Όπως έχουμε αναδείξει και μέσα από τις γραμμές του βιβλίου «COVID-19: Ο ιός των αντιθέσεων» (εκδ. Bookstars), κατά την διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης υγείας αναδείχθηκε η σύγκρουση ανάμεσα σε δύο διαφορετικά πρόσωπα της ανθρωπότητας. Το πρώτο, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες επέμεινε να βάζει τα κέρδη του συστήματος του εκπροσωπεί πάνω από τις ζωές και την υγεία των ανθρώπων, ενώ εκμεταλλεύτηκε την πανδημία για να οξύνει τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα κατά των λαών (βλ. κυρώσεις και πολιτικές αποκλεισμού) και πρόταξε τον «εθνικισμό των εμβολίων» διαμορφώνοντας τις συνθήκες ενός ιατρικού απαρτχάιντ σε βάρος των αναπτυσσόμενων λαών του Παγκόσμιου Νότου.
Η Κούβα, από την άλλη, επέλεξε ένα διαφορετικό πρόσωπο, στέλνωντας ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό στις πιο δύσβατες γωνιές της γη ανεξαρτήτως πολιτικής ταύτισης με τη χώρα αποδέκτη και προσφέροντας την βοήθειά της ακόμα και σε εκείνους που επιδιώκουν να τη στραγγαλίσουν. Αυτή την ανθρώπινη ανθρωπότητα θελήσαμε να τιμήσουμε οι διαφορετικές πρωτοβουλίες του κόσμου, που ενώσαμε τη τις φωνές μας για να στηρίξουμε το αίτημα να δωθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς Γιατρούς της Ταξιαρχίας «Χένρι Ριβ». Η επιτροπή για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης έχασε ωστόσο την ευκαιρία να βραβεύσει την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό στο πρόσωπο της Κούβας, επιλέγοντας αντ’ αυτού τιμήσει τους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσσα από τις Φιλιππίνες και ο Ντμίτρι Μουράτοφ από τη Ρωσία. Παρά τους πανηγυρικούς των δυτικών μίντια, στο πρόσωπο των βραβευθέντων δεν τιμήθηκε η «ελεύθερη δημοσιογραφία», που σταυρώνεται στο κελί που κρατείται ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ, αλλά οι πένες που για να γράψουν βουτάνε στο αίμα του πολέμου.
Η Μαρία Ρέσσα είναι δημοσιογράφος από τις Φιλιππίνες, συνιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος της Rappler. Έχοντας μεγάλο ιστορικό στην ερευνητική δημοσιογραφία και εργαστεί σε μέσα όπως το BBC και ο CNN, η Ρέσσα εχει κερδίσει αναγνωρισιμότητα κυρίως λόγω των διώξεων που υπέστη από την κυβέρνηση του Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Για τον παραπάνω λόγο, η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων των Φιλιππίνων και η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών των Φιλιππίνων δήλωσαν ότι η νίκη της είναι μια νίκη για τους υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου. Ωστόσο, η εν λόγω δημοσιογράφος προωθείται από τον μαλακό βραχίωνα «αλλαγής καθεστώτος» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το γνωστό Εθνικό Ταμείο για τη Δημοκρατία (NED), το οποίο και τη βράβευσε το 2017 με το «Βραβείο Δημοκρατίας». Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Άμυνας (SEC), η ιστοσελίδα της χρηματοδοτείται από το Δίκτυο Ομιντιάρ, το ταμείο που δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή του eBay και επιχειρηματία Πιερ Ομιντιάρ. Το παραπάνω γεγονός οδήγησε σε ανάκληση της άδειας του Rappler, καθώς οι χρηματοδοτήσεις του παραβίαζαν τις διατάξεις του Συντάγματος για την ξένη ιδιοκτησία και τον έλεγχο. Όπως έχουν αναδείξει στο παρελθόν οι δημοσιογράφοι Μαξ Μπλούμενταλ και Άλεξ Ρουμπινστάιν, το Δίκτυο Ομιντιάρ έχει υποστηρίξει τη φασιστική εξέγερση στο Μαϊντάν της Ουκρανίας, ενώ συνεργάζεται με τον Αμερικανικό Οργανισμό Διεθνούς Βοήθειας και Ανάπτυξης (USAID) και το Εθνικό Ταμείο για τη Δημοκρατία (NED). Το ίδιο δίκτυο έπαιξε αρνητικό ρόλο και στην απελευθέρωση των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν, ιδιωτικοποιώντας την παροχή των πληροφοριών μέσω του ιστότοπου Intercept και φιλτράρωντας όσες σχετίζονται με το eBay και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Πίσω από δράση του δικτύου κατά της κυβέρνησης στις Φιλιππίνες, βρίσκεται ακόμα μια προσπάθεια οπλοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους