Κατάργηση του νέου πτωχευτικού κώδικα και προστασία της πρώτης κατοικίας ζητούν οργανώσεις και σύλλογοι, αντιδρώντας στο νέο νομοθέτημα που τέθηκε από 1η Ιουνίου σε ισχύ και προβλέπεται να σαρώσει χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις, αντιμετωπίζοντας τον κάθε οφειλέτη ως επιχείρηση. Σύσσωμα τα συνδικάτα ζητούν από την κυβέρνηση αναστολή των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας καθώς και να παραταθεί η προθεσμία υποβολής αιτήσεων επαναπροσδιορισμού εκκρεμών υποθέσεων. Όπως υπογραμμίζουν, το νέο νομοσχέδιο κρύβει πολλές παγίδες και κινδύνους για τις επιχειρήσεις ενώ ισχυρίζονται πως το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας θα οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να χάσουν τις περιουσίες τους. Κάνοντας λόγο για «βίαια πτώχευση», επισημαίνουν πως το ήδη βεβαρημένο οικονομικό πεδίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο με την υγειονομική κρίση, οδηγώντας σε εξαθλίωση τους πιο ευάλωτους οικονομικά.

Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας: Το νέο νομοθέτημα διακόπτει οριστικά την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας

Δεν έχει συσταθεί ο «Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης» – στο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα – σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας και ζητάει από την κυβέρνηση, την αναστολή των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και την παράταση ισχύος του νόμου Κατσέλη, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη λειτουργίας του φορέα.

Η Ένωση υπενθυμίζει ότι από την 1η Ιουνίου 2021, τέθηκε σε ισχύ και για τα φυσικά πρόσωπα, ο νέος πτωχευτικός κώδικας (ν. 4738/20). «Ένα νομοθέτημα που καταργεί όλες τις παλαιότερες προστατευτικές ρυθμίσεις όπως του Νόμου Κατσέλη και διακόπτει οριστικά την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση. Στο νόμο αυτό, μεταξύ άλλων, εξηγεί η Ένωση ότι, προβλέπεται πως ο οικονομικά ευάλωτος οφειλέτης ο οποίος πτώχευσε ή εκκρεμεί σε βάρος του πλειστηριασμός, μπορεί να ζητήσει την αγορά της πρώτης κατοικίας του από το «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης» προκειμένου, μετά την πτώχευση ή την ικανοποίηση των πιστωτών από τον πλειστηριασμό, να παραμείνει στην οικία του σαν ενοικιαστής (και στο μέλλον να την ξανααποκτήσει).

Πλην, όμως, ο φορέας αυτός δεν έχει συσταθεί ακόμα και είναι άγνωστο πότε τελικά θα δημιουργηθεί. «Είναι δηλαδή, ανενεργή ακόμα και η ελάχιστη προστασία που προβλέπει ο νόμος αυτός για τους ευάλωτους οφειλέτες, με αποτέλεσμα η πρώτη κατοικία να κινδυνεύει άμεσα με πλειστηριασμό και οριστική απώλεια», σημειώνει η Ένωση και καλεί τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών να αναστείλουν άμεσα τη διενέργεια πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και να παραταθεί η ισχύς του Νόμου Κατσέλη (Ν. 3869/2010) τουλάχιστον μέχρι τη δημιουργία και έναρξη λειτουργίας του «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης». Σε αντίθετη περίπτωση, χιλιάδες ευάλωτοι οφειλέτες, που θα μπορούσαν να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους, θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο με ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες».

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης: H υγειονομική κρίση επιβάρυνε το ήδη βεβαρημένο οικονομικό πεδίο

Την αναστολή στους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας καθώς και την παράταση του νόμου Κατσέλη, ζητά η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης. Με δημόσια ανοιχτή επιστολή της η ΕΠΚ Κρήτης καλεί τους αρμόδιους υπουργούς, Δικαιοσύνης και Οικονομικών να αναστείλουν τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας καθώς και να παραταθεί η προθεσμία υποβολής αιτήσεων επαναπροσδιορισμού εκκρεμών υποθέσεων. Επίσης ζητά να παραταθεί η ισχύς του ν. Κατσέλη (3869/2010), μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την έναρξη λειτουργίας για τον «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης», καθώς και την παράταση των προθεσμιών της πλατφόρμας προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος συγχρωτισμού στα Ειρηνοδικεία.

