Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών προχώρησε στη δημοσίευση μίας ανακοίνωσης Τύπου με τίτλο: «Χάρης Θεοχάρης: Δεν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές – Δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός», η οποία αποτελούσε «απομαγνητοφώνηση» των δηλώσεων του υφυπουργού στο ραδιόφωνο του Real FM και στο Νίκο Χατζηνικολάου.

Συνέντευξη του Χάρη Θεοχάρη

Ο Χάρης Θεοχάρης ήταν προσκεκλημένος προκειμένου να «βάλει τα πράγματα στη θέση τους» και να δώσει απαντήσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι αντέδρασαν μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής, όπου διαμήνυσε την αύξηση της φορολογίας στον κλάδο, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο ουδέποτε ανέφερε ότι «δεν θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές», με την ανακοίνωση του υπουργείου να προσθέτει ψευδώς τη συγκεκριμένη δήλωση, η οποία κυκλοφόρησε σε πληθώρα μέσων ενημέρωσης αποτελώντας μάλιστα και τον τίτλο των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων, ακριβώς όπως πρωτοδημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών προχώρησε σε διαγραφή της επίμαχης ανακοίνωσης Τύπου από τον επίσημο ιστότοπό του.

Οι πραγματικές δηλώσεις του Χάρη Θεοχάρη είχαν ως εξής:

Ν. Χατζηνικολάου: Πολλά τα ερωτήματα και για αυτό σας πήρα σήμερα το πρωί κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ρωτούν τι θα γίνει με τα κοινωνικά επιδόματα και τι θα γίνει με την φορολογία τους. 

Χ. Θεοχάρης: Ναι πράγματι υπάρχει αυτή η συζήτηση. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι η κυβέρνηση από την αρχή έχει τονίσει ότι δεν υπάρχει ζήτημα αιφνιδιασμού από τη μία μεριά. Από την άλλη έχει ανοίξει η κουβέντα για τη φοροδιαφυγή και στον τομέα των ελεύθερων επαγγελματιών και γενικότερα. Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες για να μπορέσουμε όσο γίνεται είτε με τις ψηφιακές συναλλαγές είτε με τις όποιες αλλαγές στη φορολογία, είτε με τους ελέγχους οι οποίοι είναι πιο εντατικοί και θα γίνουν εντατικότεροι να καταφέρουμε να ανακαλύψουμε εισοδήματα τα οποία είναι κρυφά και τα οποία δεν δηλώνονται στην εφορία. Αυτό θα έχει δύο αποτελέσματα και για αυτό έγινε και η συζήτηση περί επιδομάτων. Το αυτονόητο δηλαδή. Όταν κάποιος φοροδιαφεύγει μειώνεται η φορολογική του επιβάρυνση αλλά και κερδίζει επειδή είναι δικαιούχος επιδομάτων άδικα και σε βάρος συνανθρώπων μας που θα πρέπει να τα πάρουν. Άρα αντίστοιχα όταν πιάνουμε τη φοροδιαφυγή θα κερδίσει δημοσιονομικά το κράτος και από τις δύο μεριές. Και από τα επιδόματα τα οποία θα πάνε σε αυτούς που πραγματικά τα χρειάζονται και οι φόροι θα αυξηθούν. Άρα δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής των επιδομάτων ή των κριτηρίων τους

Ν. Χατζηνικολάου: Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής; Ο πρωθυπουργός έθεσε ως μεγάλο στόχο της 4ετίας το χτύπημά της. 

Χ. Θεοχάρης: Έχετε δίκιο. Τα επόμενα βήματα εκτός από αυτά που έχουμε ανακοινώσει που είναι η επιτάχυνση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές, αυτό θα συνεχιστεί με ένα χρονοδιάγραμμα που ολοκληρώνεται ως διαδικασία στους πρώτους μήνες του 2024, είναι οι 10 παρεμβάσεις για την κατάργηση των μετρητών π.χ. στις αγοραπωλησίες των ακινήτων, για κάποια μέτρα κατά των λαθρεμπορίων για το airbnb και τις αλλαγές που θα γίνουν και αυτές παρουσιάζονται σε ένα νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται για να παρουσιαστεί το ταχύτερο δυνατό στο υπουργικό συμβούλιο και να περάσει και από τη Βουλή προφανώς πριν το τέλος του έτους. 

Στη συνέχεια ακολούθησε μία συζήτηση για την τιμή και την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και η συνέντευξη έληξε, με τον Χάρη Θεοχάρη ουδέποτε να δηλώνει ότι δεν θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, ο Χάρης Θεοχάρης ήταν ξεκάθαρος: «Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει», ενώ σε ερώτηση του δημοσιογράφου Παύλου Πανταζόπουλου, αναφορικά με το αν είναι έτοιμη η κυβέρνηση για τις συνέπειες σε περίπτωση διαφοροποίησης του φορολογικού συντελεστή στους ελεύθερους επαγγελματίες ο Χάρης Θεοχάρης απάντησε: «Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος».