Σε αντίθεση με το συνήθως ήρεμο κλίμα διεξήχθη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, τη Πέμπτη, μετά τις επιθέσεις και την αυθαιρεσία που δέχτηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας στις 17 Νοεμβρίου διαδηλωτές και βουλευτές.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τις οποίες επικαλείται το «Documento», η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να τοποθετηθεί για τους προπηλακισμούς που σημειώθηκαν κατά μελών της εθνικής αντιπροσωπείας.

Ειδικότερα η Ο. Γεροβασίλη αναφερόμενη στα επεισόδια ακραίας καταστολής που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας τα χαρακτήρισε ως «επικίνδυνο ολίσθημα», εγκαλώντας τον Κ. Τασούλα να πάρει θέση καταδικάζοντας την «πρωτόγνωρη αναβάθμιση της αστυνομικής βίας».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συντάχθηκαν το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25, με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, ο οποίος δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής, να περιγράφει το περιστατικό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι φέρει μώλωπες σε ολόκληρο το σώμα του, από την προσπάθειά του να προστατεύσει τον Δημήτρη Κουτσούμπα από την επίθεση των μελών της ΕΛ.ΑΣ.

Από πλευράς της η Σοφία Σακοράφα, αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 αφηγήθηκε τον αντισυνταγματικό περιορισμό που βίωσε η ίδια και ο βουλευτής του κόμματος Κρίτωνας Αρσένης από διμοιρίες των ΜΑΤ επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Δημοσιογράφοι του The Press Project, είχαν μεταβεί στο σημείο και διαπίστωσαν τον στενό κλοιό των δυνάμεων της αστυνομίας, χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξήγηση παρά μόνο ότι «υπάρχουν σαφείς εντολές», του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι αστυνομικοί ακολουθούσαν τον Κρίτωνα Αρσένη και τη Σοφία Σακοράφα, σε κάθε προσπάθειά τους να φύγουν από το σημείο.

Δύο βουλευτές του ΜέΡΑ25 εγκλωβισμένοι από 40 αστυνομικούς γιατί «υπάρχουν σαφείς εντολές»

Οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνουν ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων, μέχρι και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης έκανε λόγο για απαράδεκτες οι εικόνες που καταγράφηκαν, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι βουλευτές πρέπει να προστατεύονται.
Παρά την ομόφωνη καταδίκη των επιθέσεων κατά των βουλευτών του ΚΚΕ, από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, δεν αιτήθηκε ούτε για να πάρει το λόγο.

Από πλευράς του ο πρόεδρος της Βουλής, συνεπικουρούμενος από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Χαράλαμπο Αθανασίου, όπως σημειώνουν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ισχυρίστηκαν ότι αυτό που προέχει σε αυτήν τη συγκυρία είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και όχι οι κινηματικές διαδικασίες, απορρίπτοντας το αίτημα των κομμάτων της αριστεράς και συγκαλύπτοντας την κατασταλτική βία εναντίον βουλευτών.