Συντονισμένη αποδεικνύεται η κυβερνητική επίθεση στα προσωπικά δεδομένα με αφορμή την αποκάλυψη των στοιχείων της ταυτότητας του πολίτη που έγινε στόχος αστυνομικής βαρβαρότητας το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, καθώς έπειτα από την «πρωτοβουλία» του βουλευτή Κώστα Κυρανάκη το πρωί της Δευτέρας, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όπως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και ο Θάνος Πλεύρης, αλλά ακόμα και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, επαναλαμβάνουν ποικιλοτρόπως ότι «δεν υπάρχουν προσωπικά δεδομένα», επειδή το πρόσωπο του πολίτη δημοσιοποιήθηκε μέσω βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα.

Την αρχή έκανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κυρανάκης, που το πρωί της Δευτέρας δημοσιοποίησε μέσω τηλεοπτικού πάνελ στο οποίο συμμετείχε τα στοιχεία της ταυτότητας του πολίτη που υπέστη ξυλοδαρμό από αστυνομικούς στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Παράλληλα, παραβιάζοντας κάθε τεκμήριο αθωότητας και δικαστική διαδικασία, ο ίδιος υποστήριξε πως ο πολίτης ανήκει στη συλλογικότητα Ταξική Αντεπίθεση και ότι πρόσφατα είχε συμμετάσχει σε διαμαρτυρία για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, στο υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, αναπαρήγαγε και το «αφήγημα» της ΕΛΑΣ, που εκτός του ότι «οι αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση από 30 άτομα», υποστηρίζει πως ο νεαρός «προσπάθησε να αποσπάσει το υπηρεσιακό όπλο του αστυνομικού».

Η κίνηση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη να αποκαλύψει τα στοιχεία της ταυτότητας του πολίτη που μετά τον ξυλοδαρμό του συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία με πλήθος αδικημάτων, θύμισε τις πρακτικές που εγκαινίασε τον Οκτώβριο του 2019 ο συνάδελφός του Κωνσταντίνος Μπογδάνος, οποίος τότε είχε δώσει αντιστοίχως τα στοιχεία μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος αναζητούνταν για φερόμενη επίθεση σε αστυνομικό. Ωστόσο, η σημερινή περίπτωση είναι διαφορετική και κλιμακούμενη, τόσο καθώς το περιστατικό διαφέρει, όσο και επειδή όπως προκύπτει, πρόκειται για συντονισμένο κυβερνητικό σχέδιο κατά των ίδιων των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Και πάλι όμως, πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου.

Όπως προέκυψε ήδη από τη Δευτέρα, η αποκάλυψη των στοιχείων της ταυτότητας του θύματος αστυνομικής βαρβαρότητας δεν ήταν απλώς μία έμπνευση του βουλευτή Κυρανάκη, αλλά μία επικοινωνιακή γραμμή που χαράχθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο με non paper προς τα μέλη της κυβέρνησης και τους βουλευτές έδωσε τον επικοινωνιακό τόνο. Στον περιβόητο πλέον «Σφυγμό της Ημέρας» που αποστέλλει η κυβέρνηση στα μέλη και τους βουλευτές της, γίνεται σαφής αναφορά στα στοιχεία της ταυτότητας του πολίτη, καθώς και στις πολιτικές του πεποιθήσεις, και ακόμα και πολιτική οργάνωση της οποίας φέρεται να είναι μέλος. Μαζί και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε ο Κ. Κυρανάκης. Την κυβερνητική γραμμή που περιγράφεται στο παραπάνω screenshot επιβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας ο επίσης βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλιάνος, κληθείς στο κανάλι του Kontra να δώσει εξηγήσεις.

«Τα κόμματα στέλνουν αυτά που θέλουν να στείλουν στους βουλευτές τους και καλά κάνουν. Είναι θέμα βουλευτή από εκεί και πέρα τι θα χρησιμοποιήσει ανάλογα με τις απόψεις του, και τι θα βγάλει στον “αέρα”, δεν λέγονται τα πάντα από τις πληροφορίες που στέλνουν τα κόμματα. Κάποια πράγματα είναι για να μην λέγονται δημόσια» δήλωσε ο βουλευτής και μετεωρολόγος του ομίλου Μαρινάκη, ενώ και ο ίδιος έκανε αναφορές στα «γεγονότα» της σύλληψής του στο υπουργείο Υγείας, αναμασσόντας και το υπόλοιπο κυβερνητικό αφήγημα πως «το παιδί είναι αυτό και προφανώς δεν ήταν κάποιος οικογενειάρχης που πήγαν οι αστυνομικοί και δέρναν επειδή τους κοιτάγανε».

