H Ομάδα Νομικής Βοήθειας είναι μία ομάδα δικηγόρων που συστάθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤPP, με σκοπό να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας και μαζικών συλλήψεων από την αστυνομία, όπως συνέβη το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι πολλά από αυτά που καταγγέλλονται έχουν ήδη παρατηρηθεί και σε άλλες, πρόσφατες υποθέσεις, όπως το ξεγύμνωμα στη ΓΑΔΑ των δύο προσαχθέντων μελών του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (ΣΕΚ) και η μόνιμη άρνηση της αστυνομίας σε προσαχθέντες να επικοινωνήσουν με συγγενικά τους πρόσωπα ή με δικηγόρο. Το πιο ενδεικτικό τέτοιο περιστατικό ήταν η περίπτωση της σύλληψης – «απαγωγής» του φοιτητή Ιατρικής, Γιάννη Παχάκη.

Παράλληλα, η Ομάδα Νομικής Βοήθειας αναφέρεται σε «προαποφασισμένο βαρύ κατηγορητήριο», γεγονός που προκύπτει από τις διώξεις πλημμεληματικού βαθμού που ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα, ενώ τονίζει ότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ « συνέλαβε στη συνέχεια τυχαία, νεαρά κατά βάση, άτομα στα οποία και το απέδωσε, παρότι ήταν προφανές ότι οι συλληφθέντες καμία σχέση δεν είχαν με τις πράξεις που τους καταλογίζουν. Η άποψη αυτή συμπίπτει με καταγγελίες, όπως αυτή του «Ξεκινήματος» για τις απρόκλητες συλλήψεις δύο μελών του, του Ζήση και της Ειρήνης.

Σχολιάζοντας την επίθεση των ΜΑΤ σε αλληλέγγυους και τις οικογένειες των συλληφθέντων στην Ευελπίδων, η Ομάδα αναφέρει ότι επρόκειτο για την υπ΄αριθμ. 512 διμοιρία των ΜΑΤ, καταγγέλλοντας το αρχηγείο της αστυνομίας, που «αντί να δώσει εντολή για παροχή των στοιχείων των αστυνομικών, αντικατέστησε την εν λόγω διμοιρία».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ως Ομάδα Νομικής Βοήθειας βρεθήκαμε από το βράδυ της 17ης Νοέμβρη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής με σκοπό την άμεση παροχή νομικών συμβουλών στους συλληφθέντες και γίναμε μάρτυρες μιας σειράς παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ειδικότερα:

● στους συλληφθέντες παράνομα δεν επετράπη να επικοινωνήσουν με δικηγόρο και με οικεία τους πρόσωπα,

● όταν πληροφορηθήκαμε τις συλλήψεις και μεταβήκαμε στη ΓΑΔΑ, δεν μας επετράπη η άμεση επικοινωνία με τους συλληφθέντες παρά μετά από διάστημα μίας και πλέον ώρας,

● κατά τη διάρκεια των συλλήψεων ασκήθηκε υπερβολική βία από τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα το σύνολο των συλληφθέντων να φέρει εμφανή σημάδια και τραύματα. Μάλιστα, συλληφθείσα η οποία είχε τραυματιστεί στο χέρι δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, παρά μόνο μετά από πιέσεις από την πλευρά των συνηγόρων,

● τα αστυνομικά όργανα προέβησαν σε επιλεκτική εξονυχιστική σωματική έρευνα με εκγύμνωση μόνο των γυναικών κατά τη διάρκεια των προσαγωγών με σκοπό των εκφοβισμό και εξευτελισμό τους,

● κατά τη διάρκεια των προσαγωγών και πριν φτάσουν στη ΓΑΔΑ, οι αστυνομικοί οδήγησαν τους προσαχθέντες σε πάρκινγκ δίπλα στο Υπουργείο Πολιτισμού και αφού τους ανάγκασαν να γονατίσουν, τους φωτογράφισαν παράνομα με τα ιδιωτικά τους κινητά τηλέφωνα. Όποιος/α δεν έσκυβε το κεφάλι για να μην φωτογραφηθεί, δεχόταν χτυπήματα από τους αστυνομικούς με σκοπό να συνετιστεί,

● εξαρχής έγινε φανερό ότι η αστυνομία είχε προαποφασίσει βαρύ κατηγορητήριο, το οποίο περιελάμβανε τόσο κακουργήματα όσο και πλημμελήματα (απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης, έκρηξη, εμπρησμός, οπλοφορία, αντίσταση κατά της αρχής) και συνέλαβε στη συνέχεια τυχαία, νεαρά κατά βάση, άτομα στα οποία και το απέδωσε, παρότι ήταν προφανές ότι οι συλληφθέντες καμία σχέση δεν είχαν με τις πράξεις που τους καταλογίζουν,

● Περαιτέρω, τη Δευτέρα 18/11, όταν οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, η υπ΄ αριθμ. 512 διμοιρία των ΜΑΤ επιτέθηκε αναίτια στους αλληλέγγυους που είχαν συγκεντρωθεί αλλά και στους γονείς, συγγενείς και συνηγόρους των συλληφθέντων, με αποτέλεσμα να προκληθούν περαιτέρω τραυματισμοί. Ο επικεφαλής της εν λόγω διμοιρίας ακολουθώντας τη συνήθη τακτική αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του. Μετά από έντονη πίεση των παρισταμένων, το αρχηγείο της αστυνομίας αντί να δώσει εντολή για παροχή των στοιχείων των αστυνομικών, αντικατέστησε την εν λόγω διμοιρία.

Απαιτούμε την απόδοση ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών μέσω διεξαγωγής ΕΔΕ στα αστυνομικά όργανα που ενήργησαν παράνομα καταπατώντας θεμελιώδη δικαιώματα.

Η Ελληνική Αστυνομία και η ηγεσία του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι υπόλογες και πολιτικά υπεύθυνες για τη στάση των αστυνομικών οργάνων στα γεγονότα της επετείου του Πολυτεχνείου αλλά πριν από αυτή (ΑΣΟΕΕ, επιθέσεις στα Εξάρχεια κλπ).

Από την πλευρά μας θα είμαστε παρόντες και παρούσες την 25η Νοέμβρη, ημέρα κατά την οποία έχει οριστεί η δικάσιμος των συλληφθέντων, αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση που θα απαιτηθεί νομική συμπαράσταση σε όσους έρχονται αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής.