Η απόφαση έρχεται μετά από δεκαετίες αιτημάτων από τους ιθαγενείς.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία «απορρίπτει τις θέσεις που αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τα εγγενή ανθρώπινα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένου αυτού που έχει γίνει γνωστό ως το νομικό και πολιτικό “Δόγμα της Ανακάλυψης”», ανέφερε μια κοινή δήλωση από τα γραφεία ανάπτυξης και εκπαίδευσης του Βατικανού, όπως μεταδίδουν οι New York Times. Το δόγμα «δεν αποτελεί μέρος της διδασκαλίας της Καθολικής Εκκλησίας», αναφέρει η δήλωση, και τα διατάγματα που συνδέθηκαν μ’ αυτό «δεν θεωρήθηκαν ποτέ εκφράσεις της Καθολικής πίστης».

Οι απαιτήσεις να απαξιωθεί το δόγμα αυξήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική, επισκέφθηκε τον Καναδά για να ζητήσει συγγνώμη από τις κοινότητες των ιθαγενών για τον ρόλο της εκκλησίας στο διαβόητο σχολικό σύστημα της χώρας.

Το δόγμα διατυπώθηκε σε μια σειρά παπικών διαταγμάτων. Το πρώτο εκδόθηκε το 1452. Εξουσιοδοτούσαν αποικιακές δυνάμεις όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία να καταλάβουν εδάφη και να υποτάξουν τους ανθρώπους στην Αφρική και τον «Νέο Κόσμο», εφόσον οι άνθρωποι στα εδάφη δεν ήταν Χριστιανοί. 

Το δόγμα χρησιμοποιήθηκε ως προηγούμενο όταν τον 19ο αιώνα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι ιθαγενείς είχαν μόνο δικαιώματα «κατοχής» και όχι ιδιοκτησίας σε εδάφη στα οποία ζούσαν εδώ και καιρό. Η γη, λοιπόν, ήταν ανοιχτή για κατάληψη.

Η δήλωση του Βατικανού ανέφερε ότι οι αποικιακές δυνάμεις είχαν «χειραγωγήσει» το περιεχόμενο των παπικών εγγράφων «για να δικαιολογήσουν ανήθικες πράξεις κατά των αυτόχθονων πληθυσμών που πραγματοποιήθηκαν, κατά καιρούς, χωρίς αντίθεση από τις εκκλησιαστικές αρχές».

Είναι σωστό, λέει το Βατικανό, «να αναγνωρίσουμε αυτά τα λάθη, να αναγνωρίσουμε τις τρομερές συνέπειες των πολιτικών αφομοίωσης και τον πόνο που βιώνουν οι αυτόχθονες πληθυσμοί και να ζητήσουμε χάρη».