Λίγη ώρα πριν τον βουλευτή Καλιάνο, ο βουλευτής Κυρανάκης είχε επανέλθει μέσω του δελτίου ειδήσεων του Mega, δίνοντας την διαδοχική επικοινωνιακή γραμμή, την οποία πρώτη έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελώνη το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Υπάρχει βίντεο -δεν το έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση- που δείχνει την εικόνα ξυλοδαρμού ενός εκ των συλληφθέντων. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι η κυβέρνηση δεν δρα ως κουκουλοφόρος. Υπάρχουν πρόσωπα γνωστά. Υπάρχει περιστατικό που διερευνάται και σε κάθε περίπτωση πρόσωπα που φαίνονται στην κάμερα, είναι πρόσωπα που φαίνονται στην κάμερα» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος όταν κλήθηκε να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα, μην καταφέρνοντας να κρύψει την αμηχανία της.

«Χθες όμως δείξατε εσείς και όλα τα υπόλοιπα ΜΜΕ και ιστοσελίδες και τα social media. Είναι προσωπικό δεδομένο ή όχι; Επαναλαμβάνω ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι απλός πολίτης. Είναι ένας άνθρωπος δεν είναι ένας απλός πολίτης. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ανήκει σε μία ακτιβίστικη αντιεξουσιαστική ομάδα με συγκεκριμένα δράση παραβατική, και ο οποίος χθες συμμετείχε σε κάποια επεισόδια» επανέλαβε από την πλευρά του το βράδυ της Δευτέρας ο Κ. Κυρανάκης, για να αναλάβουν έπειτα επιπλέον συναδέλφοι του, με πρώτο και καλύτερο τον ειδικό επί της αποκάλυψης προσωπικών στοιχείων πολιτών, Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Ο βουλευτής που στο πρόσφατο παρελθόν είχε φτάσει στο σημείο να καταθέσει αγωγή κατά χρήστη των κοινωνικών δικτύων για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και προσβολή προσωπικότητας, επειδή εκείνη δημοσίευσε φωτογραφία του σε δημόσιο χώρο χωρίς τη συγκατάθεσή του, έδωσε μία εξόχως επικίνδυνη ερμηνεία των προσωπικών δεδομένων και της προστασίας που αυτά χρήζουν, την οποία θα ακούγαμε και την επόμενη ημέρα και από άλλους συναδέλφους.

«Αυτό το οποίο καταλαβαίνω, είναι ότι δίνοντας ακριβώς τον χώρο από τον οποίο προέρχεται στη δημοσιότητα, και επιβεβαιώνοντας αυτή τη γνώση του χώρου με την παράθεση του ονοματεπωνύμου του, που δεν είναι προσωπικό δεδομένο επειδή το πρόσωπό του, τα χαρακτηριστικά του είναι σε κοινή θέα. Δηλαδή δεν μπορείς να επικαλείσαι τα προσωπικά δεδομένα όταν είσαι στο μέσο μίας πλατείας. Ότι αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό ώστε να δοθεί η ολόκληρη εικόνα» δήλωσε ο Κ. Μπογδάνος, δίνοντας πλέον ακόμα πιο ουσιαστική υπόσταση στην «πρωτοβουλία» Κυρανάκη, ενώ επανέλαβε τα περί προσπάθειας του πολίτη να πάρει το όπλο του αστυνομικού.

Ωστόσο, η επιχείρηση αποδόμησης των προσωπικών δεδομένων από κυβερνητικούς βουλευτές δεν σταμάτησε εκεί, με τον Θάνο Πλεύρη να την συνεχίζει το πρωί της Τρίτης, μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ.

«Τα προσωπικά δεδομένα είναι συνολικά. Το μέσο στο οποίο εργάζεστε έχει αναρτήσει το βίντεο και δεν έχει καλύψει το πρόσωπο του συγκεκριμένου ανθρώπου. Και το πρόσωπο προσωπικό δεδομένο είναι. Άρα το πρόσωπο δημόσια συμμετέχει σε μία θέση και δεν αντιτίθεται, γιατί ο ίδιος δεν τον άκουσα να διαμαρτύρεται “γιατί δείχνετε το πρόσωπό μου”. Παρόλα αυτά, όνομα δεν θα έλεγα, αλλά σας λέω ότι τα προσωπικά του δεδομένα ο ίδιος τα κοινοποίησε, δεν νομίζω ότι έχουν παραβιάσει όλα τα κανάλια το πρόσωπο. Άρα τεκμαίρεται… Εάν αυτός έχει παρανομήσει… Υπάρχει καταγγελία ότι πήγε να πάρει το όπλο» ήταν οι αναφορές του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει ως δικηγόρος την υπεράσπιση των αστυνομικών που πρωταγωνίστησαν στα έκτροπα της Νέας Σμύρνης.

