X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Το μόνο πάρτι που έγινε στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής ήταν αυτό των fake news

Εκείνο που να μπορούμε κατηγορηματικά να δηλώσουμε ότι το μόνο πάρτι που έγινε προχθές είναι αυτό των fake news και το μόνο εμπόριο που συμβαίνει στην πλατεία είναι αυτό του φόβου, της τάξης και του κοινωνικού ρατσισμού που πουλάει άφθονα ο δήμαρχος στους ψηφοφόρους του.
Το μόνο πάρτι που έγινε στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής ήταν αυτό των fake news
George Vitsaras / SOOC
|

Εδώ και 10 χρόνια, η πλατεία Αγ. Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή είναι από τις πιο κοινωνικές πλατείες της Αττικής. Με την πραγματική έννοια του πολύμορφου δημόσιου χώρου. Με τα στραβά του και τα καλά του. Μόλις φτιάχνει ο καιρός, χιλιάδες άνθρωποι επιλέγουν αυτόν τον χώρο ως αυτοτελή έξοδο κι εστία κοινωνικοποίησης και όχι επειδή υπάρχει κάποιο μαγαζί εκεί κοντά (μόνη εξαίρεση το «alcohol»).

Είναι ένα μέρος που έχουμε συναντηθεί για εκατοντάδες συναυλίες, προβολές ταινιών, χαριστικά παζάρια, δομές αλληλοβοήθειας και συνελεύσεις γειτονιάς.

Τα απογεύματα έχει πιο μικρές ηλικίες, γονείς με τα παιδιά τους, ενώ το βράδυ κυρίως ανθρώπους που πίνουν μπύρα, βλέπουν τους φίλους τους ή ακούνε μουσική σε ηχειάκια (αυτά είναι τα ξέφρενα πάρτι για τα οποία φωνάζει ο Πόποτας δήμαρχος).

Το βασικό ζήτημα είναι ότι όλοι οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής και μη, όλες οι ηλικίες, μπορούν απρόσκοπτα να χρησιμοποιούν και να οικειοποιούνται την πλατεία όποτε θέλουν.

Ο σύλλογος Αγ. Ιωάννη, εδώ και χρόνια, μπλοκάρει την εγκατάσταση τραπεζοκαθίσματων, κάτι που εξαγρίωνε τους προηγούμενους δημάρχους κι επιβεβαίωνε ότι το μέρος αυτό είναι σημείο αναφοράς και για τους παλιούς ντόπιους της περιοχής.

Στον αντίποδα, βρίσκεται η άλλη πλατεία της περιοχής μας, η πλατεία της Αγίας Παρασκευής, η επονομαζόμενη και κάτω πλατεία. Εκεί τα τραπεζοκαθίσματα και τα μαγαζιά κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Το διακύβευμα στην περίπτωση εδώ είναι η αλλαγή της φυσιογνωμίας της πάνω πλατείας, ένας ήπιος εξευγενισμός (gentrification) για να διωχθούν οι νεολαίοι που αράζουν στα παγκάκια και να εισέλθουν επιχειρηματικές δραστηριότητες (στην αρχή θέλανε να την κάνουν ιδιωτικό parking, τώρα θέλουν επέκταση των μαγαζιών).

Έτσι, ο δήμαρχος βρήκε μια τέλεια ευκαιρία με την covid, να οργανώσει μια εκστρατεία συκοφάντησης, τρομολαγνείας κι εκμετάλλευσης της πανδημίας για να περάσει την ατζέντα του για «καθαρές» πλατείες» με τραπεζοκαθίσματα για τους φίλους του επιχειρηματίες. Μια ευκαιρία για να δοθεί το στίγμα του νόμου, της τάξης και του νοικοκυρέματος.

Έτσι που να μπορούμε κατηγορηματικά να δηλώσουμε ότι το μόνο πάρτι που έγινε προχθές είναι αυτό των fake news και το μόνο εμπόριο που συμβαίνει στην πλατεία είναι αυτό του φόβου, της τάξης και του κοινωνικού ρατσισμού που πουλάει άφθονα ο δήμαρχος στους ψηφοφόρους του.

Μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας «υπερτοπικής εμβέλειας και ισχύος» εξετάζει η κυβέρνηση για τις συναθροίσεις πολιτών (UPD)


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις