Εν όψει της έναρξης της συζήτησης το μεσημέρι της Παρασκευής της πρότασης μομφής που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, συνεδριάζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ

Στόχος του Ευ.Βενιζέλου είναι ένα αραγές κυβερνητικό μέτωπο, ενώ του Φ.Κουβέλη να ληφθεί απόφαση μεταξύ του «παρών» και της αποχής.

 
Μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου δήλωσε ότι το κόμμα θα πρέπει να κινηθεί στη γραμμή του «παρών».
 
Επιπλέον, μιλώντας στο Mega, το στέλεχος του ΚΚΕ Αλεξάνδρα Μπαλού ξεκαθάρισε ότι το κόμμα θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής.
 
Το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, χθες, Πέμπτη, ευχαρίστησε τον ΣΥΡΙΖΑ «που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον καθημερινό αγώνα και το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, καθώς και το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του».
 
Πάντως, αρχικά, η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδίασε την κυβέρνηση. Μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ευ.Βενιζέλου και του Αντ.Σαμαρά με στόχο το συντονισμό εν όψει της συζήτησης στη Βουλή.
 
Οι κυβερνητικοί εταίροι θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, διά της πρότασης μομφής, επιχειρεί να ξεπεράσει τα δικά του εσωκομματικά προβλήματα, επικαλούμενοι τριβές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.

Κατά τους επιτελείς της κυβέρνησης μάλιστα, δεν τίθεται θέμα απωλειών, καθώς το βουλευτικό «αντάρτικο» που εκδηλώθηκε για το πετρέλαιο θέρμανσης και κορυφώθηκε με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ήταν «εντός πλαισίου» και, κατά βάση, σε γνώση των ηγεσιών.

Το ζητούμενο για την κυβερνητική πλειοψηφία – σ’ αυτή τη χρονική στιγμή και με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο επιτιθέμενου – είναι να εμφανισθεί «μπετόν» στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπερ, να ψηφίσουν «όχι» (στην πρόταση) οι 127 βουλευτές της ΝΔ και οι 28 του ΠΑΣΟΚ. Εάν σ΄αυτούς προστεθούν κάποιοι εκ των ανεξάρτητων ή της ΔΗΜΑΡ «ακόμη καλύτερα».  Αντίστροφα, εάν το «μπετόν» των 155 κυβερνητικών βουλευτών παρουσιάσει μια-δυο ρωγμές, τότε οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες…

 
Παράλληλα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η κίνηση θα συσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς οι κυβερνητικοί βουλευτές που προσφάτως εξέφρασαν αντιρρήσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ή άλλες πολιτικές της κυβέρνησης θα αναγκαστούν να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μετά από αυτό, θεωρείται δύσκολο οι ίδιοι βουλευτές να συνεχίσουν το «αντάρτικο» για τα νομοσχέδια.

Στελέχη της Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι η πρόταση μομφής θα φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Σαμαρά αναγκάζοντάς τον είτε να επαναλάβει τις κόκκινες γραμμές έναντι των δανειστών μας, είτε να παραδεχτεί ότι θα λάβει και νέα μέτρα. Στην πρώτη περίπτωση, λένε, θα εκτεθεί αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα «θα αναγκαστεί να ανακρούσει πρύμνα», ενώ στη δεύτερη «θα αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησής του», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Παράλληλα θα θέσει προ των ευθυνών τους όσους βουλευτές σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παίζουν το παιχνίδι των διαφωνιών και την ύστατη ώρα λένε «ναι σε όλα».

Απαντώντας στην κριτική που δέχονται για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει για ένα κρίσιμο εξάμηνο τη δυνατότητα να καταθέσει πρόταση μομφής σημειώνουν με νόημα ότι δεν είναι μόνοι τους στη Βουλή και ότι όποιος και να καταθέσει πρόταση μομφής χρειάζεται να συμπληρωθεί ο αριθμός των 50 βουλευτών.

Μαξίμου και Χ.Τρικούπη προβάλλουν το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλλε την πρόταση μομφής ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά με την τρόικα. Η Κουμουνδούρου ανταπαντά ότι η κυβέρνηση, «αν θέλει να διαπραγματευθεί σκληρά», μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την κίνηση για να αποδείξει στους δανειστές πως πράγματι η πολιτική αντοχή της εξαντλείται.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του επισημαίνουν ότι:

— Πρώτον, η πρόταση μομφής κατατέθηκε με αφορμή («αποκορύφωμα») και όχι με αιτία την επέμβαση στο κτίριο της ΕΡΤ, αναδεικνύοντας την αντιδημοκρατική συμπεριφορά της κυβέρνησης.

— Δεύτερον, στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης οι βουλευτές του κόμματος θα ανοίξουν τη βεντάλια όλων των «καυτών» θεμάτων, «από τη φορολαίλαπα και τους πλειστηριασμούς μέχρι τα νέα μέτρα και τις επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό», για να αποδείξουν ότι η κυβέρνηση δεν εννοεί τα περί σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

«Η αντιδημοκρατική συμπεριφορά με αφορμή την ΕΡΤ θα είναι ένα στοιχείο και όχι το κυρίαρχο», λένε. (Κατά μία …συνωμοσιολογική ερμηνεία. Στην Κουμουνδούρου δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να κάνει κίνηση ρελάνς ο κ. Σαμαράς και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να αντιμετωπίσει τα «αντάρτικα», οπότε θέλησαν να τον προλάβουν…).

(με πληροφορίες από n.gr, capital.gr, naftemporiki.gr)