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΠΚ Κρήτης:

«Αξιότιμοι κκ υπουργοί,

Η 10χρονη Οικονομική κρίση που έπληξε την χώρα μας, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην ισορροπία της αγοράς και στους πυλώνες αυτής, που μεταξύ αυτών είναι και οι καταναλωτές , που όχι μόνο είχαν απώλεια εργασίας, μείωση μισθών -συντάξεων, αλλά και αγοραστικής δύναμης, ήρθε και η υγειονομική κρίση (covid 19) επιδεινώνοντας το ήδη βεβαρημένο οικονομικό πεδίο, στην ρευστότητα του καταναλωτή, χωρίς καμία μέριμνα ελάφρυνσης και “κουρέματος” του χρέους. Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, με πολλές παρεμβάσεις της,  ζήτησε στα χρέη των δανειοληπτών να υπάρχει μία “σεισάχθεια” η ακόμα να μειωθούν σε επίπεδο βιωσιμότητας εκάστου χρέους και όχι να πουληθούν ,όπως πουλήθηκαν σε funds κ.α. Παρά ταύτα, θεσπίσατε τόσο τις του ν. 4745/20 (αφορά την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/10) όσο και του ν. 4738/20 (νέος πτωχευτικός κώδικας) που μόνο κοινωνικά οικονομικά αδιέξοδα γεννούν, στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και στην προστασία της κατοικίας, πράγμα που εσείς ευαγγελίζεστε το αντίθετο, ότι μεριμνάτε.

Επί του πρακτέου και ως εκπρόσωποι του Κοινωνικού Κράτους που πρέπει να είστε, ζητάμε άμεσα, παράταση του ν.3869/2010, μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την έναρξη λειτουργίας για τον «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης. Ζητάμε, να παραταθεί η προθεσμία υποβολής αιτήσεων επαναπροσδιορισμού εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/10, που αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν μετά τη δημοσίευση του νόμου (6.11.20), έως 30.9.2021, αντί των σημερινών καταληκτικών προθεσμιών 30.06 και 15.07, δεδομένου ότι η αρχική πρόβλεψη του νόμου ήταν αυτές οι υποθέσεις να εκδικαστούν με το παλαιό καθεστώς αλλά λόγω της επιβληθείσας αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας covid-19 δεν δικάστηκαν στο χρόνο τους ούτε επαναπροσδιορίστηκαν οίκοθεν από τα αρμόδια Ειρηνοδικεία σε δικασίμους έως 15.06.21. Αφορά περίπου 25.000 εκκρεμείς υποθέσεις για τις οποίες δεν είχε προβλέψει ο νομοθέτης και ζητείται εντός συντομότατης προθεσμίας να επαναπροσδιοριστούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ζητάμε, την παράταση των προθεσμιών της πλατφόρμας προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος συγχρωτισμού στα Ειρηνοδικεία, αφού 4.6.21 λήγει η προθεσμία κατάθεσης προτάσεων για χιλιάδες υποθέσεις.

Τέλος, δηλώνουμε ότι, στηρίζουμε ως Εθνική Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, το κείμενο των 150 ανεξάρτητων δικηγόρων, όπως αυτό δημοσιεύτηκε και είδε το φως της δημοσιότητας».

ΓΣΕΒΕΕ: H περίφημη δεύτερη ευκαιρία είναι το «τυράκι» στη φάκα, αφού παρέχεται υπό εντελώς ασύμφορους και δρακόντειους όρους

Σφοδρή κριτική στον νέο πτωχευτικό νόμο που τίθεται σε ισχύ ασκεί η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία τονίζει ότι κρύβει πολλές παγίδες και κινδύνους για τις επιχειρήσεις. Όπως τονίζει, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι ρυθμίσεις του για τις «Πτωχεύσεις Μικρού Αντικειμένου», αφού, βάσει των κριτηρίων που θέτει ο νόμος, σε αυτές υπάγεται δυνητικά η συντριπτική πλειοψηφία των ατομικών και εταιρικών επιχειρήσεων της χώρας.

Ταυτόχρονα η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) επισημαίνει ότι η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου «ισοδυναμεί με το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας και θα οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να χάσουν τις περιουσίες τους». Και εξηγεί ότι η δυνατότητα που δίνεται στους πιστωτές να προβούν σε μονομερή ενεργοποίηση της διαδικασίας πτώχευσης και η αντιμετώπιση, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, των φυσικών προσώπων ως επιχειρήσεων ευνοεί με προκλητικό τρόπο τις τράπεζες. Τονίζει δε ότι η εισαγωγή του μεταπτωχευτικού εισοδήματος στην πτωχευτική περιουσία θα οδηγήσει στην εξαθλίωση όσους εισέλθουν στην πτωχευτική διαδικασία και υπενθυμίζει ότι οι μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν το 81% των μικρομεσαίων εξαιρούνται της ασφάλειας δικαίου, καθώς οι υποθέσεις τους θα εκδικάζονται στα Ειρηνοδικεία, χωρίς δυνατότητα φυσικής παρουσίας. Τέλος, η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι η περίφημη δεύτερη ευκαιρία δεν είναι παρά το τυράκι στη φάκα, μιας και παρέχεται υπό εντελώς ασύμφορους και δρακόντειους όρους.

Η ΓΣΕΒΕΕ παρουσιάζει δέκα ερωτήσεις-απαντήσεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για τους οφειλέτες, ενώ τονίζει ότι θα συνεχίσει την άσκηση πιεστικού ενδιαφέροντος προς το υπουργείο Οικονομικών για την ερμηνεία κρίσιμων κενών προς όφελος των ατομικών, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο του πτωχευτικού σε δέκα ερωτήσεις – απαντήσεις

