Τριήμερη Ολομέλεια Βουλής: Πολιτικός – ηθικός πολιτισμός μηδέν
της Γεωργίας Κριεμπάρδη
Λένε πως κάθε χώρα έχει τους πολιτικούς που τις αξίζουν. Μεγάλη συζήτηση. Εμείς πάντως τώρα αυτούς έχουμε. Και δεν ήρθαν ουρανοκατέβατοι. Εκλεγμένοι από τους πολίτες είναι. Βρέθηκαν όλοι μαζί στα έδρανα της βουλής να ρωτήσουν, να απαντήσουν, να σχολιάσουν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, που βρίσκει την κυβέρνηση κολλημένη στον τοίχο. Αυθαίρετες παρακολουθήσεις έχουν γίνει και παλαιότερα. Αυτή τη φορά, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Είναι αποδεδειγμένη η παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας με ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε θέσει την ΕΥΠ υπό την δικαιοδοσία του και είχε επιλέξει προσωπικά τον διοικητή της. Οι καταγγελίες για αποδεδειγμένες παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, όπως αυτή του Θανάση Κουκάκη, με ταυτόχρονη χρήση του λογισμικού Predator, όπως και στην περίπτωση Ανδρουλάκη, υποδεικνύουν την ύπαρξη οργανωμένου συστήματος παρακολουθήσεων με ωτακουστή τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου παρουσιάστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το σκεπτικό ότι ο γενικός γραμματέας είχε την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη».
Έχουμε όμως και κάτι ακόμα. Χιλιάδες άρσεις απορρήτου απλών πολιτών -ή καλύτερα πολιτών με ενεργή πολιτική δράση, άποψη που δεν αρέσει στους κυβερνώντες. Το 2005 οι εισαγγελικές εντολές άρσης απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας από την ΑΔΑΕ ήταν 406. Το 2010 ήταν 5.459, ενώ το 2015 έφτασαν τις 9.132. Το 2018 οι εισαγγελικές εντολές ήταν 11.113 και το 2020-21 εκτοξεύτηκαν στις 15.475. Κι αυτές είναι μόνο οι μεμονωμένες εντολές.. Αν συνυπολογίσουμε και τους συνομιλητές όσων παρακολουθούνταν -πέρα από τις διατάξεις που υπογράφονταν, δηλαδή-, χάνουμε το μέτρημα.
Γι’ όλα αυτά περιμέναμε να ακούσουμε τις θέσεις, τα σχόλια του καθενός όλο το τριήμερο. Κι όμως, αν κάποιος που δεν είχε ιδέα τι γινόταν, άνοιγε την τηλεόραση, σίγουρα δε θα καταλάβαινε πως το θέμα συζήτησης ήταν οι παρακολουθήσεις. Οι γαλάζιοι πολιτικοί προτίμησαν να μιλήσουν για οτιδήποτε άλλο εκτός από το θέμα συζήτησης.
Μαρία του Έβρου, σακούλες Καλογρίτσα, νεκροί Μάτι και προεκλογικές συγκρίσεις
Είναι πράγματι τρομερό πως η κυβέρνηση απέφυγε τη συζήτηση για την ουσία του τεράστιου σκανδάλου.
Σχέσεις μεταξύ των ΜΚΟ που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της «μικρής Μαρίας» και του κατασκευασμένου θανάτου της στον Έβρο, με προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.
Στηλιτεύοντας ως υπονομευτικές για την ίδια την χώρα τις πρακτικές που μετέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στο περιστατικό του περασμένου Αυγούστου στον Έβρο «με την ανύπαρκτη νεκρή πεντάχρονη Μαρία» λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ τότε λειτουργώντας ως πρόθυμος υποκινητής παρουσίαζε την κυβέρνηση σαν δολοφόνους και προδότες, σε μια προσπάθεια διεθνούς υπονόμευσης της χώρας μας. «Η προσπάθεια αυτή, κατέρρευσε με πάταγο και το γερμανικό “Σπίγκελ” ζήτησε συγγνώμη, εσείς όχι» είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ενώ μόλις προχθές, όλοι οι πρέσβεις της Ευρώπης ήταν στον Έβρο και μαζί με την κυβέρνηση και «στέλναμε ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας» για την έναρξη κατασκευής του νέου φράχτη, έβγαιναν στελέχη του στις τηλεοράσεις καταγγέλλοντας ότι ο φράχτης παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. «Άκουσον, άκουσον. Και ύστερα από το αμίμητο “στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα”, που ανέφερε ο τότε πρωθυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα φαίνεται ότι είστε έτοιμοι να μας πείτε ότι και στον Έβρο δεν υπάρχουν σύνορα», συμπλήρωσε.