Την ίδια ώρα στην κρατική τηλεόραση, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σόφια Βούλτεψη, θα συμπλήρωνε το κυβερνητικό αφήγημα και θα επιβεβαίωνε την επίθεση που κηρύσσεται στα προσωπικά δεδομένα από την κυβέρνηση, με αφορμή τις ασκήμιες της πλατείας Νέας Σμύρνης. «Αφού ήταν χωρίς μάσκα, τον βλέπαμε τον άνθρωπο. Δεν υπάρχουν προσωπικά δεδομένα, τι λέτε τώρα, δε φόραγε μάσκα» μονολογούσε σε τηλεπαράθυρο της ΕΡΤ η υφυπουργός Βούλτεψη, κατηγορώντας μάλιστα και εκείνη τα μέσα ενημέρωσης πως «Εσείς έχετε καταργήσει τα προσωπικά δεδομένα».

«Εσείς μην ψάχνετε, θα τα βρει ο εισαγγελέας τι συνέβη εκεί» καλούσε τους δημοσιογράφους η Σοφία Βούλτεψη, όταν εκείνοι την κάλεσαν απλώς να απαντήσει τι σχέση έχουν οι αναφορές σε «συγκεντρώσεις που έγιναν στην περιοχή» με την αποκάλυψη της ταυτότητας του πολίτη.

«Πού την πατήσαμε για να σας το πω έτσι λαϊκά; Βγήκε ένα γκλοπ που εγώ εδώ που κάθομαι είναι ωραία να το λέω, αλλά όταν είσαι εκεί είναι διαφορετικά. Βγήκε ένα γκλοπ που δεν έπρεπε να βγει, διότι ξέρουμε οτι τραβάνε με κινητά πήραν την εικόνα και ξαφνικά μετά αυθόρμητα οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης κάνανε πορεία και σηκώσανε πανό που έλεγε “Έξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές μας”» ήταν η δήλωση του Γενικού Γραμματέα Ειδικών Φρουρών, Στράτου Μαυροειδάκου, αποκαλύπτοντας το «πρόβλημα» των γεγονότων της Νέας Σμύρνης, ενώ δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός πως ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει αναφερθεί σε «επιλεκτικό βιντεοσκοπικό ακτιβισμό», στον οποίο επιθυμεί να βάλει τέρμα.

Συνοψίζοντας, ένας βουλευτής αποκαλύπτει τα στοιχεία της ταυτότητας ενός πολίτη που έχει δεχθεί επίθεση από αστυνομικούς, στοιχεία της συνδικαλιστικής του δράσης και του πολιτικού χώρου στον οποίο κινείται. Η κυβερνητική εκπρόσωπος -δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου- τον καλύπτει απόλυτα, ενώ ένας ακόμα βουλευτής επιβεβαιώνει πως ήταν το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο που είχε διοχετεύσει τις πληροφορίες αυτές σε βουλευτές και υπουργούς. Ακολούθως, ένας ακόμα βουλευτής με ιστορικό στην αποκάλυψη στοιχείων πολιτών με συνδικαλιστική δράση υπερθεματίζει, ενώ ένας ακόμα βουλευτής – δικηγόρος αναλαμβάνει να «τεκμηριώσει» την αποδόμηση των προσωπικών δεδομένων που συντελείται με αφορμή τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, πριν ένα στέλεχος της κυβέρνησης βάλει τη δική του σφραγίδα στην επιχείρηση παραχάραξης του δικαιώματος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η δε άποψη του Πρωθυπουργού για τα κοινωνικά δίκτυα έχει εκφραστεί επανειλημμένως, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει κάνει λόγο για «τάρταρα» και «υπόκοσμο» του Διαδικτύου.

Για την ιστορία, αλλά και για το τι αναμένεται να ακολουθήσει, αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα δελτία ειδήσεων που αρχικά μετέδωσαν την είδηση και τα σχετικά βίντεο, κάλυψαν τα πρόσωπα των πολιτών που συμμετείχαν σε αυτά, με εξαίρεση το Mega (για του λόγου το αληθές: OPEN, ΣΚΑΪ, ΕΡΤ, ΑΛΦΑ, ΑΝΤ1), γεγονός που αποκαλύπτει πως οι βουλευτές και τα στελέχη της κυβέρνησης λένε ψέματα. Συνεπώς, μπορεί οι βουλευτές και η κυβέρνηση να βάζουν τάχα μου στο στόχαστρο τη «δημοσιοποίηση του προσώπου του στα κανάλια», όμως στην πραγματικότητα, ο στόχος προκύπτει στη δημοσίευση των βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα.

Και αυτό μοιάζει πολύ σοβαρό για να το έχουν αναλάβει τα πρόσωπα που περιγράφονται παραπάνω.