Την απόφαση να εξαιρεθούν οι εκπαιδευτικοί που εμπλέκονται στη διαδικασία των Πανελληνίων, ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ μετά και την αίτηση της ΟΛΜΕ για την εν λόγω εξαίρεση. Την Τετάρτη 16 Ιουνίου, κυρήχθηκε απεργία κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου, στην οποία θα συμμετέχει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών και πέφτει τη δεύτερη μέρα των πανελληνίων εξετάσεων για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποφάσισε να εξαιρέσει από την απεργιακή κινητοποίηση της 16ης Ιουνίου τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους Υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται, πως νωρίτερα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με πρόφαση το ενδιαφέρον της για τις Πανελλήνιες κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Αγωγή Κεραμέως κατά ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ για την απεργία με πρόσχημα το ενδιαφέρον της για τις Πανελλήνιες

Επικοινωνιακή η προσφυγή Κεραμέως

Με ανακοίνωσή του, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, είπε πως η προσφυγή της Ν. Κεραμέως κατά της ΟΛΜΕ ήταν για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, καθώς η ίδια η Ομοσπονδία, είχε ζητήσει την εξαίρεση των εν λόγω καθηγητών.

Η ανακοίνωση:

Δήλωση του τομεάρχη Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Φίλη

Στριμωγμένη η κυβέρνηση από την πολιτική της, δίνει μάχες με αόρατους εχθρούς. Η υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά μιας ανύπαρκτης απεργίας της ΟΛΜΕ, για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς.

Γνώριζε, το παραδέχεται άλλωστε η ίδια, ότι η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει να εξαιρεθούν οι καθηγητές από την αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά πριν μια βδομάδα, με μεγάλη πλειοψηφία, η ΟΛΜΕ είχε αποφασίσει να μην γίνει απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, προκειμένου -φυσικά- αυτές να γίνουν κανονικά. Και είναι προφανές ότι θα γίνουν.

Το εργατικό – λαϊκό κίνημα, διαθέτει δημοκρατικό ήθος, περίσσευμα ευθύνης και αίσθηση καθήκοντος.

Αύριο και οι Πανελλήνιες θα διεξαχθούν και ο ελληνικός λαός θα δώσει με τις κινητοποιήσεις του απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο Μητσοτάκη – Χατζηδάκη.​

Στην αγωγή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, κατά ΑΔΕΔΥ και Εργατικού Κέντρου Αθηνών για την απεργία της Τετάρτης, με πρόσχημα της Πανελλαδικές, απαντά και το ΚΚΕ, τονίζοντας πως «τεράστιες ευθύνες έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, που έφερε στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο, σε περίοδο και σε μέρα που διεξάγονται πανελλαδικές εξετάσεις.»

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση έφερε το αντεργατικό νομοσχέδιο σε περίοδο πανελλαδικών εξετάσεων

«Οι εκπαιδευτικοί, όλη αυτή την περίοδο, απέδειξαν στην πράξη την ευθύνη τους απέναντι στους μαθητές και τους γονείς τους, όταν η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, κρατώντας τα κλειστά, όπως και κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων» σημειώνει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Αυτήν την ευθύνη θα αποδείξουν οι εκπαιδευτικοί και αύριο 16 Ιούνη, μέρα πανελλαδικής απεργίας και ταυτόχρονα μέρα πανελλαδικών εξετάσεων. Οι εκπαιδευτικοί στα εξεταστικά κέντρα και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται με τις εξετάσεις, τα συλλογικά όργανα όλων των εργαζομένων γνωρίζουν πώς να προστατέψουν τον αγώνα τους και να χτίσουν τείχος στις συκοφαντίες και στην επιχείρηση καταστολής και απροκάλυπτων κυβερνητικών-δικαστικών παρεμβάσεων κατά της αυριανής απεργίας.»