Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ζήτησε από το Γιβραλτάρ να συνεχίσει την κράτηση του ιρανικού δεξαμενοπλοίου Grace 1, το οποίο θα αντάλλαζε με το βρετανικό κατασχεμένο από το Ιράν, Stena Impero. Η εξέταση της υπόθεσης επέστρεψε στο ανώτατο δικαστήριο του Γιβραλτάρ, με τον αρχιδικαστή, Άντονυ Ντούντλεϋ, να δηλώνει ότι αν δεν ήταν το αίτημα των ΗΠΑ, το πλοίο θα είχε αποπλεύσει. Λίγες ώρες αργότερα, το αίτημα των ΗΠΑ, απορρίφτηκε από το ανώτατο δικαστήριο του Γιβραλτάρ και το πλοίο αφέθηκε ελεύθερο να αποπλεύσει. Παράλληλα ο Ιρανός πρέσβης στο Λονδίνο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σταματήσουν την απελευθέρωση του ιρανικού πλοίου, η οποία όμως ηττήθηκε.

Στο αίτημά του το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είχε κάνει ξεκάθαρους τους λόγους για τους οποίους επιχείρησε να ζητήσει την κράτηση του πλοίου από τις αρχές του Γιβραλτάρ. Επιπλέον κανένας εκπρόσωπος του υπουργείου δεν προέβη σε σχετικές δηλώσεις, ώστε να αποσαφηνιστούν οι λόγοι του αιτήματος. Το ανώτατο δικαστήριο του Γιβραλτάρ, είπε ότι το αίτημα αφορούσε κοινή νομική συνεργασία. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καταθέσει γραπτό αίτημα, αντίθετα με όσα είχε πει η εισαγγελία της χώρας.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος του Γιβραλτάρ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επεξεργαζόταν το αμερικανικό αίτημα, ενώ άλλος εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι οι αξιωματικοί του ιρανικού πλοίου που είχαν συλληφθεί κατά την κατάσχεση του τάνκερ, απελευθερώθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιρανικό πετρελαιοφόρο, κατασχέθηκε στο Γιβραλτάρ από βρετανικές αρχές με το πρόσχημα ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της ΕΕ, πράγμα το οποίο η Τεχεράνη είχε αρνηθεί. Αργότερα το Ιράν είχε κατάσχει το βρετανικό τάνκερ, Stena Impero με τη δικαιολογία ότι παραβίαζε το θαλάσσιο δίκαιο και αρνούταν να απελευθερώσει το πλοίο αν δεν έπραττε παρομοίως και η Βρετανία. Το Ιράν εγγυήθηκε γραπτώς ότι το Grace 1, δεν είχε προορισμό τη Συρία και έτσι αφέθηκε ελεύθερο.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, τα δύο πλοία έχουν αποτελέσει «πιόνια» στην αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και Δύσης με την μοίρα τους να εναπόκειται στα χέρια της διπλωματίας.

Η Ουάσιγκτον τον προηγούμενο χρόνο εγκατέλειψε τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, ζητώντας τον περαιτέρω περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, θέτοντας παράλληλα κυρώσεις στην Τεχεράνη και εγκαταλείποντας κάθε προτεινόμενη διεθνή εμπορική συμφωνία με το Ιράν. Οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν διαφωνήσει έντονα με τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Η κατάσταση με τα δεξαμενόπλοια στον Περσικό κόλπο και στο στενό του Ορμούζ, είναι έκρυθμη, καθώς από την αρχή του καλοκαιριού, έχουν υπάρξει γεγονότα όπως  εκρήξεις σε δεξαμενόπλοια, παρενοχλήσεις πλοίων από στρατιωτικά σκάφη, και αλληλοκατασχέσεις δεξαμενοπλοίων. Η δύση χρεώνει όλες αυτές τις ενέργειες στο Ιράν, με την Τεχεράνη να αρνείται τις κατηγορίες. Μετά την κατάσχεση βρετανικού πλοίου, το Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι πλέον τα δεξαμενόπλοια βρετανικών συμφερόντων θα έχουν ως συνοδεία πλοία του βασιλικού ναυτικού της Βρετανίας.

Το Ιράν εγγυήθηκε γραπτώς πως το Grace 1 δεν έχει προορισμό τη Συρία, όπου ισχύει εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ως εκ τούτου το Γιβραλτάρ ζήτησε από το δικαστήριο να άρει την κράτησή του

ΗΠΑ και Ιράν στήνουν σκηνικό πολέμου στον Κόλπο του Ομάν

Κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό κόλπο

Το τελευταίο γεγονός που πυροδοτεί την κατάσταση στον Περσικό κόλπο είναι η προετοιμασία από πλευράς ΗΠΑ, παγκόσμιας στρατιωτικής συμμαχίας με σκοπό την ασφαλή θαλάσσια διέλευση των πετρελαιοφόρων στο στενό του Ομάν, όπου να σημειωθεί ότι γίνεται το 80% του παγκόσμιου εμπορίου αργού πετρελαίου.

Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου πάνω από τον Περσικό Κόλπο – Οι ΗΠΑ σχηματίζουν στρατιωτική συμμαχία