«Βαφτίζετε Αναγέννηση τον Μεσαίωνα με προπαγάνδα και ψεύδη, σαν να κυβερνά τη χώρα το μαυσωλείο του νεοφιλελευθερισμού»
Για «αποκαθήλωση» του κοινωνικού δικαίου και της κοινωνικής δικαιοσύνης από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την πρωτολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι είναι «πρόοδος για τη Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη» το γεγονός ότι προσήλθε στη Βουλή και εγκαλώντας τον Πρωθυπουργό για απαξίωση του κοινοβουλευτικού διαλόγου.
Είναι μια πρόοδος αυτή για τη δημοκρατία μας, τη δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη. Είναι εδώ! Γιατί τον τελευταίο καιρό αποφεύγετε, κύριε Μητσοτάκη, όπως ο διάολος το λιβάνι να έρθετε εδώ και να απαντήσετε στα ερωτήματα που σας θέτω. Γιατί άραγε; Δεν έχετε επιχειρήματα; Περιφρονείτε τον δια ζώσης κοινοβουλευτικό διάλογο; Ή μήπως φοβάστε τον δικαστικό επιμελητή για τα χρέη του κόμματός σας, γι’ αυτό δεν έρχεστε να απαντήσετε;
«Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους της χώρας μας όλο το μίσος που στοκάρουν απέναντι στη νεότητα τα αυταρχικά καθεστώτα»
«Λέτε να δουλεύουν με ελαστικά ωράρια, ανάλογα με την επιλογή του εργοδότη, σε μία σχέση διαπραγμάτευσης, που ξέρουμε ποιος είναι το λιοντάρι και ποιος είναι το ερίφιο» υπογράμμισε αναφερόμενος στο επίμαχο νομοσχέδιο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε ότι «ξέρουμε ποιος είναι ο ισχυρός στην ατομική διαπραγμάτευση, που θα πηγαίνει ο εργοδότης να επιβάλει, με βάση τις δικές του ανάγκες για την κερδοφορία του, τις ώρες εργασίας του εργαζόμενου σε ατομική βάση».
Ως «χυδαία ψέματα» αποκάλεσε στη συνέχεια τις κατηγορίες του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογράψει αυτά τα οποία καταδικάζει, υποστηρίζοντας ότι «ποτέ στη χώρα ατομικές συμβάσεις εργασίας και διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ατομική βάση δεν υπήρξε» παρόλο που «ήταν ο διακαής πόθος της τρόικας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των εργοδοτικών οργανώσεων». Υπενθύμισε μάλιστα ότι «ούτε οι κυβερνήσεις της Δεξιάς δεν τα πέρασαν. Και έρχεστε εσείς τώρα, χωρίς μνημόνια να τα περάσετε».
Επιτίθεστε στη νεότητα, στους νέους ανθρώπους. Στερείτε από τους νέους της πατρίδας μας τα όνειρά τους για να περάσουν σε ένα πανεπιστήμιο. Τους στοχοποιήσατε στη διάρκεια της πανδημίας. Στέλνετε χιλιάδες από αυτούς στην ανεργία με τις πολιτικές σας. Ε, λοιπόν, θα το πω στα ίσια. Αυτό που κάνετε είναι το εξής: Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους της χώρας μας όλο το μίσος που στοκάρουν παντού και πάντα απέναντι στη νεότητα τα αυταρχικά καθεστώτα. Όλο το μίσος!
«Αντί για συλλογική ευθύνη ξέρετε τι χτίζατε; Χτίζατε τείχη γύρω από γύρω από τη νεολαία, γύρω από τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους ανθρώπους του πολιτισμού, όλους όσοι προσπαθούν να παράγουν και να δημιουργήσουν σε αυτόν τον τόπο χωρίς απευθείας αναθέσεις και με πλάγιες υποθέσεις, τείχη, τελικά, διχασμού και κοινωνικής κατάστασης πολιορκίας», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας, καταλήγοντας ότι «εντός των τειχών βρίσκεται η ελίτ που σας στηρίζει και τη στηρίζετε. Εκτός των τειχών, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».
Χαρακτήρισε μάλιστα ως «θεμέλιο λίθο» αυτού του τείχους την προπαγάνδα και τη διαφήμιση του νομοσχεδίου «με ασύστολα ψεύδη», καθώς και τη συκοφάντηση των ανθρώπων που αντιστέκονται στην επιβολή του.
Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι ένας από τους θεμέλιους λίθους αυτού του τείχους. Είναι ο πυρήνας, θα έλεγα, της παρωχημένης, κατά την άποψή μας, και παλαιικής, θα εξηγήσω γιατί, κοσμοθεωρίας σας, θεμέλιος λίθος του καθεστώτος που οικοδομείτε και της κοινωνίας που οραματίζεστε. Και ποια είναι η μεθοδολογία, η τεχνική για να στηρίξετε αυτό τον θεμέλιο λίθο;
Η πρώτη τεχνική είναι η προπαγάνδα και η διαφήμιση με ασύστολα ψεύδη αυτού του νομοσχεδίου. Το εμφανίζετε όχι απλώς ως αναπτυξιακό, αλλά και ως φιλεργατικό. Βαφτίζετε τον Μεσαίωνα, Αναγέννηση και μετά τον αείμνηστο Λάσκαρη, που κατήργησε σε αυτήν εδώ την αίθουσα με νόμο την ταξική πάλη, έρχεται σήμερα ο κ. Χατζηδάκης και κάνει ένα βήμα παραπέρα. Τάσσεται, δήθεν, στο πλευρό των εργαζομένων και τους προσφέρει σμύρνα και λίβανο. Η δεύτερη συνταγή -αν η πρώτη συνταγή είναι η προπαγάνδα και η διαφήμιση με ψεύδη του νομοσχεδίου- είναι η δυσφήμιση, η συκοφάντηση όσων αντιδρούν και αντιστέκονται.
«Βαδίζετε συστηματικά προς τα πίσω στην αντίληψη του χθες σαν να κυβερνά τη χώρα το μαυσωλείο του νεοφιλελευθερισμού»
Απαριθμώντας στη συνέχεια τις επιπτώσεις που επιφυλάσσει η ψήφιση και εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου τόνισε ότι «όταν όλος ο κόσμος μετά την παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας αναστοχάζεται και αναθεωρεί τις βεβαιότητες του χθες, εσείς βαδίζετε συστηματικά προς τα πίσω στην ίδια αντίληψη, στην αντίληψη του χθες που αρχίζει σιγά σιγά να ξεθωριάζει. Σαν να κυβερνά τη χώρα ένα μαυσωλείο, το μαυσωλείο του νεοφιλελευθερισμού».
Έρχεστε να καταργήσετε το οκτάωρο, δηλαδή να θεσπίσετε δεκάωρη εργασία με ίση αμοιβή, απλήρωτη δηλαδή δεκάωρη εργασία. Αίρετε τη δικαστική προστασία των εργαζομένων απέναντι στην απόλυση.
Διαλύετε στην πραγματικότητα την Επιθεώρηση Εργασίας, που μας κάνατε και μαθήματα εδώ για συστήματα μέσα στην Επιθεώρηση Εργασίας, λες και δεν ξέραμε τι γινόταν τόσα χρόνια και ήρθε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ένιωσε ο εργαζόμενος να έχει ένα στήριγμα δίπλα του. Έξι εκατομμύρια ώρες απλήρωτων υπερωριών δηλώθηκαν επί των ημερών μας. Πρόστιμο 1,5 εκατομμύριο αναγκάστηκε να πληρώσει η Τράπεζα Πειραιώς και με το που ανεβήκατε στην κυβέρνηση αλλάξατε τα πρόστιμα ώστε, αν ποτέ συμβεί να πιαστεί από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας –αν τυχόν- να μην είναι 1,5 εκατομμύριο, αλλά να είναι 80.000-90.000. Αυτά κάνατε.
Νομιμοποιείτε τα σπαστά ωράρια. Ανοίγετε τον δρόμο για τη χειραγώγηση των συνδικάτων από την εργοδοσία και προσπαθείτε να πείσετε ότι αυτό είναι εγγύηση για εννιά στους δέκα εργαζόμενους ενώ στην πραγματικότητα είναι εγγύηση για έναν στους εκατό πολίτες αυτής της χώρας. Αυτό το 1% που στα χρόνια της ανάπτυξης έβγαλε υπερκέρδη, αυτό το 1% που στα χρόνια της κρίσης συνέχισε να κάνει χρυσές δουλειές ενώ οι περισσότεροι υπέφεραν, αυτό το 1% που και στην επόμενη ημέρα μετά την πανδημία φιλοδοξεί να έχει την απόλυτη ιδιοκτησία της χώρας.
«Αυτή λοιπόν είναι η αλήθεια. Περισσότερη δουλειά, λιγότερη αμοιβή, καμία απολύτως προστασία. Αυτό κάνετε! Περισσότερη δουλειά, λιγότερη αμοιβή, καμία απολύτως προστασία!» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «θέλει να επιβάλει ως πρόοδο τη δυστοπία» ενώ κατήργησε «μέσα σε δύο χρόνια ό,τι θετικό είχε καταφέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνθήκες ασφυξίας και επιτήρησης. Και μάλιστα τα πιο σημαντικά από αυτά τα καταργήσατε όχι στα δύο χρόνια, αλλά στους δύο μήνες» επεσήμανε.
- Καταργήσατε τον βάσιμο λόγο απόλυσης.
- Καταργήσατε τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζόμενων.
- Αποδιαρθρώσατε το πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων επαναφέροντας τη μνημονιακή λογική. Τα κάνατε με τον κ. Βρούτση αυτά με μια μεσημεριανή τροπολογία, ήταν ντάλα μεσημέρι κατακαλόκαιρο σε άσχετο νομοσχέδιο.
- Και μέσα στην πανδημία βρήκατε την ευκαιρία να κάνετε ακόμα περισσότερα.
- Θεσπίσατε την εκ περιτροπής εργασία, τη μείωση μισθού και την αναστολή της σύμβασης εργασίας με επίδομα 534.
- Αναστείλατε την υποχρέωση καταχώρησης στο ΕΡΓΑΝΗ των αλλαγών σχετικών με το ωράριο. Θεσπίσατε απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε καραντίνα.
- Μειώσατε το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα για τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας.
- Και φυσικά από τη μέρα που αναλάβατε η αύξηση του κατώτατου μισθού, που ήταν βασική μας προεκλογική δέσμευση και αναγκαστήκατε προεκλογικά και είπατε «και εμείς θα το κάνουμε» διαρκώς αναβάλλεται. Για όσο θα είστε κυβέρνηση θα αναβάλλεται.
Επανερχόμενος στο ζήτημα κατά τη δευτερολογία του επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία «κρύβεται πίσω από δύο διεθνείς συμβάσεις και μία ευρωπαϊκή οδηγία» για να επιβάλλει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. «Έρχεστε εδώ χωρίς να υπάρχει πίεση να εφαρμόσετε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσα από τις ατομικές συμβάσεις. Η ατομική σύμβαση είναι το κρίσιμο, ο πυρήνας της αποδόμησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα στο νομοθέτημά σας» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «όταν στην Ευρώπη έχουμε 60% και πάνω συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εδώ έχουμε 16%, όταν έχουμε μια υπερδιπλάσια ανεργία στην Ελλάδα απ’ ό,τι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος και έναν από τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου ατομικά απέναντι στον εργοδότη είναι πάρα πολύ ανίσχυρη. Σε κάθε συνθήκη σε ατομική διαπραγμάτευση είναι ανίσχυρη η δύναμη του εργαζόμενου, πόσω δε μάλλον σε αυτές τις συνθήκες που ξέρει ο εργαζόμενος ότι μπορεί να απολυθεί και να βρεθεί κάποιος άλλος».
Εργαλειοποίηση της επιστήμης και φίμωση της αλήθειας εν μέσω πανδημίας
«Είναι μάταιος κόπος να προσπαθείτε να φιμώσετε όσους λένε τις αλήθειες, μήπως και τις κρύψετε» υπογράμμισε νωρίτερα απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, και επεκτάθηκε στα ζητήματα της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, αλλά και στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και επικρίνοντας έντονα τις σχετικές αποφάσεις.
Πώς μπορείτε να κρύψετε, άλλωστε, από 100.000 οικογένειες που αγωνιούν σήμερα, που τα παιδιά τους δίνουν πανελλαδικές, ότι εσείς αποφασίσατε να απλώσετε αυτή τη χρονιά, την πιο δύσκολη χρονιά, ένα συρματόπλεγμα που θα κρατήσει δεκάδες χιλιάδες παιδιά μακριά από το όνειρό τους, την εισαγωγή σε μια σχολή ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος στη χώρα;
Πώς μπορείτε να κρύψετε ότι αυτή τη χρονιά, που μετά την πανδημία όλοι συνειδητοποίησαν την αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εσείς δεν προχωρήσατε σε καμία ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, παρά μονάχα επαναφέρετε τώρα τις ίδιες παρωχημένες αντιλήψεις και προτάσεις σας για τη σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού στα δημόσια νοσοκομεία;
«Θα έρθω και στην πιο κραυγαλέα, πρόσφατη επιλογή σας. Τους στερήσατε ακόμη και την επιλογή και τους υποχρεώσατε να κάνουν ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ ξέρατε ότι σε όλη την Ευρώπη η επιστημονική κοινότητα είχε εγείρει σοβαρές ενστάσεις για τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου σε νέες ηλικίες. Και εσείς το χορηγήσατε αποκλειστικά στους κάτω των τριάντα εννέα ετών χωρίς δικαίωμα άλλης επιλογής. Και σήμερα έρχεται η ίδια η Επιτροπή, που χυδαία εργαλειοποιήσατε όλο το προηγούμενο διάστημα, για να το αποσύρει όταν ήδη τετρακόσιες εξήντα χιλιάδες περίπου νέοι άνθρωποι έχουν κάνει την πρώτη δόση» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας και την αντιμετώπιση των νέων, ενώ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για την επίθεση που δέχθηκε όταν ο ίδιος αναφέρθηκε στα παραπάνω.
Όταν, όμως, εγώ τόλμησα να πω αυτή την αλήθεια, μου επιτεθήκατε τότε με όλα τα αήθη μέσα που διαθέτατε. Γιατί; Γιατί λειτουργείτε δίχως σχέδιο και δίχως αρχές ακόμα και στο πιο κρίσιμο θέμα, αυτό του εμβολιασμού. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η επικοινωνία, η επίθεση στους πολιτικούς σας αντιπάλους, τα πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη. Όλα τα κόμματα, από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, σας δώσαμε άπλετη στήριξη για να αντιμετωπίσετε την πανδημία. Φερθήκαμε με αίσθημα ευθύνης και με σοβαρότητα. Και εσείς τι κάνατε;
Το είδατε ως ευκαιρία για να δώσετε κάποιες δεκάδες εκατομμυρίων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης προκειμένου να σας στηρίζουν με τις «λίστες Πέτσα». Ως ευκαιρία για να κάνετε πάρτι με απευθείας αναθέσεις δημόσιου χρήματος σε εταιρείες που στηνόντουσαν τρεις μέρες πριν από την ανάθεσης. Ως ευκαιρία για να υπολειτουργεί η Βουλή και να περνάτε κρίσιμα νομοσχέδια, με τους βουλευτές απόντες να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο. Ως ευκαιρία για να επιβάλλετε αστυνομοκρατία. Είναι αυτό μια υπεύθυνη στάση;
Κύριε Μητσοτάκη, είστε ένας πρωθυπουργός που αντί να ενώνει στην περίοδο της πιο σκληρής δοκιμασίας για τον ελληνικό λαό, διχάζει την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό λαό. Σας δώσαμε στήριξη όλοι και μας αντιγυρίσατε επιθέσεις. Επιθέσεις στα κόμματα, επιθέσεις στους πολιτικούς αντιπάλους, επιθέσεις στους νέους ανθρώπους, που στοχοποιήσατε, στους ανθρώπους του μόχθου, στη μεσαία τάξη με το Πτωχευτικό, στα παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες, στους εργαζόμενους με το νομοσχέδιο αυτό. Εσείς διχάζετε, δεν ενώνετε.
Στο θέμα της εργαλειοποίησης των επιστημόνων επανήλθε στη συνέχεια κατά τη δευτερολογία του, κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι χρησιμοποιεί ως «καραμέλα» τον ρόλο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, χωρίς να έχει καμία ανάμειξη με την υπάρχουσα συγκυρία. «Αντί να έρθετε εδώ και να πείτε μια συγγνώμη στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στις νέες και στους νέους κάτω των 39 ετών για τους οποίους με δικές σας υποδείξεις η Επιτροπή των Επιστημόνων φρόντισε να έχει σε αποκλειστική χρήση μόνο ένα εμβόλιο, ενώ γνώριζε ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν μελέτες οι οποίες αναδεικνύουν ότι στους νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες αυτό το εμβόλιο προκαλεί θρομβώσεις, ενώ το γνωρίζατε, ασκήσατε πιέσεις» είπε.
Και αντί να έρθετε να απολογηθείτε γι’ αυτό, έρχεστε για άλλη μια φορά και βάζετε κάτω από τη γλώσσα την ίδια καραμέλα: Ο Πολάκης. Ο Πολάκης ήταν στην επιτροπή; Ο Πολάκης έδωσε την εντολή να δοθεί το εμβόλιο αυτό στους κάτω των 39 και μόνο σε αυτούς; Ο Πολάκης μετά ήταν στην επιτροπή που άλλαξε γνώμη και ενώ τετρακόσιες εξήντα χιλιάδες άνθρωποι έχουν κάνει την πρώτη δόση, τους είπε «συγγνώμη λάθος, αποσύρεται και είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία»;
Και ποιος ήταν αυτός ο οποίος εργαλειοποίησε τους επιστήμονες, την επιστήμη και την ίδια την επιτροπή; Εγώ ήμουνα; Εσείς δεν ήσασταν, που φλερτάρατε με την υπουργοποίηση του επικεφαλής της επιτροπής και τάζατε θέση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και κάνατε την επιστήμη και τους επιστήμονες κομματικούς ταγούς και πολιτικούς ταγούς των μικροκομματικών σας σκοπιμοτήτων;
Εμείς ήμασταν αυτοί; Εμείς όμως σας είπαμε από την πρώτη μέρα: ελάτε να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί, να κάνουμε ένα κοινό σχεδιασμό. Πόσες φορές από αυτό εδώ το Βήμα δεν ζήτησα τη σύγκληση των αρχηγών για να κουβεντιάσουμε τον σχεδιασμό μας για την πανδημία, τη συμφωνία σε έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής για να έχουμε κοινή ευθύνη και κοινή δράση απέναντι στην πανδημία; Πόσες φορές δεν ήμασταν εμείς αυτοί οι οποίοι αναδείξαμε ως πρώτιστο καθήκον και υποχρέωση το συμφέρον της δημόσιας υγείας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής; Και εσείς είπατε «όχι». Και έρχεστε σήμερα εδώ να μας πείτε ότι δεν βάλαμε πλάτη πουθενά. Πόσες φορές σας ζητήσαμε να ενισχύσετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και εσείς αρνηθήκατε;
«Δεν μπορεί ένας πολίτης να μην έχει ενημερότητα κι εσείς να συσσωρεύετε χρέη»
«Πώς μπορείτε να κρύψετε από τους εμπόρους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ότι με τον πτωχευτικό νόμο σας πολλοί από αυτούς θα χάσουν τα πάντα;» τόνισε στη συνέχεια. «Πώς να κρύψετε από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που καταδιώκονται καθημερινά από εισπρακτικές εταιρείες που τους ταλαιπωρούν και τους κυνηγάνε για λίγες εκατοντάδες ευρώ και που εξοντώνονται με στέρηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για τις επιχειρήσεις τους, ότι εσείς μπορείτε χωρίς καμία επίπτωση να φορτώνετε κάθε χρόνο με 30 εκατομμύρια ευρώ τον Έλληνα φορολογούμενο, ενώ το κόμμα σας έχει φτάσει σε χρέη τα 340 εκατομμύρια και δεν σας κυνηγάει κανείς; Πώς να τα κρύψετε όλα αυτά;».
Στο ζήτημα των χρεών της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και κατά τη δευτερολογία του, καλώντας την κυβέρνηση να συζητήσει επί της ουσίας την πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εξοφλήσει τα χρέη της.
Αντί για ευφυολογήματα, λοιπόν, ελάτε αν έχετε τα κότσια να συζητήσουμε επί της ουσίας την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει ώστε να πληρώσετε επιτέλους. Να πληρώσετε. Είναι ζήτημα ισονομίας απέναντι στα κόμματα και δημοκρατίας και απέναντι στον ελληνικό λαό. Δεν μπορείτε να χρωστάτε εκατομμύρια και να κάνετε τις ακριβότερες καμπάνιες στο διαδίκτυο κι εμείς να νοικοκυρεύουμε το κόμμα μας. Δεν μπορεί ένας πολίτης να μην έχει ενημερότητα, να μπορεί να επιχειρήσει κι εσείς να σωρεύετε χρέη επί χρεών. Είναι ζήτημα ισονομίας. Είναι ζήτημα δημοκρατίας σ’ αυτόν τον τόπο
«Εμείς αισθανόμαστε ότι δίνουμε λογαριασμό στις κοινωνικές δυνάμεις»
«Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα κοινωνικές δυνάμεις, εγώ θα έλεγα είναι η κοινωνική πλειοψηφία, που είναι σε θέση να υπογράψει και να εγγυηθεί την εφαρμογή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Με αυτές τις δυνάμεις τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Σε αυτές τις δυνάμεις εμείς αισθανόμαστε ότι δίνουμε λογαριασμό» σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύτηκε «ότι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που αποτελεί τον πυρήνα των ιδεών και της πολιτικής μας, θα είναι στον αντίποδα όσων επιχειρεί να επιβάλει σήμερα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και θα υλοποιηθεί, ναι, από μία προοδευτική διακυβέρνηση, από μία προοδευτική κυβέρνηση που θα έρθει σύντομα όποτε και αν αποφασίσετε την προσφυγή στην κάλπη, από μία προοδευτική κυβέρνηση η οποία θα αντικαταστήσει μια κυβέρνηση που γυρίζει τη χώρα μας δεκαετίες πίσω».
Δυνατή κοινωνία με ισχυρό κοινωνικό κράτος, ασφάλεια στην εργασία, απόλυτη στήριξη του δικαιώματος οι εργαζόμενοι να διεκδικούν συλλογικά το ωράριο, τα δικαιώματα και τις αμοιβές τους είναι κάποια από τα κεφάλαια αυτού του νέου κοινωνικού συμβολαίου. Ο τίτλος του είναι «Δημοκρατία και Δικαιοσύνη». Στον τόπο μας είναι επείγον να επιστρέψει η δημοκρατία και η δικαιοσύνη, να επιστρέψει η δικαιοσύνη παντού.
Κυρίες και κύριοι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με τη σημερινή ψήφιση αυτού του νόμου, με το νομοσχέδιο αυτό που αναμένεται να ψηφίσετε, οδηγείτε την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους σε ένα ιστορικό αδιέξοδο. Μια χώρα όπου οι σημερινοί σαραντάρηδες, σαρανταπεντάρηδες, πενηντάρηδες δεν έχουν άλλη ελπίδα παρά να γεράσουν απελπισμένοι και οι σημερινοί εικοσάρηδες να φεύγουν και να εγκαταλείπουν τη χώρα αποκαρδιωμένοι.
Όμως, δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε αυτή τη δυστοπία πραγματικότητα. Μαζί με τις υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου, τον κόσμο της εργασίας κυρίως, τις νέες και τους νέους, τον κόσμο της επιστήμης και του πολιτισμού δεσμευόμαστε ότι θα αντισταθούμε παντού: στη Βουλή, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, παντού.