Η Ελλάδα προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις Ευρωπαϊκές αξίες έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του κατεβάζοντας τους τόνους μετά την ένταση μεταξύ Δένδια – Τσαβούσογλου.
Άξιο σημασίας είναι αυτό που γράφει και η Βίκυ Σαμαρά στο news24/7, ότι δηλαδή αμέσως μετά το γεγονός Δένδια – Τσαβούσογλου διέρρευσε στα ΜΜΕ ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε ρητή οδηγία από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει εάν προκληθεί, κάτι που προκαλεί ερωτήματα.
Το ΥΠΕΞ τονίζει πως «αναφορικά με το σύνολο των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας, διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν».
Όμως, ταυτόχρονα, σημειώνεται χαρακτηριστικά, υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας.
«Ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η θετική ατζέντα μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
«Παράλληλα εξετάσθηκε από τις δύο πλευρές η ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο λαών και στο πλαίσιο αυτό αντιλλάγησαν απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το πέρας της πανδημίας». Συγκεκριμένα επισημαίνεται πως η ελληνική πλευρά, δια του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης συγκεκριμένα σημεία.
«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτό τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι σε σημερινή συνάντηση με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ-Μένφι, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε κάτι γενικό και ειδικό ταυτόχρονα: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί μια κινητική και δραστήρια εξωτερική πολιτική. Εγώ υπηρετώ αυτή την πολιτική σε απόλυτη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».
Απάντηση Ερντογάν
Το γάντι για τα λεχθέντα Τσαβούσογλου – Δένδια σήκωσε ο Ταγίπ Εντογάν, τονίζοντας ότι «ο Τσαβούσογλου δεν θα έπρεπε να αναμένεται ότι θα μείνει σιωπηλός».
«Ο υπουργός Εξωτερικών απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά τον έβαλε στη θέση του» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Τούρκου προέδρου.
«Με την απαραίτητη αξιολόγηση έληξαν το θέμα. Εμείς βέβαια δεν το θεωρούμε αυτό σωστό. Ας υπάρξει μία μεταβατική περίοδος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, του το είπα και εγώ, να μην βάλουμε τρίτους μεταξύ μας» προσέθεσε.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αναφορά και στη μειονότητα στη Θράκη, θέτοντας εκ νέου θέμα εκλογής του μουφτή: «Είμαστε δύο χώρες που έχουμε θερμές σχέσεις. 150 χιλιάδες ομογενείς μας ζούνε στη Δυτική Θράκη. Εσείς δεν δίνεται την απαραίτητη προσοχή ως πολίτες στους 150 χιλιάδες ομογενείς μας. Ακόμη διορίζετε τον μουφτή. Σύμφωνα με τη Λωζάννη δεν έχετε αυτό το δικαίωμα. Εμείς δεν διορίζουμε τον Πατριάρχη. Τον αρχιμουφτή πρέπει να τον εκλέγουν οι εκεί μουφτήδες και ιμάμηδες. Η Ελλάδα δεν το ανέχεται αυτό. Τους διορίζει λες και είναι υπάλληλοί της. Αυτό είναι ενάντια και στο Δίκαιο και προσφέρει έδαφος για την επιδείνωση των σχέσεων. Παρά το γεγονός ότι μιλήσαμε για αυτά δεν είχαμε αποτέλεσμα».