Σκανδαλώδης αποδεικνύεται η διαδικασία προμήθειας των φαρμακείων με τα περιβόητα self tests που διατείνεται πως θα διαθέσει δωρεάν η κυβέρνηση, αφού αυτά παραδίδονται στα φαρμακεία σε συσκευασίες των 25, με τους φαρμακοποιούς να καλούνται να τα ξεχωρίσουν και να τα συσκευάσουν σε ξεχωριστή συσκευασία το καθένα, πριν τα διαθέσουν στο κοινό.

Σημειώνεται πως οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για επισφαλή διαδικασία για του πολίτες με τα συγκεκριμένα test, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως παρά τα απαξιωτικά σχόλια δημοσιογράφων και άλλων δημοσιολογούντων στα κοινωνικά δίκτυα, πρόκειται για μία απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία, καθώς απαιτείται περί τη μία ώρα για να συσκευαστούν ατομικά τα 25 test που περιλαμβάνει κάθε κουτί από αυτά που παραδόθηκαν.

Παράλληλα, βαριά σκιά στα προϊόντα με τα οποία υπουργείο Υγείας και Πολιτική Προστασία προμήθευσαν τα φαρμακεία, καθώς όπως καταγγέλλεται, πρόκειται για rapid tests και όχι για self tests.

«Για μένα έχει γίνει γκέλα και χοντρή γκέλα. Περιμέναμε kits αυτόνομα, αλλά βλέπουμε rapid test κι όχι self test. Μας έχουν δώσει συσκευασία με 25 kits. Κανονικά πρέπει να επιστραφούν αυτά. Θα τα δώσουμε ένα ένα, αν τα αφήσουν. Θα το κάνουμε αναγκαστικά, αλλά δεν είναι ασφαλές. Περιμέναμε αυτόνομες συσκευασίες του ενός. Μας έφεραν rapid test αντιγόνου με την μπατονέτα. Συγκεκριμένα η φαρμακαποθήκη μας προμήθευσε με το Sars-cov-2 Rapid Antigen rapid test» είπε ο φαρμακοποιός ενώ διευκρίνισε ότι τα συγκεκριμένα test είναι «μια χαρά προϊόν είναι αλλά για άλλη δουλειά, για να γίνεται σε μικροβιολογικά εργαστήρια» ανέφερε το πρωί της Τετάρτης ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές στο OPEN.

Νέο φιάσκο με τα self test – Φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι έλαβαν rapid, το υπουργείο Υγείας διαψεύδει

Με απλά λόγια, η διαφορά έγκειται στον τρόπο εφαρμογής του test. Όπως εξηγείται, ατομικό τεστ θεωρείται όταν απαιτείται λήψη επιπολής ρινικού επιχρίσματος ή επιχρίσματος μέσης ρινικής κόγχης. Ωστόσο, τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις φαρμακείων, οι παραδόσεις που έγιναν περιλαμβάνουν rapid tests που απαιτούν τη λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, γεγονός που σημαίνει πως ο χρήστης θα πρέπει να το βάλει μόνος του μέσα στη μύτη του περί τα δύο με τρία εκατοστά.

Οι παραπάνω αναφορές φαρμακοποιών προκάλεσαν με καθυστέρηση την τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος υποστηρίζει πως διαφέρει από τα rapid tests επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας. Ωστόσο

Εκτός του σοβαρού υγειονομικού ζητήματος που προκύπτει από το είδος του rapid tests, το πρωί της Τετάρτης ήρθε και η μάλλον ανενημέρωτη παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη, που απέκρουσε τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών για τις παραδόσεις σε συσκευασίες των 25. Σε ένα κρεσέντο παραπληροφόρησης, ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε πως «δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο άλλη συσκευασία από αυτή των 25 τεμαχίων. Υπάρχουν στη Γερμανία ατομικά που πωλούνται με αρκετά χρήματα. Τα δωρεάν self test είναι σε εικοσιπεντάδες σε όλο τον πλανήτη. Ήταν σε πλήρη γνώση των φαρμακοποιών».

Λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Κωνσταντίνος Λουράντος διέψευσε άμεσα τον υπουργό Ανάπτυξης, τονίζοντας πως «είχαμε συμφωνήσει να παραλάβουμε και να διανείμουμε δωρεάν ατομικά τεστ. Δηλαδή, ένα κουτάκι όπως είναι, που περιέχει αυτά που περιέχει, σφραγισμένο. Εδώ τώρα, μας ήρθαν 25άδες. Κάθε τεστ έχει πέντε κομμάτια. Θα πρέπει, λοιπόν, να συσκευάζουμε σε σακουλάκια αυτά τα πέντε κομμάτια, να τα έχουμε έτοιμα όταν ανοίξει η πλατφόρμα για τον κόσμο, να τα δίνουμε».

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω και αδειάζοντας τον Αδ. Γεωργιάδη, το μεσημέρι της Τετάρτης ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης υποστήριξε πως η επόμενες παρτίδες θα είναι ατομικές και όχι πολλαπλές όπως οι σημερινές, με τον ίδιο να αναφέρει πως «τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες».