Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Eurogroup επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, το Eurogroup έστειλε μήνυμα ότι δε θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τόνισε ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές είναι δεδομένες και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, καθώς κάθε αναίρεση των όσων έχουν επιβληθεί θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για απώλεια της εμπιστοσύνης, που στο τέλος θα οδηγήσει σε μείωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Το μήνυμά μου σε κάθε κυβέρνηση στην ευρωζώνη, είναι ότι η πολιτική και οικονομική διαδικασία πρέπει να είναι ανθεκτική στους οικονομικούς και τους πολιτικούς κύκλους, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αξιοπιστία. Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις. Αν κάποιος τις σπάσει, είναι το πρώτο βήμα για να χαθεί η εμπιστοσύνη, κάτι που οδηγεί σε μείωση των επενδύσεων και τελικά της ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, στάθηκε στην Τρίτη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση και επανέλαβε πως «η Ελλάδα έχει κάνει μια καλή αρχή μετά το πρόγραμμα, αν και παραμένουν πολλές προκλήσεις».

Ευχαρίστησε τους υπουργούς Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης, Ευεκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, λέγοντας ότι ήταν «πολύτιμοι συνομιλητές για την Επιτροπή και για ολόκληρη την Ευρωομάδα για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας». Παράλληλα, ζήτησε να συνεχιστεί η «εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση» που πρόκειται να αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ζήτησε για μια ακόμη φορά την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων και τόνισε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης που ψήφισε η τελευταία κυβέρνηση δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη και αποτελούν ανατροπή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στις δημόσιες επενδύσεις και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο της αλλαγής του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και της μη εφαρμογής του μέτρου μείωσης του αφορολόγητου, ο Κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι το πρώτο αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» του τρίτου μνημονίου και ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα μπορούσε να αλλάξει, με δεδομένο ότι εκεί βασίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σχετικά με τη μη  μείωση του αφορολόγητου από 1η Ιανουαρίου 2020, αρκέστηκε να πει ότι αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί στο μέλλον.