Κατά των υπέρογκων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη χιλιάδες πολίτες, επιχειρήσεις και οργανώσεις καταναλωτών. Η επιτροπή του Αρείου Πάγου, σήμερα Τρίτη ασχολήθηκε αποκλειστικά, μετά από αίτημα της ΔΕΗ, το εάν θα  εισαχθεί ή όχι το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής σε πιλοτική δίκη έτσι ώστε να μην βγαίνουν  αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας. Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να υποβάλλουν υπόμνημα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και στην συνέχεια η τριμελής επιτροπή να λάβει την απόφαση της. Παρέμβαση υπέρ της κατάργησης έκανε ο πρόεδρός της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Δημήτρης Βερβεσός.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα της ΔΕΗ για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης, οδήγησε στην αναβολή της συλλογικής αγωγής την οποία είχαν καταθέσει καταναλωτές, ενώσεις αλλά και πολίτες που είχαν στο πλευρό τους τη συμπαράσταση των δικηγόρων, εξετάστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις, όπως το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας. Η ΔΕΗ πέτυχε με μια δικαστική ντρίμπλα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας που θα συζητούσε τις συλλογικές αγωγές να αναβάλει την εκδίκαση των προσφυγών μέχρι να ληφθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου. Με διαταγή του το Πρωτοδικείο εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση της διακοπής ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011, έως τις 6 Ιουλίου.