Tην ημερομηνία επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης (29/11) ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις έντονες και μαζικές αντιδράσεις που προκάλεσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα επιστρέψουν στην εργασία τους από την 1η Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με όσα αποφάσισε το ΣτΕ. «Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, που επανεξέτασε το μέτρο, έκρινε ότι η παράταση του μέτρου υπερβαίνει την αρχή της αναλογικότητας. Ήδη έχουμε λάβει την απόφαση για να δούμε πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση. Θα εφαρμοστεί, παρόλο που θεωρώ ότι είναι μία επικίνδυνη απόφαση για τη δημόσια υγεία. Το μέτρο θα εφαρμοστεί αφού λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει ένα αυστηρό πρωτόκολλο για την προστασία της δημόσιας υγείας», σημείωσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί, γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΣΥ πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Υγείας, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη δημόσια υγεία που δε θα είναι και τόσο δημόσια πλεόν, σύμφωνα με τους ίδιους.  «Οι μειοψηφίες δεν μπορούν να επιβάλλονται στις πλειοψηφίες», τόνισε στο MEGA ο κ. Πλεύρης και υπογράμμισε ότι τα νοσοκομείο ανήκουν σε όλους, μένοντας στην ίδια γραμμή και της αναπληρώτρια υπουργού, Μ. Γκάγκα. «Κάθε διαμαρτυρία είναι σεβαστή, όμως υπάρχει κόσμος που θέλει να εργαστεί και δεν είναι υποχρεωμένος να αποδέχεται καταλήψεις. Βρισκόμασταν σε μία συνεννόηση να αποκλιμακωθεί η διαδικασία και να αποχωρήσουν. Λένε ότι θα παραμείνουν για μικρό χρονικό διάστημα. Τα νοσοκομεία δεν ανήκουν σε συνδικαλιστές, ανήκουν σε όλο τον λαό», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.Να υπενθυμίσουμε πως οι ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών, ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και τα σχετικά σωματεία έχουν επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το τι εστί το εν λόγω νομοσχέδιο. Χαρακτηριστική ήταν και η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στις αρχές Νοεμβρίου στην εκπομπή του ΤΡΡ «Κοινωνία Ώρα Press» ο Γιάννης Γαλανόπουλος, χειρουργός ορθοπεδικός στο Θριάσιο Νοσοκομείο στην Ελευσίνα και μέλος της ΟΕΝΓΕ. Περιγράφοντας βασικά σημεία του νομοσχεδίου, είχε πει: «Έχει διάφορες διατάξεις. Από τις πιο σημαντικές είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Το νομοσχέδιο προβλέπει ιδιωτικό έργο για τους γιατρούς του δημοσίου και θέσεις μερικής απασχόλησης. Καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών. Μας πετάει ένα τυράκι ότι μπορείς να βγάλεις χρήματα από τον κόσμο και μας ξεκόβει το να αυξήσει τους μισθούς μας στα όρια που έχουν θέσει τα δικαστήρια μας, στα προ των περικοπών του 2012 επίπεδα». «Μας πετάει το τυράκι ότι μπορείς να βγάλεις χρήματα από τον κόσμο. Κάνουν τους γιατρούς να εκμεταλλευτούν τις ελλείψεις του συστήματος και να οδηγήσουν τους ασθενείς το απόγευμα στο ιδιωτικό τους ιατρείο», σχολίαζε.

Από την πλευρά του ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε τις τρεις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα:

  • Μεσοσταθμική αύξηση κατά 10% στους μισθούς των γιατρών, ειδικότερα στους αναισθησιολόγους στις ΜΕΘ και όσους βρίσκονται στα ΤΕΠ
  • Στις προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες δίνεται η δυνατότητα της μερικής απασχόλησης στους γιατρούς
  • Δίνεται η δυνατότητα σε όσους συμμετέχουν σε εφημερίες και κάνουν συγκεκριμένο αριθμό ιατρικών πράξεων να μπορούν μία φορά την εβδομάδα να ασκούν ιδιωτικό έργο

«Αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι να πηγαίνει σε ένα νοσοκομείο και να βρίσκει γιατρούς. Δεν θα τους ρωτήσει εάν είναι επικουρικός ή με μπλοκάκι. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, βγαίνουν προκηρύξεις και είναι άγονες», τόνισε.