Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στις περιοχές της Καρδίτσας που δέχθηκαν μεγάλα πλήγματα από το κύμα κακοκαιρίας «Ιανός», που σάρωσε τις προηγούμενες μέρες τη χώρα, ο Α. Τσίπρας μίλησε για εικόνα ολικής καταστροφής σε κατοικίες και μαγαζιά.

Η Καρδίτσα μετράει τις πληγές της μετά το πέρασμα του φονικού «Ιανού»

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, κάθε επιχειρηματίας που συνάντησε του ανέφερε ότι η ζημιά που υπέστη ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και πρόσθεσε πως «τα 600 ευρώ και τα 5 και τα 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα». Στάθηκε στο ότι «δεν υπήρξε ένας υπεύθυνος δήμαρχος, περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχης» που να έρθει σε επαφή με τους πολίτες της Καρδίτσας, ενώ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μη διστάσει να επισκεφθεί την Καρδίτσα και να συνομιλήσει με τους πολίτες, σε αντίθεση με υπουργούς του που επισκέφθηκαν με ελικόπτερο την περιοχή και εξήγγειλαν δήθεν μέτρα βοήθειας, τα οποία χαρακτήρισε «ασπιρίνη» μπροστά στην ολική καταστροφή.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Α. Τσίπρα:

«Η εικόνα που έχουμε από τις καταστροφές στην Καρδίτσα είναι εικόνα ολικής καταστροφής. Συνομίλησα με απελπισμένους ανθρώπους, επαγγελματίες, πολίτες που έχουν χάσει άλλοι την επιχείρησή τους, τα εμπορεύματά τους, άλλοι τις οικοσυσκευές τους. Πιστεύω ότι είναι μια εικόνα που αξίζει τον κόπο να τη δει κανείς γιατί δεν είναι εύκολο να την περιγράψει.

Υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες, αλλά νομίζω ότι δεν είναι η ώρα ακόμα να μιλήσουμε για αυτές. Μεγάλες ευθύνες που έχουν να κάνουν τμε τις υποδομές τις αντιπλημμυρικές, διαχρονικές ευθύνες που κάποιοι πρέπει να τις αναλάβουν. Και αυτές αφορούν και την αυτοδιοίκηση. Το κρίσιμο είναι το πώς μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων.

Και αν θέλω να επιρρίψω μια βασική ευθύνη, δεν είναι για όλα όσα δεν έγιναν ή δεν προβλέφθηκαν πριν από τον κατακλυσμό, αλλά για το τι έγινε μετά. Για το ότι δεν υπήρξε ένας υπεύθυνος δήμαρχος, περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχης να έρθει και να μιλήσει με αυτούς τους ανθρώπους, να δει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Όσα μέτρα ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση και ο κύριος Πέτσας από τα κλειστά γραφεία, ίσως είναι δικαιολογημένα επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν εικόνα. Αλλά είναι ασπιρίνες για να αντιμετωπίσουν μια ολική καταστροφή.  Δεν υπήρξε μαγαζί και επιχειρηματίας που συνάντησα και να μη μου αναφέρει ζημιές άνω των 100.000 ευρώ. Με τα 600 ευρώ και τα 5 και τα 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα.

Θέλω να απευθύνω έκκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Να μη διστάσει να έρθει να ακούσει τα παράπονα των πολιτών, σε αντίθεση με όσα έκαναν οι υπουργοί του που ήρθαν με ελικόπτερο να εξαγγείλουν δήθεν μέτρα βοήθειας. Η κατάσταση είναι ίσως χειρότερη σε ό,τι αφορά τους αγρότες. Όσοι είχαν βαμβάκι και ανάμεναν να το συλλέξουν το επόμενο διάστημα έχουν πάθει ολική καταστροφή. Το βασικά αίτημα όλων των ανθρώπων της περιφέρειας Θεσσαλίας είναι να μην υπάρξουν οριζόντιες αποζημιώσεις. Τα πέντε από τα εννέα μέτρα ήταν υποχρεωμένη η κυβέρνηση να τα υλοποιήσει με βάση το νόμο. Να υπάρξουν στοχευμένες ενέργειες με συνεργεία που είναι υποχρεωμένη η Περιφέρεια σε κάθε μαγαζί και κάθε σπίτι για να δει και να εκτιμήσει επιτόπου τις καταστροφές, προκειμένου να υπάρξει ολική αποζημίωση των ζημιών που έχουν υποστεί.

Αν κάτι χρειάζεται ο πολίτης δίπλα του δεν είναι φιγούρα και επικοινωνία περί επιτελικού κράτους, αλλά ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους. Και μετά τις πλήρεις αποζημιώσεις, ένα κράτος ισχυρό θα έπρεπε να δώσει και ρευστότητα, χαμηλότοκα δάνεια, μη επιστρεπτέα ενίσχυση στους επιχειρηματίες ως κεφάλαιο κίνησης για να ξαναπατήσουν τα πόδια τους. Ανακοινώσεις – ψίχουλα σαν τις σημερινές, θα έπρεπε όσοι τις έκαναν να το ξανασκεφτούν».

Καταστροφές, νεκροί και αγνοούμενοι από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού»