Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 το βράδυ, σήμερα, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και θα μεταδοθεί από το κανάλι του TPP στο Υοutube και τη σελίδα μας στο facebook.

Συμμετέχουν:

Φοίβος Δεληβοριάς, μουσικός

Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος

Φωτεινή Λαμπρίδη, δημοσιογράφος, στιχουργός

Βύρων Θεοδωρόπουλος, κωμικός

Σπύρος Γραμμένος, μουσικός

Νίκος Γιούσεφ, μουσικός

Η διάταξη έχει ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τον καλλιτεχνικό χώρο, με σειρά σωματείων να καταγγέλλουν ότι σε χώρες που έχουν υιοθετήσει ανάλογες διατάξεις, καλλιτέχνες βρέθηκαν να διώκονται για το πολιτικό τους έργο. «Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους» τονίζουν.

Στην Ισπανία, μόλις χθες, Τρίτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τη νομοθεσία της, μετά τις αντιδράσεις για τη φυλάκιση του ράπερ Πάμπλο Χασέλ, του οποίου οι στίχοι κρίθηκαν ότι «υποκινούν την βία» και «προσβάλλουν τη μοναρχία».

Το άρθρο του νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί:  Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος

  • Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει:α) να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού,
  • β) να εμπεριέχουν δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, σύμφωνα με τα άρθρα 187Α ΠΚ, 187Β ΠΚ και 32 έως 35 του ν.4689/2020