Το θέμα της «μικρής Μαρίας» έσκασε τον Αύγουστο του 2022. Μια ομάδα 39 Σύριων εγκλωβίστηκαν σε μια μικρή νησίδα στον ποταμό Έβρο που αποτελεί τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι άνθρωποι έγιναν μπαλάκι των πολιτικών που διαφωνούσαν αν η νησίδα ανήκει σε ελληνικό ή όχι έδαφος. Μεταξύ αυτών αναφέρθηκε ο θάνατος μιας 5χρονης, της Μαρίας.
Όπως εύστοχα έχει συνοψίσει ο Θεμιστοκλής Πανταζάκος σε άρθρό του στο ΤΡΡ: Η τελευταία επίσημη ενημέρωση του ελληνικού κράτους σχετικά με την υπόθεση είναι ότι αυτή έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ενημέρωσε στις 30/8 την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι έστειλε στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου όλα τα σχετικά στοιχεία. Η δικηγόρος της οικογένειας, Ευγενία Κουνιάκη, έχει δηλώσει ότι οι γονείς έχουν κάνει αίτημα εκταφής, το οποίο έχει ήδη δημοσιοποιηθεί. Το Spiegel από τη μεριά του έχει ξεκαθαρίσει ότι διεξάγει έρευνα για να ξεκαθαριστούν τα αμφίβολα σημεία σχετικά με το γεγονός. Σε κάθε επίπεδο λοιπόν, θεσμικό ελληνικής δικαιοσύνης και εσωτερικό-δημοσιογραφικό του Spiegel, βρίσκεται υπό διερεύνηση το αν τα πράγματα έχουν έτσι όπως αρχικά είχε φανεί (φανεί και στον ίδιο τον Μηταράκη, παρεμπιπτόντως, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «προκύπτει από τις καταθέσεις νεκρό παιδί»). Συνεπώς, ένα είναι απολύτως σίγουρο: ο χαρακτηρισμός fake news για την υπόθεση της Μαρίας είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η είδηση δεν είναι διαπιστωμένα ψευδής ενώ, ακόμα και αν αποδειχτεί τέτοια, δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι είναι και εμπρόθετα ψευδής. Από τα βασικά στοιχεία του ορισμού, μηδέν στα δύο.
Η υπόθεση της Μαρίας, ακόμα και αν δεχτούμε, για την οικονομία της συζήτησης, ότι αποτελείται από μια σειρά από αίσχιστα ψεύδη, έγινε πιστευτή για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: επειδή «κουμπώνει» πάνω σε μια σειρά βίαιων, εξοντωτικών πρακτικών στα σύνορα της Ευρώπης, με θύματα χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, τις οποίες πρακτικές εφαρμόζει και η χώρα μας με την ευθύνη που της αναλογεί.
«Μιλάτε για σκάνδαλα, εσείς που τα υφαίνετε, όπως στην υπόθεση Novartis. Μιλάτε για συγκάλυψη, τη στιγμή των συγκλονιστικών αποκαλύψεων για την υπόθεση Καλογρίτσα. Μιλάτε για απαξίωση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, εσείς που προσπαθήσατε με κάθε μέσο να ελέγξετε το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Μιλάτε για ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές, εσείς, που εν γνώσει και κατ’ επιλογήν σας, διαλύσατε τη μεσαία τάξη και αφήσατε τους πολίτες να κλαίνε στα πεζοδρόμια έξω από τις τράπεζες για 60 ευρώ. Μιλάτε για καθεστωτισμό, εσείς που θέλατε να ελέγξετε τους «αρμούς της εξουσίας». Μιλάτε για απομάκρυνση της χώρας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εσείς που μας σύρατε στην καταστροφή και παρ’ ολίγον εκτός Ευρώπης» είπε από το βήμα της βουλής η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνώνυμος της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας, της αναποτελεσματικότητας, της ανεπάρκειας. Και δεν έχετε αλλάξει τίποτα από όσα πρεσβεύατε, δεν μάθατε τίποτα από τα λάθη σας. Μόνο τολμάτε να ζητάτε δεύτερη φορά αριστερά. Δεύτερη φορά στη συμφορά! Θα ήταν κωμικό, αν δεν ήταν τραγικό αυτό», κατέληξε.