αυτοκρατορικούς σκοπούς. Παρότι ο πρόεδρος των Φιλιππίνων έχει δεχθεί το Μάη του 2017 τα εύσημα του Ντόλαντ Τραμπ για την αμφιλεγόμενη εκστρατεία του κατά των ναρκωτικών, η πολιτική εξομάλυνσης των σχέσεων του με την Κίνα μετά από χρόνια σινο-φιλλιπινεζικών αντιπαραθέσεων αποτελεί πρόκληση για την Ουάσιγκτον που έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Ντουτέρτε. Γεννημένος στον πλειοψηφικά μουσουλμανικό νότο της χώρας, ο Ντουτέρτε είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην ίδια τη Μαρία Ρέσσα τον Οκτώβριο του 2015, πως τοποθετεί στον αυτό του στην «αριστερά». Προκλητική για το νεοψυχροπολεμικό δόγμα των ΗΠΑ είναι και η αποστολή μελών του κυβερνώτος Δημοκρατικού Κόμματος Φιλιππίνων-Λακάς και Μπαγιάν για «πολιτική εκπαίδευση» στην σχολή στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στο Φουτσιάν, όπως και η πολιτικές του σχέσεις με το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» του Πούτιν και η προσέγγιση του με το Εργατικό Κόμμα Κορέας. Οι έντονες πιέσεις στο πρόσωπό του τον οδήγησαν να αναδιπλωθεί στις θέσεις του σχετικά με τη μη ανανέωση του στρατιωτικού συμφώνου με τις ΗΠΑ, αλλά και στη ντροπιαστική απονομή χάριτος στον Αμερικανό πεζονάυτη Τζόζεφ Σκοτ Ρέμπενσον για τη δολοφονία της Φιλιππινέζας τρανς Τζένιφερ Λόντ. Παρά την υποχώρηση του προέδρου των Φιλιππίνων, Κινέζοι αναλυτές θεωρούν παραμένει απρόθυμος να ταυτιστεί με τη νεο-ψυχροπολεμική εκστρατεία της Ουάσιγκτον, με τις ΗΠΑ να τον θεωρούν ως το «λιγότερο πολύτιμο παίκτη» στην αντιμετώπιση της Κίνας.
Η δεύτερη βράβευση αφορά τον Ρώσο δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ, αρχισυντάκτη της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta. Δεν είναι ειρωνία της τύχης, ότι ο μοιραίος για την Σοβιετική Ένωση Μιχαήλ Γκορμπατσώφ δώρισε γενναιόδωρα μερικά από τα χρήματά του για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που ο ίδιος κέρδισε το 1990, για την χρηματοδότηση του εντύπου κατά την ίδρυσή του. Δεν είναι τυχαίο επίσης πως ο βραβευθείς δημοσιογράφος έλαβε συγχαρητήρια τόσο από ακροδεξιό αντίπαλο του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, όσο και από την Λευκορωσίδα «Γκουαϊδό» Σβετλάνα Τιχανόφκαγια. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως θα χάριζε το βραβείο στο Ναβάλνι, ωστόσο θεωρεί πως «το άτομο αυτό έχει τα πάντα μπροστά του». Ο Γκορμπατσώφ δήλωσε επίσης πως η βράβευση του Μουράτοφ είναι «πολύ καλό νέο», ενώ τον αποκάλεσε «θαρραλέο δημοσιογράφο». Ο Μουράτοφ είναι μέλος του μικρού φιλοαμερικανικού κόμματος «Γιαμπλόκο» του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, πρώην οικονομικού συμβούλου του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, το οποίο έλαβε μόλις 1% στις πρόσφατες ρωσικές εκλογές. Αν και η αρθρογραφία είναι συχνά επικριτική κατά της Ρωσίας σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Τσετσενία, ο Μουράτοφ δεν έχει διστάσει να υποστηρίξει το φιλο- φασιστικό μετα-Μαϊντάν καθεστώς στην Ουκρανία αναπαράγοντας την προπαγάνδα της «ρωσικής επιθετικότητας». H Novaya Gazeta έχει υποστηρίζει πολλάκις τις δραστηριότητες της USAID στις «ανθρωπιστικές οργανώσεις» στη Μόσχα, ενώ δημοσιογράφοι της έχουν επίσης βραβευτεί από το αμερικανικό NED και τιμηθεί από την αμερικάνικη πρεσβεία στην Ρωσία.
Δίχως αυταπάτες γα τον ρόλο ενός θεσμού που έχει βραβεύεσει το μακελάρη του παλαιστινιακού λαού Σιμόν Πέρες, τους πολεμοκάπηλους Μπαράκ Ομπάμα, Χένρι Κίσιγκερ και Τζίμι Κάρτερ, όπως και την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την πέριοδο του νεοφιλελεύθερου στραγγαλισμού του λαού μας, η παγκόσμια καμπάνια για την βράβευση της Κούβας έδωσε την δυνατότητα να αναδειγχθεί το πρόσωπο ενός άλλου δρόμου για την ανθρωπότητα. Το δρόμου εκείνου που τιμούν οι λαοί και οι προοδευτικοί άνθρωποι του κόσμου, όπως τα μέλη της καμπάνιας στις Ηνωμένες Πολιτείες που αρνήθηκαν την επιθετικότητα του Λευκού Οίκου και βράβευσαν την Ταξιαρχία «Χένρι Ριβ» με το «Βραβείο Ειρήνης των Λαών».