Νέα παρέμβαση στο σκάνδαλο των υποκλοπών, όσο η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να το βάλει κάτω από το χαλί, αναμένεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της EURACTIV. Όπως αναφέρεται, η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ και να ρίξει φως στο «ελληνικό Watergate».

Σήμερα Τρίτη, η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και ισοδύναμου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (PEGA) θα υποβάλει το σχέδιο σύστασής της στην Επιτροπή και το Συμβούλιο.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η EURACTIV ενημερώθηκε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καλέσει την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της αρμόδιας για θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής αρχής (ΑΔΑΕ) και ιδίως του προέδρου της.

Μάλιστα, η ευρωβουλεύτρια του Renew Europe, Σόφι Ιν’τ Βέλντ, επέκρινε και πάλι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σιγή ασυρμάτου της σχετικά με το «ελληνικό Watergate».Όπως ανέφερε με ανάρτησή της στο Twitter: «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθήκον να διασφαλίζει την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ σε ολόκληρη την ΕΕ. Εάν οι εθνικές κυβερνήσεις παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ενεργήσει».