«Παραμένετε άθλια υποκείμενα σκευωροί και ψεύτες και συκοφάντες. Εσείς οι λασπολόγοι έχετε μούτρα να μιλάτε για μας για την δημοκρατία. Στο ειδικό δικαστήριο η γραμματέας του κυρίου Καλογρίτσα κατέθεσε ότι περνάτε σακούλες με μαύρο χρήμα. Και το δικαστήριο αποφάσισε να πάει το θέμα στον οικονομικό εισαγγελέα για το αν τα πήρε τα χρήματα. Το κάνατε πλημμέλημα για να καλύψετε τα μαύρα λεφτά που περνάτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Και είπε ο Καλογρίτσας στο Πολάκη, βούλωσε το είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου. Και τι έκανε ο Πολάκης. Έβγαλε το σκασμό και το βούλωσες τα μαύρα λεφτά του Καλογρίτσα» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Η αντιπολίτευση κατά βάση εστίασε στο ζήτημα των υποκλοπών, χωρίς βέβαια να μην υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Τα κόμματα της Αριστεράς έριξαν τα βέλη τους το ένα στο άλλο, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος σταθερά στο ακροδεξιό του τροπάρι, εστίασε στα απάνθρωπα αντιπροσφυγικά τείχη που θα έπρεπε να υψωθούν. Mάλιστα σ’ αυτό το σημείο διαφώνησε και με τον γαλάζιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, που καυχήθηκε για το απάνθρωπο έργο που αποτρέπει «εισβολείς» -όπως η κυβέρνηση πολλάκις έχει αποκαλέσει τους πρόσφυγες-. Δεν ήταν αρκετό για τον Κ. Βελόπουλο. «Ημιτελές» βρήκε το έργο. Πού φτάσαμε… Να τσακώνονται στον «ναό της Δημοκρατίας» ποιος έχει μεγαλύτερο το αντιπροσφυγικό τείχος…
Για να μην είμαστε άδικοι, τα γαλάζια στελέχη αναφέρθηκαν και στο σκάνδαλο, φυσικά. Απλώς, μ’ έναν λίγο περίεργο τρόπο. Είναι περίεργο ο πρωθυπουργός να είναι τελείως έκθετος και τα στελέχη του όχι απλώς να μην κρατάνε απόσταση, αλλά να του παρέχουν ένθερμη στήριξη. Ακόμα κι εκείνος που αποδεδειγμένα παρακολουθούταν (Κωστής Χατζηδάκης).
- Μάκης Βορίδης: «Ας τελειώνει η υποκριτική συζήτηση με τις παρακολουθήσεις»
- Πιερρακάκης: «Συνωμοσιολογία που υπονομεύει τους θεσμούς» το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων
- Χατζηδάκης: «Με παρακολουθούσαν Κλουζώ που εξάντλησαν τη φαντασία τους σε κάποιους ανθρώπους»
Κι αυτές είναι μερικές ενδεικτικές δηλώσεις.
Δεν είπαν τίποτα για την κατρακύλα της ελευθερίας του Τύπου, της Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας. Τίποτα για τις παράνομες και βασανιστικές επαναπροωθήσεις. Τίποτα απ’ όσα ο διεθνής Τύπος, φορείς και οργανώσεις τους κατηγορούν. Τίποτα για την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και τα νομοσχέδια που ξεσήκωσαν όλη τη χώρα.
Από την άλλη, το ΚΚΕ σε αρκετά σημεία επέμεινε στο τσουβάλιασμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική η ομιλία του βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη που εξέφρασε την άποψη ότι οι ευθύνες βαραίνουν τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ παρακολουθούταν επί ημέρες ΣΥΡΙΖΑ. «Είστε και οι δύο ένοχοι. Έχετε ψηφίσει τις παρακολουθήσεις και με τα δύο χέρια. Η σημερινή συζήτηση είναι τεχνητή», ανέφερε και η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.
