Σε συνέντευξη του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας όλων μας να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα κερδίσει».  Υπογράμμισε πως είναι ίσως ακόμη πιο σημαντικό η Ουκρανία να λάβει αρκετά πυρομαχικά για τα συστήματα που ήδη υπάρχουν, προσθέτοντας ότι η ανάγκη για πυρομαχικά και ανταλλακτικά είναι «τεράστια». 

Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά χαρακτήρισε ως θεμιτές τις επιθέσεις της Ουκρανίας σε στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος της Ρωσίας. Όπως είπε «είναι απολύτως θεμιτές, καθώς κάθε χώρα έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της». Ενώ ταυτόχρονα είπε ότι δεν ισχύει το ίδιο για τις «μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές με στόχο να στερήσουν τους ουκρανούς αμάχους από νερό, θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα μέσα στον χειμώνα».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ομιλία του σε ομάδα δυτικών ηγετών ζήτησε ευρύ φάσμα όπλων και συστημάτων αεράμυνας για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή στη χώρα του.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι «γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι πόλεμοι τελειώνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – πιθανότατα και αυτός ο πόλεμος – αλλά ξέρουμε ότι το τι μπορεί να επιτύχει η Ουκρανία σε αυτές τις διαπραγματεύσεις εξαρτάται άρρηκτα από τη στρατιωτική κατάσταση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Δύση θα πρέπει να εξοπλίσει την Ουκρανία με πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, ο Γ. Στόλτεμπεργκ ανέφερε ότι υπάρχει για αυτό συνεχής διάλογος μεταξύ των συμμάχων και του Κιέβου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αεράμυνας Patriot, το οποίο προσφέρει προστασία από αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους.