Τρίτος θάνατος εργαζόμενου στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης προκύπτει από την ανακοίνωση του Συνδέσμου Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά.

Σε ανακοίνωση του ο σύνδεσμος αναφέρει:

Βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να θρηνήσουμε μια ακόμη συνάδελφό μας, η οποία εργαζόταν σε κατάστημα του “Σκλαβενίτη” στον Πειραιά και την τελευταία εβδομάδα βρισκόταν σε καραντίνα λόγω της νόσησής της από covid. Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου μας απευθύνει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της συναδέλφου μας. Στην παρέμβασή μας την Παρασκευή το πρωί στο κατάστημα, η εργοδοσία ήταν άφαντη. Το ίδιο έγινε και το Σάββατο. Δηλώνουμε στην εργοδοσία ότι όσο και να κρύβεται, δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της απέναντι στους χιλιάδες εργαζόμενους της επιχείρησης. Απαιτούμε από την εργοδοσία του Σκλαβενίτη και την κυβέρνηση να πάρουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα στους χώρους δουλειάς, να μην συνεχίζουμε να μετράμε νεκρούς. Οι ζωές των συναδέλφων μας δεν είναι νούμερα. Όσο κι αν θέλουν να εξωραΐσουν την κατάσταση, όσο κι αν θέλουν να μας πουν να μάθουμε να ζούμε με τον θάνατο, εμείς τους λέμε ότι θα βρουν τους εργαζόμενους μπροστά τους. Το σωματείο μας δεν θα μείνει θεατής μπροστά στο έγκλημα που συντελείται. Καλούμε τους συναδέλφους να απαντήσουν στην πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας συμμετέχοντας μαζικά στην στάση εργασίας στις 22 Απρίλη 12:00 – 16:00 και στην συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας στη 1:00 μ.μ.

Ο «φερετζές του καλού εργοδότη»… κατρακυλά

Στα μέσα Φεβρουαρίου έχασε τη ζωή του από κορονοϊό ένας ακόμα εργαζόμενος με τον Σύλλογο να βγάζει και τότε ανακοίνωση, ζητώντας «να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στο συγκεκριμένο κατάστημα για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και να μην κινδυνεύσουν άλλοι εργαζόμενοι».

Στις αρχές Απριλίου, το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις Σκλαβενίτη στη Βόρεια Ελλάδα αποκάλυψε τον θάνατο εργαζόμενου στον κατάστημα Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη.

Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με τον θάνατο εργαζόμενου στα super market «Σκλαβενίτη» επανακατάθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής προς τον υπουργό Εργασίας, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Δεν έχει περάσει καιρός από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος μας (αρ. πρωτ 499/1-3-2021) με θέμα «Άμεσα μέτρα, για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων με υποχρέωση των επιχειρήσεων για εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων για τη μη διασπορά του κορονοϊού», καθώς επίσης και από την κατάθεση ερώτησης (αρ. πρωτ 5137/17-3-2021) με θέμα «Λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στην επιχείρηση των supermarket Σκλαβενίτη και των καταναλωτών της, στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης».

Πλέον η επιχείρηση μετρά το δεύτερο νεκρό εργαζόμενο, στο κατάστημα της Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά, από επιπλοκές του κορονοϊού, αλλά και χιλιάδες νοσούντες στο σύνολο της. Να θυμίσουμε ότι στο κατάστημα αυτό εργάζονται δεκάδες εργαζόμενοι και καθημερινά το επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρη την περιοχή.

Η κυβέρνηση όμως εξακολουθεί να δείχνει ανοχή στην επιχείρηση η οποία, ακόμα και σήμερα, αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα, αντίθετα συνεχίζουν να μην υπάρχουν σταθερά γιατροί εργασίας στους χώρους δουλειάς, στις αποθήκες και στα καταστήματα, ενώ τα καταστήματα στα οποία εντοπίζονται κρούσματα δεν κλείνουν. Έχει ευθύνη η κυβέρνηση, για την ανοχή που επιδεικνύει στις πολλές περιπτώσεις παντελούς έλλειψης των ενδεδειγμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη μη διασπορά του κορονοϊού, για την απόκρυψη κρουσμάτων και τη μη διενέργεια της απαραίτητης ιχνηλάτησης, για την άρνηση της να ακούσει τις καταγγελίες σωματείων για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά, αύξηση κρουσμάτων, αύξηση διασωληνωμένων, αύξηση θανάτων. Την ίδια ώρα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο ΣΕΠΕ επιβεβαιώνουν ότι αδυνατούν να κάνουν ελέγχους στους χώρους δουλειάς, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η υπηρεσία.

Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους εργαζόμενους που πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμη και με την ζωή τους, την επιλογή της για στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας και των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και των καταναλωτών, με υποχρέωση της επιχείρησης για εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων και το συνεχή ενδελεχή έλεγχο για την υλοποίησή τους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Εργασίας και Υγείας.
  • Τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση ώστε να ελεγχθεί η επιχείρηση από τις υγειονομικές αρχές και την επιθεώρηση εργασίας, για την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων, το άμεσο κλείσιμο και την απολύμανση του χώρου, τη 14ήμερη καραντίνα των εργαζομένων, με διασφάλιση ολόκληρων των μισθών τους από την επιχείρηση, την επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της έρευνας».