Το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» ξεκίνησε τις γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Καρπασίας. Πληροφορίες που μεταδίδει η Daily Sabah και επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αναφέρουν ότι το γεωτρύπανο θα παραμείνει στην περιοχή για διάστημα τριών εβδομάδων.
Ακόμα στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι το πρώτο τουρκικό γεωτρύπανο, το «Πορθητής», το οποίο επιχειρεί από την περασμένη άνοιξη στην περιοχή ανοιχτά της Πάφου, έχει φτάσει στα 5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ακόμα μεταδίδεται ότι το σεισμογραφικό πλοίο «Oruc Reis» θα ξεκινήσει και αυτό από την Τουρκία ώστε να ενισχύσει το πλοίο «Barbaros» στις έρευνές του.
Σύμφωνα με την Sabah, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, επισκέφτηκε το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στην περιοχή της Καρπασίας, πράγμα παράνομο καθώς απαγορεύεται Τούρκοι και Έλληνες αξιωματούχοι να επισκέπτονται την περιοχή των κατεχόμενων. Ο Ντονμέζ αναμένεται να έχει συναντήσει με τους φερόμενους ως «πρόεδρο» και «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί και Ερσίν Τατάρ.
Για «συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων» είχε μιλήσει ο Τσαβούσογλου
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο 11ο συνέδριο των Πρέσβεων υποστήριξε ότι η επίλυση της κατάστασης στην Κύπρο αποτελεί «εθνική υπόθεση» για την Τουρκία, καλώντας στη συνέχεια όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνεργαστούν με την Τουρκία, ώστε να επέλθει μια κατάσταση στην οποία όλοι θα βγουν κερδισμένοι. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι οι τουρκοκυπριακή πλευρά έχει νόμιμα δικαιώματα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και τόνισε ότι η Τουρκία θα προστατέψει και θα υπερασπιστεί αυτά τα δικαιώματα.
Η Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι θα υπερασπιστεί τα «εθνικά δικαιώματα» της στην Κύπρο
«Μπουγιουρντί» στην Τουρκία από την ΕΕ
Στα μέσα Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προαναγγείλει σκληρές κυρώσεις εναντίον της τουρκικής πλευράς σε περίπτωση που η τελευταία συνέχιζε τις γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μεταξύ άλλων οι κυρώσεις προέβλεπαν αναστολή της χορήγησης προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην Τουρκία το 2019, αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και των συζητήσεων σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές και η γεωργία και πάγωμα της υπογραφής νέας συμφωνίας στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών και αναστολή της χορήγησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα τα οποία υλοποιούνται υπό την εγγύηση του τουρκικού κράτους. Παράλληλα καταδικάζοντας τις τουρκικές ενέργειες η ΕΕ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία δεν συμμορφωνόταν, ωστόσο η τουρκική πλευρά είχε δηλώσει ανεπηρέαστη από τις εξαγγελίες.
Ικανοποίηση της κυβέρνησης για την «ομόφωνη τοποθέτηση» της ΕΕ κατά της Τουρκίας