Όπως ανακοίνωναν οι αρχές, τουλάχιστον 15 νεκροί φυλακισμένοι καταμετρήθηκαν χθες, Δευτέρα, κατά τη διάρκεια εξέγερσης σε μια από τις μεγαλύτερες φυλακές του Ισημερινού, χώρας που έχει καταγράψει επανειλημμένες πολυαίμακτες αναμετρήσεις μεταξύ συμμοριών μέσα σε σωφρονιστικά καταστήματα τα τελευταία χρόνια.

«Σύμφωνα με τις ακόμη προκαταρκτικές πληροφορίες, 21 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 15 είναι νεκροί» στη σύγκρουση κρατουμένων στη φυλακή κοντά στην πόλη Λατακούνγκα (νότια), σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων (SNAI).

Η SNAI αναφέρει 6 τραυματίες, εξηγώντας πως η ομάδα πρώτων βοηθειών φρόντισε τους πέντε κι ένας έκτος διακομίστηκε σε νοσοκομείο -χωρίς να διευκρινίζεται η κατάσταση της υγείας του.

Η υπηρεσία πρόσθεσε πως «τακτικές μονάδες της αστυνομίας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για την ανάκτηση του ελέγχου» ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι ένοπλες δυνάμεις παρέχουν την υποστήριξή τους στην εξωτερική περίμετρο» του σωφρονιστικού καταστήματος.

Σε πλάνα που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς του Ισημερινού βλέπει κανείς φυλακισμένους να σκαρφαλώνουν σε οροφές κτιρίων καθώς ακούγονται εκπυρσοκροτήσεις.

Ο Χόρχε Φλόρες, στέλεχος της υπηρεσίας SNAI, , δήλωσε στον Τύπο ότι «σύμφωνα με όσα μπορέσαμε να μάθουμε (…) ο πολίτης Λεάντρο Νορέρο είναι ανάμεσα στα θύματα». Ο Νορέρο, ή «Ελ Πατρόν», συνελήφθη τον Μάιο για ξέπλυμα χρήματος σε επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν 6,4 εκατ. δολάρια, 24 ράβδοι χρυσού, πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά.

Ο άνδρας, φέρεται να ενεχόταν στη διακίνηση ναρκωτικών και είχε επίσης εκτίσει ποινή φυλάκισης στο Περού, θεωρείται πως είχε μετατραπεί σε ηγέτη ομάδας φυλακισμένων.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό του Ισημερινού, ο συντηρητικός πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο εξέφρασε «συλλυπητήρια και αλληλεγγύη στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν».

Στη φυλακή υπ’ αριθμόν 1 της Κοτοπάξι, στην περιφέρεια της Λατακούνγκα, κρατούνται 4.300 άνθρωποι. Είναι μια από τις μεγαλύτερες του Ισημερινού, ο οποίος από τον Φεβρουάριο του 2021 έχει βιώσει επτά σφαγές σε συγκρούσεις ευρείας κλίμακας μεταξύ κρατούμενων, με συνολικά 400 και πλέον νεκρούς. Οι αρχές μοιάζουν να μην είναι σε θέση να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια στο σωφρονιστικό σύστημα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι φυλακές του Ισημερινού, αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα πλεονάζοντος πληθυσμού εγκλείστων (+11,3%). Εκεί βρίσκονται 35.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά μέλη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών.

Το 2021, ο Ισημερινός ανακοίνωσε ότι κατασχέθηκαν 210 τόνοι ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, ποσότητα ρεκόρ.

Η χώρα γειτονεύει με την Κολομβία και το Περού, τα δύο κράτη όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στον κόσμο, έτσι ο Ισημερινός έχει μετατραπεί σε κόμβο της διακίνησης της λευκής σκόνης προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Την περασμένη χρονιά, στο κράτος 17,7 εκατομμυρίων κατοίκων ο δείκτης των ανθρωποκτονιών έφθασε τις 14 ανά 100.000 κατοίκους, με άλλα λόγια σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2020.

Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Λάσο άρχισε απογραφή των φυλακισμένων, στο πλαίσιο διαδικασίας που λέει ότι έχει σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους, μπροστά στο οξύ πρόβλημα του πλεονάζοντος πληθυσμού εγκλείστων.

Ο Λάσο απέδιδε νωρίτερα φέτος την κρίση στις φυλακές στη δράση συμμοριών στις οποίες έχουν παρεισφρήσει ή τις οποίες ελέγχουν πλήρως μεξικανικά καρτέλ.