  1. Ποιοι πτωχεύουν; Όλα τα φυσικά πρόσωπα, ασχέτως εμπορικής ιδιότητας, και όλα τα νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν εμπορικό ή απλά οικονομικό σκοπό ή απλά οιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. Δηλαδή, πτωχεύουν ατομικές και κάθε μορφής εταιρικές επιχειρήσεις, σύλλογοι, σωματεία, νοικοκυριά, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι κ.λπ. (αρ.76)
  1. Πότε πτωχεύουν; Όταν δεν καταβάλουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις άνω των 30.000 ευρώ προς Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) ή Τράπεζες για έξι (6) μήνες και το ποσό αυτό αποτελεί το 40% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δηλαδή, πρακτικά, όποιος έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τουλάχιστον 75.000 ευρώ και δεν εξυπηρετεί το 40% αυτών (30.000) π.χ. από την 1 Δεκεμβρίου 2020 έως την 1 Ιουνίου 2021, δηλαδή για 6 μήνες, κινδυνεύει με πτώχευση. Μάλιστα, η «επιλεκτική» πληρωμή υποχρεώσεων δεν αποτρέπει την πτώχευση (αρ.77 παρ.2).
  1. Πώς πτωχεύουν; Με αίτηση πτώχευσης–δικόγραφο στο Πολυμελές (τριμελές) Πρωτοδικείο της έδρας ή της κύριας κατοικίας του οφειλέτη–υποψήφιου πτωχού, το οποίο καταθέτουν είτε πιστωτής είτε και ο ίδιος ο οφειλέτης και η οποία επιδίδεται στον οφειλέτη–υποψήφιο πτωχό μόλις 15 ημέρες πριν τη δικάσιμο (αρ.78). Μάλιστα, προβλέπεται και υποχρέωση του οφειλέτη σε αυτοπτώχευση, όταν δεν μπορεί να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του (αρ.79 παρ.5). Η αίτηση εκδικάζεται με το γνωστό σε όλους συνδυασμό προφορικής και γραπτής διαδικασίας, ενώ εκδίδεται απόφαση που δέχεται ή απορρίπτει την αίτηση πτώχευσης.
  1. Κινδυνεύει άμεσα η πρώτη κατοικία οφειλετών; Ναι, διότι αμέσως μετά την κατάθεση της αίτησης πτώχευσης και έως τη δίκη ο πιστωτής μπορεί με ασφαλιστικά μέτρα να ζητήσει το «πάγωμα» της περιουσίας του οφειλέτη και αν το αίτημα του γίνει δεκτό αίρεται κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας (αρ.86 παρ.4).
  1. Ποιες θεωρούνται «Πτωχεύσεις Μικρού Αντικειμένου (ΠΜΑ); Θεωρούνται αυτές στις οποίες ο οφειλέτης-επιχειρηματίας έχει είτε ενεργητικό 350.000 ευρώ είτε ετήσιο κύκλο εργασιών 700.000 ευρώ είτε έως 10 εργαζόμενους. Αν λοιπόν πληρούται ένα οποιοδήποτε από αυτά τα τρία κριτήρια ακολουθείται άλλη «απλοποιημένη» διαδικασία πτώχευσης. Το ίδιο και αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο-μη επιχειρηματία, εφόσον έχει περιουσία έως 350.000 ευρώ. (αρ.78 παρ.2)
  1. Ποιο δικαστήριο είναι αρμόδιο; Το Ειρηνοδικείο της έδρας ή κύριας κατοικίας του οφειλέτη–επιχειρηματία-υποψήφιου πτωχού (αρ.172 παρ.2) και όχι το Πολυμελές Πρωτοδικείο, όπως στις άλλες.
  1. Πώς πραγματοποιούνται οι «Πτωχεύσεις Μικρού Αντικειμένου»; Η αίτηση πτώχευσης δεν επιδίδεται 15 ημέρες πριν τη δικάσιμο, όπως στις άλλες, αλλά κατατίθεται ηλεκτρονικά στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας, στο οποίο και δημοσιεύεται για 30 ημέρες. Αν στο διάστημα αυτό δεν υπάρξει παρέμβαση εναντίον της, η αίτηση πτώχευσης γίνεται αυτομάτως δεκτή από το Ειρηνοδικείο, χωρίς καμία ακροαματική διαδικασία. Αίτηση πτώχευσης του (αυτοπτώχευση) μπορεί να υποβάλει και ο ίδιος ο οφειλέτης-επιχειρηματίας (αρ.173)
  1. Πότε πτωχεύουν; Όταν δεν καταβάλουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις πάνω από 30.000 ευρώ προς Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) ή Τράπεζες για έξι (6) μήνες και το ποσό αυτό αποτελεί το 60% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δηλαδή, πρακτικά, όποιος έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τουλάχιστον 50.000 ευρώ και δεν εξυπηρετεί το 60% αυτών (30.000) π.χ. από την 1 Δεκεμβρίου 2020 έως την 1 Ιουνίου 2021, δηλαδή για 6 μήνες, κινδυνεύει με «απλοποιημένη» πτώχευση. Μάλιστα, η «επιλεκτική» πληρωμή υποχρεώσεων δεν αποτρέπει την πτώχευση (αρ.176 παρ.2).
  1. Πώς λαμβάνει μέρος ο οφειλέτης στη διαδικασία πτώχευσης; Αν υπάρξει επίσης ηλεκτρονικά κύρια παρέμβαση εντός 30 ημερών από τη δημοσιοποίηση της αίτησης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας. Στην περίπτωση αυτή, επιδίδεται η αίτηση εντός 10ημέρου και εντός 60 ημερών ο οφειλέτης καταθέτει στο Ειρηνοδικείο τους ισχυρισμούς και τα αποδεικτικά μέσα (έγγραφα, ένορκες βεβαιώσεις κ.λπ.), αναμένων την έκδοση απόφασης κήρυξης πτώχευσης ή μη εντός διμήνου (αρ.177 και 213).
  1. Επιτρέπεται έφεση κατά της απόφασης; Ναι, μόνο έφεση, στο οικείο Πρωτοδικείο.

Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας: Η εφαρμογή του νόμου θα είναι η ταφόπλακα και η χαριστική βολή για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις 

