Της Χριστίνας Βασιλάκη

«Η τέταρτη αξιολόγηση δεν προχωράει», το μήνυμα αξιωματούχου της Ευρωζώνης λίγο πριν το Eurogroup της Δευτέρας. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η αποστολή έχει διακοπεί αρκετές φορές και δεν υπάρχει προς το παρόν πλάνο γυρισμού, παρά τα όσα διαβάζουμε καθημερινά στον Ελληνικό τύπο. Οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ των Ελληνικών αρχών και της Τρόικας αλλά είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς συμφωνία, δε μπορούμε να συζητήσουμε σε βάθος στο Eurogroup της Δευτέρας. Όλα εξαρτώνται από την πρόοδο στις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014, το μεσοπρόθεσμο  και μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Επίσης, ενώ ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία εισήγηση για τρίτο πρόγραμμα, μετέφερε ότι στο τέλος της τρέχουσας αξιολόγησης τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα δώσουν πολιτικές εγγυήσεις στο ΔΝΤ ότι το πρόγραμμα της Ελλάδος θα έχει επαρκή χρηματοδότηση τους επόμενους 12 μήνες.

 
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα συμφέρον να καθυστερεί το τέλος της αξιολόγησης, το οποίο δεν μπορεί να περιμένει τις Ευρωεκλογές. « Δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες για τους επόμενους τρεις μήνες. Το Μάιο, όμως, δύο βδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές λήγουν ελληνικά ομόλογα τα οποία πρέπει να εξυπηρετηθούν. Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία πολύ νωρίτερα έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση. Η διαδικασία είναι γνωστό ότι παίρνει χρόνο». Τα εν λόγω ομόλογα, εξήγησε, κατέχουν κυρίως τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και η ΕΚΤ, ενώ ένα μικρό ποσό κατέχουν μεγάλα Επενδυτικά Κεφάλαια (Ηedge Funds). «Η επόμενη εξυπηρέτηση χρέους δε θα έρθει παρά στο τέλος του καλοκαιριού».
 
Όσον αφορά τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης επανέλαβε ότι πρώτα θα επικυρώσει η Eurostat τον Απρίλη το πρωτογενές πλεόνασμα και το ύψος του, και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις ενδεχόμενες εναλλακτικές λύσεις.
 
Σχετικά τώρα με το χρηματοδοτικό κενό, είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που, σύμφωνα με την Ελληνική κυβέρνηση έχει επιτευχθεί, αρκεί για την εξυπηρέτηση των τρεχουσών αναγκών, οπότε δεν υπάρχει άμεσο οικονομικό πρόβλημα σχετικά με τη λειτουργία του κράτους.
 
Ερωτηθείς για το τι βλέπει μετά το τέλος του δεύτερου προγράμματος και για το αν θα υπάρξει και τρίτη συνέχεια (το Ευρωπαικό πρόγραμμα τελειώνει τον Ιούλιο του 2014 και του ΔΝΤ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016), είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το κλίμα στις αγορές και από το πόσα χρήματα έχουν απομείνει στο «ταμείο» από το προηγούμενο πρόγραμμα. Όπως τόνισε, «για την Ελλάδα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες υπό πρόγραμμα, τα επιτόκια δανεισμού είναι ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα».
 
Τέλος, σχετικά με τις αποζημιώσεις των ενστόλων, είπε ότι δεν έχουν εξεταστεί ισοδύναμα μέτρα αλλά υπάρχει προήγουμενη εμπειρία από αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πορτογαλίας και έτσι αναμένεται να λυθεί.