώσεις Αθανασίου βυθίζουν την Ελλάδα σε μισαλλοδοξία και δημιουργούν σοβαρό εθνικό ρήγμα υποστηρίζοντας ότι οι βουλευτές της μειοψηφίας μπορούν ενδεχομένως να προδώσουν τα εθνικά συμφέροντα.

«Απαιτούμε άμεση παρέμβαση κατά του αντιπροέδρου της Βουλής καταδικάζοντας ρητά την απαράδεκτη, διχαστική δήλωση Αθανασίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

KKE: Ο όρος «εθνική ασφάλεια» έχει γίνει «λάστιχο»

«Ο βουλευτής της ΝΔ, Χ. Αθανασίου, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, έφτασε στο σημείο να ταυτίσει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις βουλευτών με την «εθνική ασφάλεια», επιβεβαιώνοντας τελικά ότι ο όρος «εθνική ασφάλεια» έχει γίνει ένα «λάστιχο», που χωρούν οι πάντες και τα πάντα, για να νομιμοποιούνται και να διευκολύνονται απαράδεκτες πρακτικές παρακολουθήσεων και υποκλοπών» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «με αφορμή τις απαράδεκτες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βουλής, Χ. Αθανασίου».

Ιλχάν Αχμέτ: Η δήλωση Αθανασίου κομίζει πνεύμα μισαλλοδοξίας

Ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ μετά από τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Βουλής , Χαράλαμπου Αθανασίου στο κανάλι της Βουλής «περί της σκοπιμότητας παρακολούθησης μουσουλμάνων βουλευτών», προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Καταδικάζω απερίφραστα την δημόσια τοποθέτηση-δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου που αναβιώνει την θεωρία του εσωτερικού εχθρού στο πρόσωπο ετερόδοξων και δη μουσουλμάνων βουλευτών.

Η δήλωση αυτή, πέρα από το πνεύμα μισαλλοδοξίας που κομίζει στα δημόσια ήθη, καθιστά τον βουλευτή της Μειονότητας ύποπτο τέλεσης πράξεων εθνικής μειοδοσίας και για τον λόγο αυτό άξιο παρακολούθησης.

Το πολιτικό σύστημα της Χώρας μας και η Βουλή οφείλει να προασπίζει τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών και να μην διαχωρίζει τους ίδιους τους βουλευτές ανάλογα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Μετά την υπόθεση του προέδρου του Κινήματος μας Νίκου Ανδρουλάκη, βρισκόμαστε προ ενός νέου θεσμικού ολισθήματος».

Μπουρχάν Μπαράν: Καλλιεργεί πνεύμα δογματισμού και μισαλλοδοξίας

Ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μπουρχάν Μπαράν, δήλωσε:

«Η δήλωση – υπαινιγμός του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτή της Ν.Δ, κ. Αθανασίου με την οποία αναφέρθηκε στους μουσουλμάνους βουλευτές ως εν δυνάμει υπόπτους για εθνική προδοσία και ως εκ τούτου θα ήταν «θεμιτό» να παρακολουθούνται, καλλιεργεί πνεύμα δογματισμού και μισαλλοδοξίας.

Ο στιγματισμός λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων μέσα σε μια ευνομούμενη και συνταγματικά κατοχυρωμένη Δημοκρατία, είναι απερίφραστα καταδικαστέος και συλλήβδην κατακριτέος, όπως το επιτάσσει η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».

Προσπάθεια αναδίπλωσης από τον Αθανασίου

Μετά τον σάλο, ο κ. Αθανασίου προχώρησε σε νέα δήλωση σε μια προσπάθεια αναδίπλωσης, ισχυριζόμενος ότι παρερμηνεύτηκαν τα λεγόμενά του.

«Επειδή προέκυψαν παρερμηνείες των όσων είπα σε συνέντευξη μου, τονίζω ότι ουδέποτε αμφισβήτησα τον πατριωτισμό των συναδέλφων μου βουλευτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Τούτο δε προκύπτει από προσεκτική ανάγνωση της όλης τοποθέτησης μου. Αυτό που ανέλυσα με σαφήνεια ήταν η επιστημονική άποψή μου, για την άρση του απορρήτου σε θέματα προστασίας της εθνικής ασφάλειας».