«Η εφαρμογή του σηματοδοτεί το τέλος της προστασίας της 1ης κατοικίας και θα οδηγήσει  χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες  στην απώλεια των περιουσιών τους» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας, υπογραμμίζοντας πως η εισαγωγή του μεταπτωχευτικού εισοδήματος στην πτωχευτική περιουσία θα οδηγήσει σε εξαθλίωση όσους εισέλθουν στην διαδικασία. «Με προκλητικό τρόπο και με ασύμφορους όρους ευνοούνται οι Τράπεζες στις οποίες δίνεται ακόμη και η δυνατότητα μονομερούς ενεργοποίησης της διαδικασίας πτώχευσης. Ακόμη για την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν δίνεται η δυνατότητα φυσικής παρουσίας στις υποθέσεις που εκδικάζονται στα Ειρηνοδικεία» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η εφαρμογή του νόμου αυτού όχι μόνον δεν θα αποτελέσει την  δεύτερη ευκαιρία αλλά θα είναι η ταφόπλακα και η χαριστική βολή για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά από πάνω από δέκα χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τους εμπόρους που υπογραμμίζουν πως χιλιάδες θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση και θα καταστραφεί ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός της χώρας. «Αγωνιζόμαστε για την κατάργησή του νέου πτωχευτικού. Καλούμε την κυβέρνηση να έρθει σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς φορείς για μια δίκαιη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους που θα παίρνει υπ’ όψιν τις οικονομικές συνθήκες που έχουν προκύψει και τις κοινωνικές ανάγκες. Θα σταθούμε με όλες τις δυνάμεις μας στο πλάι των συναδέλφων και συνανθρώπων μας για να μην καταστραφούν» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύλλογος Δανειοληπτών Βορείου Ελλάδος: O συγκεκριμένος νόμος αποτελεί νομοθετικό όπλο μαζικής καταστροφής για τους δανειολήπτες

«Ό,τι χειρότερο έχει κατατεθεί όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης» χαρακτηρίζει τον νέο πτωχευτικό νόμο, που ξεκίνησε τυπικά από 1η Ιουνίου, ο Σύλλογος Δανειοληπτών Βορείου Ελλάδος. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, τα περισσότερα ΜΜΕ παρουσιάζοντάς τον ως ευκαιρία ρύθμισης των οφειλών σε 240 ή 420 δόσεις, και προστασίας της περιουσίας του φυσικού προσώπου-δανειολήπτη ή της επιχείρησης, προβάλλουν τη μισή αλήθεια, «για να μην πούμε ότι παραπληροφορούν για να μην στεναχωρήσουν την κυβέρνηση που τους ταΐζει».

«Τέρμα όμως τα μισόλογα και οι μισές αλήθειες» τονίζει ο Σύλλογος Δανειοληπτών Βορείου Ελλάδος. Σημειώνει δε χαρακτηριστικά ότι ο συγκεκριμένος νόμος «αποτελεί νομοθετικό όπλο μαζικής καταστροφής για τους δανειολήπτες». Όπως εξηγεί, τα συστημικά τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα αποκρύπτουν πως δεν μπορούν όλοι οι οφειλέτες να καταθέσουν την προβλεπόμενη αίτηση. «Δεν λένε επίσης ότι αφού καταθέσει ο οφειλέτης την αίτηση, τα τραπεζικά ιδρύματα αποδέχονται ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ την ρύθμιση που θα προκύψει από τον αλγόριθμο της πλατφόρμας. ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ θα αντιπροτείνουν κάποια ρύθμιση, χωρίς κανέναν περιορισμό στους όρους της πρότασης. ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ να αποδεχτούν την αίτηση του οφειλέτη είτε είναι φυσικό είτε είναι νομικό πρόσωπο» αναφέρει.

«ΔΕΝ λένε ότι ακόμη και αν δεν προχωρήσει η αίτηση και μόνο με την υποβολή της ο οφειλέτης παρέχει απεριόριστη πρόσβαση για τα επόμενα τρία χρόνια σε όλα τα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας τόσο για τον ίδιο, όσο και για τα μέλη της οικογένειά του (σύζυγο και εξαρτώμενα μέλη)» συνεχίζει. «ΔΕΝ λένε ότι αν τα τραπεζικά ιδρύματα δεν αποδεχθούν την αίτηση του οφειλέτη τον οδηγούν σε βίαιη πτώχευση, όπου η μόνη επιλογή είναι να χάνει την κυριότητα της κύριας κατοικίας του και των υπόλοιπων ακινήτων του με μόνη δυνατότητα να συνεχίζει να διαμένει σε αυτή με ΕΝΟΙΚΙΟ για δώδεκα έτη και αν θέλει και μπορεί μέσα σε αυτά τα έτη να έχει το δικαίωμα να ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΞΑΝΑ την κύρια κατοικία του ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ στην τιμή επαναγοράς του ακινήτου τα χρήματα που κατέβαλε ως ενοίκιο» υπογραμμίζει.