Η πρώτη πράξη αφορά την δημιουργία του Μηχανισμού Επίτευξης Στόχων.  Μέσω αυτού θα ελέγχεται κάθε μήνα η εξέλιξη του προϋπολογισμού και αν διαπιστώνονται αποκλείσεις θα λαμβάνονται αυτόματα μέτρα. Τα ποσά σε πρώτη φάση θα ισοσκελίζονται από άμεση αυτοματοποιημένη μείωση δαπανών (σε αυτό αναφέρονται όσοι σπεύδουν να τονίσουν ότι τα μέτρα δεν αφορούν χαμηλόμισθους και συνταξιούχους) αλλά σε περίπτωση που εμφανίζεται απόκλιση άνω του 10% για δύο συνεχόμενους μήνες μπορεί να ενεργοποιηθούν ήδη συμφωνηθέντα μέτρα (σε αυτό δεν αναφέρεται κανείς, παρόλο που στη διαρροή του μνημονίου που έχουμε δημοσιεύσει αναφέρονται μέτρα όπως η κατάργηση της πλήρους απαλλαγής συμμετοχής για φάρμακα σε ειδικές κατηγορίες ασθενών, κάτι που προφανώς θα πλήξει κυρίως τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους).

Η δεύτερη πράξη έχει να κάνει με την θέσπιση του κανονισμού λειτουργίας του λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μπορεί η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της, υπουργού οικονομικών, να αρνήθηκε να δεχτεί την εποπτεία μέσω ειδικού λογαριασμού στην ΕΚΤ αλλά η άρνηση αυτή ήταν τυπική αφού συμφωνήθηκε ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο του συγκεκριμένου λογαριασμού που ορίζει ότι τα ποσά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και με την έγκριση της τρόικας για κάθε συναλλαγή.

Με αυτές τις δύο νομοθετικές πράξεις η Ελλάδα ολοκληρώνει την στρατηγική του «καλού παιδιού» και τώρα απλά θα περιμένει την εξέλιξη της εσωτερικής διαμάχης ΕΕ και ΔΝΤ περί της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το βράδυ της Τρίτης αναμένεται να παιχτεί το νέο θρίλερ στις Βρυξέλλες.