Ο …συριζαίος Ράμμος
Το ακούσαμε κι αυτό… Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) και έμπειρος δικαστής βρίσκεται στο στόχαστρο της ΝΔ επειδή απλώς έκανε τη δουλειά του. Βλέπετε, δεν άρεσαν οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για το πόσοι και ποιοι παρακολουθούνταν.
Μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη [«Κουμουνδούρου ολέ ο Ράμμος»], που ήδη είχαν βάλει στο στόχαστρο τον κ. Ράμμο για τις επιστολές του και τις διαρροές των υπό παρακολούθηση προσώπων, σειρά πήραν οι βουλευτές της ΝΔ που μίλησαν στην Ολομέλεια.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ για τη διαρροή των στοιχείων. «Τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ περί Δικαιοσύνης δεν πείθουν κανέναν», τόνισε ο κ. Μπουκώρος, και πρόσθεσε πως «τις τελευταίες ημέρες, έχουμε δει τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ να γίνεται σχεδόν τηλεστάρ». Όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αν και απαγορεύεται σε όλα τα κράτη η δημοσιοποίηση στοιχείων που τέθηκαν σε παρακολούθηση «αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι τα στοιχεία αυτά να γίνονται δημοσιογραφική ύλη και λαϊκό ανάγνωσμα».
«Οι Ανεξάρτητες Αρχές οφείλουν να είναι αντικειμενικές και στον δημόσιο λόγο τους ανέκφραστες, ώστε να μη διακυβεύεται η αντικειμενικότητά τους, να μην παρεξηγούνται ή παρερμηνεύονται κατά το δοκούν όσα αναφέρουν. Σε αντίθεση με αυτά που έχει κάνει ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ που στέλνει επιστολές και φακέλους με περαιτέρω στοιχεία στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε. Ο κ. Μπουκώρος επεσήμανε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας, «ως εκ θαύματος, πριν ακόμα λάβει το φάκελο με τα στοιχεία από τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, είχε κλείσει το ραντεβού της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχαν γίνει οι σχετικές προαναγγελίες!». Καταλόγισε μάλιστα στον κ. Ράμμο «σοβαρά λάθη στη διαχείριση, μακράν των συνταγματικών και νομοθετικών προβλέψεων που διέπουν τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής», καθώς και «προσήλωση σε κομματικές κατευθύνσεις και σκοπιμότητες». «Οταν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν εξυπηρετούν το αφήγημά σας, την υβρίζετε και όταν είναι βολικές, τη χειροκροτείτε. Δικαιοσύνη, όμως, α λα καρτ δεν υπάρχει».
Ο βουλευτής Β’ Πειραιώς Δημήτρης Μαρκόπουλος αποκάλεσε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ «delivery boy» και «πέμπτη φάλαγγα» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου είπε για τον κ. Ράμμο ότι «ευτελίζει το αξίωμά του και την Αρχή της οποίας προΐσταται». «Είδαμε τον κ. Τσίπρα να κάνει ανάγνωση συγκεκριμένων ονομάτων. Αλήθεια, αυτά τα ονόματα για τα οποία ρώτησε τον κ. Ράμμο, από πού τα βρήκε; Είναι από τα δημοσιεύματα; Οι παρακολουθήσεις ήταν νόμιμες, ήταν παράνομες; Τα στοιχεία τα έχει ο κ. Ράμμος από τη δική του έρευνα ή τα διάβασε κι αυτός και τα αναμασάμε όλοι;», διερωτήθηκε, για να συμπληρώσει: «Την ΑΔΑΕ τη σεβόμαστε αλλά πρέπει και η ίδια να σέβεται τον εαυτό της. Και τα κρίσιμα ζητήματα που διαχειρίζεται», είπε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Βλάχος.
Όταν ξεκίνησε η προσπάθεια συκοφάντησής του, αρχικά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Ράμμος απάντησε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ βαθύτατα προσβλητικό για την τιμή και υπόληψη μου τον ισχυρισμό ότι φιλοδοξώ να παίξω ρόλο πολιτικού παράγοντα. Από που αντλεί την διαπίστωση αυτή ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος; Το παρελθόν μου επί 40 σχεδόν χρόνια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και 4 σχεδόν χρόνια στην ΑΔΑΕ το αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφισβητήσεως. Περί αυτού μπορούν να μαρτυρήσουν όλοι όσοι με γνωρίζουν. Τίποτε δεν είναι πιο ξένο από τον χαρακτήρα μου και τις επιδιώξεις μου από την ανάμιξη μου στην πολιτική. Τέλος -δυστυχώς φοβούμαι όχι εκ του περισσού-, είμαι υποχρεωμένος να θυμίσω ότι η ανεξαρτησία της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών της οποίας έχω την τιμή να προΐσταμαι, ίσταται εκ του Συντάγματος και έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, λογοδοτεί δε ενώπιον του Κοινοβουλίου. Είναι αυτονόητο επίσης ότι όπως και οι λοιπές ανεξάρτητες αρχές, η ΑΔΑΕ οφείλει να λειτουργεί ως θεσμικό αντίβαρο και εγγυητής των αρχών του κράτους δικαίου στο πεδίο αρμοδιότητάς της».
Προσέθεσε, δε, πως την πρωτοβουλία για τις συναντήσεις με τον κ. Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την πήρεο Αλέξης Τσίπρα. «Πάντα και οσάκις επισκέφτηκε την ΑΔΑΕ, αυτό έγινε ύστερα από δικό του αίτημα. Και όπως έχω δηλώσει και με άλλη ευκαιρία, η πόρτα της ΑΔΑΕ είναι ανοικτή σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή». Τόνισε, μάλιστα, πως ο πρωθυπουργός ποτέ δε του ζήτησε συνάντηση.
Οι νταήδες της …Δημοκρατίας
Οι τόνοι ανέβηκαν, τα πρόσωπα κοκκίνησαν από ένταση, οι φλέβες φούσκωσαν από την πίεση και οι φωνές έκλεισαν από τα τσιριχτά. «Διάβαζα ένα κόμικ, τον “Λούκι Λουκ”. Σε αυτό υπήρχε ένας σκύλος –ομοιάζει κάπως– που τον έλεγαν Ραντανπλάν. Το χαρακτηριστικό του ήταν ότι όταν του πατούσες το πόδι στο πρώτο καρέ, αυτός αντιδρούσε μετά από 30 καρέ. Από σήμερα ο μεγάλος λεβέντης των Σφακίων ας ονομάζεται Ραντανπλάν» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στον Παύλο Πολάκη.
«Εσάς μπορεί να σας χρηματοδοτούν επιχειρηματίες. Εμένα όχι. Εγώ έκανα εκστρατεία προεκλογική με τα λεφτά μου. Εγώ βγήκα βουλευτής έχοντας παρελθόν στο Δήμο Σφακίων, το οποίο πέντε ζωές να έχεις δεν θα το κάνεις. Εσύ πέντε ιδιοκτήτες ιδιωτικών κέντρων να σε χρηματοδοτούν δεν θα κάνεις τέτοιο έργο. Εμένα κανείς δεν με έχει στο χέρι. Για το συγκεκριμένο, όταν γύρισε ο Καλογρίτσας και είπε αυτή την κουβέντα, του είπα να βγάλει το… τέτοιο, γιατί εμένα και κανέναν από το ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στο χέρι. Μετά τον έπιασαν ζαλάδες και τον βγάλαμε έξω, να τον συνεφέρουμε. Εμένα δεν με έχουν καταγγείλει ότι πήρα 2 εκατ. ευρώ με βαλίτσες. Ένας διεφθαρμένος εισαγγελέας σε αρχειοθέτησε, δεν σε αθώωσε. Και όλα αυτά Κυριακή κοντή γιορτή. Θα τα ξαναδούμε αυτά» απάντησε εκείνος.
«Στο ειδικό δικαστήριο. Εκεί που δικάζεται ο κ. Παππάς. Η γραμματέας του κυρίου Καλογρίτσα κατέθεσε ότι άνθρωποι από τον ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνανε και παίρνανε φακέλους και σακούλες με μαύρο χρήμα. Και το δικαστήριο αποφάσισε αυτή η κατάθεση να πάει στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα για ξεκινήσει έρευνα αν πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μαύρα χρήματα από τον κ. Καλογρίτσα. Πριν φύγετε εσείς οι ηθικοί, το κάνατε πλημμέλημα για να καλύψετε τα μαύρα λεφτά που περνάτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Και είπε ο Καλογρίτσας στον Πολάκη, “βούλωσε το, είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου”. Και τι έκανε ο Πολάκης. Έβγαλε τον σκασμό και το βούλωσε στα μαύρα λεφτά του Καλογρίτσα» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο γαλάζιος βουλευτής Κωνσταντίνος Μαραβέγιας απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πολιτικοί πίθηκοι ουρλιάζουν και έτσι νομίζουν ότι θα τους φοβηθούμε».
Aυτή η εικόνα μας τιμάει; Τιμάει τους ψηφοφόρους; Τιμάει τους πολίτες; Τιμάει τη Δημοκρατία; Πού είναι ο πολιτικός πολιτισμός; Πού είναι, γενικά, ο πολιτισμός;
Φωνές, τσιρίδες, προσβολές, «εξυπνακίστικες» ατάκες. Μόνο αυτά είδαμε.
Πάντως, για να μην είμαστε μηδενιστές, υπήρχαν ομιλίες που ξεχώρισαν, κυρίως γιατί εστίαζαν στο θέμα για το οποίο θεωρητικά θα συζητούσε η βουλή ένα τριήμερο. «Μεθυσμένος από εξουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε να παρακολουθούν υπουργούς του, αντιπροέδρους του κόμματός του, δημοσιογράφους, αρχηγούς άλλων κομμάτων, την ηγεσία του στρατού της χώρας. Έβαλε την ΕΥΠ να τους παρακολουθεί, και μετά κρύφτηκε πίσω από τους δήθεν “εθνικούς κινδύνους” που δεν κάνει να μας πει. Ενώ είναι ο ίδιος Εθνικός Κίνδυνος. Γιατί ποια άλλη χρήση μπορεί να έχει ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων πέρα από τη δυνατότητα εκβιασμών; Μεταξύ άλλων, της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων;» τόνισε στην ομιλία της η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη.
«Επί έξι μήνες το καθεστώς Μητσοτάκη προσπαθεί να πείσει όλη την κοινωνία ότι δεν έχουμε υποκλοπές, εκτός από αυτές που ήταν υποχρεωμένος να παραδεχθεί ευθύς εξαρχής. Είπε λοιπόν ότι δεν έχουμε υποκλοπές, ότι είναι fake news κι ερχόταν εδώ στο Βήμα της Βουλής και αναρωτιόταν, έξαλλος μάλιστα, έμπλεος οργής, αν υπάρχουν αποδείξεις» ανέφερε η Σία Αναγνωστοπούλου, βουλεύτρια Αχαΐας και τομεάρχης Πολιτισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά της Κυβέρνησης. «Τι κάνατε μόλις αποκαλύφθηκε η αλήθεια» αναρωτήθηκε, συμπληρώνοντας πως «αρχισε ο οχετός και η στοχοποίηση εναντίον του Προέδρου της ανεξάρτητης αρχής, του οποίου η ανεξαρτησία, όπως ο ίδιος πάρα πολύ ωραία είπε στην επιστολή που απέστειλε, ίσταται εκ του Συντάγματος. Δεν τα καταλαβαίνετε αυτά. Ένας οχετός που μου δημιούργησε λύπη και ντροπή εχθές το βράδυ εδώ στη Βουλή. Και μάλιστα από νέους Βουλευτές που θα περίμενα να έχουν λίγο την ταπεινότητα απέναντι στους θεσμούς αυτής της χώρας και τις ανεξάρτητες αρχές ή στον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».
«Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής ενημέρωσε με ενιαία επιστολή, όλους τους αρχηγούς των κομμάτων. Αν κανείς θεωρείται αυτόκλητος την ώρα που το ελέγχον όργανο είναι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Ανεξάρτητης Αρχής, τότε δεν μπορεί να προσέρχεται αυτόκλητος και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Ειδάλλως, ισχύει ο κανόνας ότι υποχρεούται να λογοδοτήσει στην Επιτροπή Θεσμών και υποχρεούται επίσης να ενημερώνει χωρίς προηγούμενη πρόσκληση, τους αρχηγούς κομμάτων, τον πρόεδρο της βουλής, τον υπουργό Δικαιοσύνης όπως ορίζει το άρθρο του κανονισμού. Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, δέχθηκε σκληρές επιθέσεις, αυτές τις μέρες από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Πάνω από την αίθουσα πλανάται μια λέξη. Τσίπα. Και πλανάται γιατί λείπει από την αίθουσα, το δημόσιο διάλογο, και από την ευθύνη της κυβέρνησης», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.