Σειρά από tweet για να προωθήσει τη θετικότητα της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του, έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε βίντεο που ανάρτησε με αγγλικούς υπότιτλους ο υπουργός αναφέρει πως είναι «ευτυχής» που βρίσκεται στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια και πως συμφωνήθηκαν πολλά θέματα. «Εμείς, ως Τούρκοι, είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σε οποιοδήποτε πεδίο. Επίσης, συμφωνούμε με τον Νίκο Δένδια στο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί» κατέληξε.

Χαίρομαι που βρίσκομαι στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο μου τον Νίκο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία που έδειξε σε εμένα και την αποστολή μου. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις σχέσεις μας συνολικά, στις συναντήσεις μας με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, με τον Ν. Δένδια και στις αντιπροσωπείες μας. Έχουμε επίσης αξιολογήσει περιφερειακά θέματα.
Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε σε σταθερά πρότζεκτ με έμφαση στη δράση και τη συνεργασία. Συμφωνήσαμε επί της αρχής σε πολλά θέματα, από τις μετακινήσεις μέχρι την ενέργεια, από τον τουρισμό μέχρι το περιβάλλον και το εμπόριο.
Αποφασίσαμε να αναγνωρίσουμε από κοινού τα πιστοποιητικά εμβολιασμού COVID-19, το οποίο θα έχει θετικό πρόσημο στον τουρισμό και των δύο χωρών.
Ο πολιτικός και στρατιωτικός διάλογος προοδεύει σε όλα τα κανάλια.
Ο 63ος γύρος θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία. Έχουμε μακροχρόνια ζητήματα που αναμένουν λύση. Έχουμε επίσης διαφορές στην οπτική μας. Θέλουμε όλα αυτά να λυθούν με βάση τις καλές γειτονικές σχέσεις, το διεθνές δίκαιο και με σεβασμό στα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα. Για να το καταφέρουμε αυτό, ο διάλογός μας πρέπει να συνεχίσει αδιάκοπα.
Εμείς, ως Τούρκοι, είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σε οποιοδήποτε πεδίο. Επίσης, συμφωνούμε με τον Νίκο Δένδια στο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί.

Παράλληλα, ανέφερε: «Η αναθέρμανση του διαλόγου είναι ένα θετικό βήμα. Η ενίσχυση των σχέσεών μας είναι σημαντική για την επίλυση των διαφορών μας».

«Όλα θετικά» φαίνεται πως δηλώνουν και οι δύο πλευρές, παρόλο που επί της ουσίας το μόνο στο οποίο συμφώνησαν είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού και ο τουρισμός μεταξύ των δύο χωρών. Με φόντο την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, που θα ανοίξει τις πόρτες για την πρώτη συνάντηση Μπάιντεν και Ερντογάν στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ, οι υπουργοί δεν έκαναν καμία αναφορά στο γεγονός πως οι στόλοι και των δύο χωρών βρίσκονται σε εγρήγορση στην Μεσόγειο, στον Έβρο, αλλά ούτε στις επαναπροωθήσεις προσφύγων.

«Αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας» και ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εγκρίθηκε κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, τον οποίον είχαν επεξεργαστεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα, στις 29 Μαΐου και περιλαμβάνονται συνολικά 25 θέματα: 15 που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά, 8 που είχε προτείνει η τουρκική, η αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών κατά του COVID-19, καθώς και θέματα που άπτονται περιβαλλοντικής συνεργασίας, τα οποία τέθηκαν για πρώτη φορά προς συζήτηση κατά τη συνάντηση των αρμοδίων υφυπουργών στην Καβάλα.