X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Όταν καταντάς Γκουαϊδουρέος

Εάν υπήρχε έστω και ένα πράγμα που εννοούσε απόλυτα η Νέα Δημοκρατία στην προεκλογική της καμπάνια, είναι το ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Δεν μπορώ να γνωρίζω πως το εξέλαβαν οι ψηφοφόροι της, αλλά είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο «χρόνος για χάσιμο» που δεν υπάρχει έχει να κάνει με τα διαπιστευτήρια που θέλουν να δώσουν άμεσα, προκειμένου να πείσουν ότι θα υπηρετήσουν τους «εταίρους» τους καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δήθεν πατριωτικοπερήφανη παράταξη έσπευσε να αναγνωρίσει το ανδρείκελο των Αμερικανών, Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Οι ΗΠΑ μάλλον θα θέλουν να ξεχάσουν το κάζο που έπαθαν, αλλά η ΝΔ δεν θέλει με τίποτα να ξεχάσουν πως είναι οι πιο πιστοί τους δούλοι. Σήμερα συμβολικά, αύριο όπως χρειαστεί…
Όταν καταντάς Γκουαϊδουρέος
|

Την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η νέα κυβέρνηση αναγνωρίζει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί ως πρόεδρος της χώρας και προ μηνών στηρίχτηκε από τις ΗΠΑ, στην απόπειρα πραξικοπήματος της Ουάσινγκτον κατά του εκλεγμένου προέδρου, Νικολάς Μαδούρο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε βέβαια στέρεο έδαφος να πατήσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση «των αρχών και των αξιών που πρεσβεύουν τη δημοκρατία και την ελεύθερη βούληση των λαών» είχε εκφραστεί ανοικτά υπέρ του πραξικοπήματος. Τη μέρα της απόπειρας πραξικοπήματος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, πανηγύριζε λέγοντας ότι «η σημερινή, 30ή Απριλίου, αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την επιστροφή της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη Βενεζουέλα».

Αφού λοιπόν η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ έχει αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ο Νίκος Δένδιας δεν θα μπορούσε να κάνει πίσω. Έτσι λοιπόν το υπουργείο Εξωτερικών μας ενημέρωσε πως αναγνωρίζει τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας. Προς όφελος του λαού της βέβαια.

«Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές.

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής  και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας».

Ο Γκουαϊδό μάλλον θα ένιωσε έκπληκτος, αφού μετά από μήνες κάποιος θυμήθηκε την ύπαρξη του και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και «το λίκνο της δημοκρατίας» που στηρίζει την αντιδημοκρατική του δράση.  «Εκ μέρους του λαού της Βενεζουέλας, ευχαριστώ τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική κυβέρνηση που αναγνωρίζει τον αγώνα μας για μια ελεύθερη Βενεζουέλα. Η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, θα είναι αδιαμφισβήτητα ένας σπουδαίους Ευρωπαϊκός σύμμαχος στον αγώνα μας».

 

Η κατάντια της δουλοπρέπειας

Ακόμα και οι ΗΠΑ έκοψαν τις γέφυρες με τον Γκουαϊδό μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Είχε όλα τα «εργαλεία» στα χέρια του για να φέρει σε πέρας το έργο που του είχαν αναθέσει, μαζί με την στήριξη της πλειονότητας των δυτικών ΜΜΕ, αλλά ακόμα και έτσι δεν κατάφερε να ρίξει την «δικτατορία» του Μαδούρο.

Οι κυβερνήσεις της Κολομβίας και της Βραζιλίας ήταν δίπλα του, ως δορυφόροι φυσικά των ΗΠΑ. Είναι χώρες με τις οποίες συνορεύει η Βενεζουέλα και  από τις οποίες υποτίθεται δόθηκε η ανθρωπιστική βοήθεια προς τον λαό της Βενεζουέλας. Αυτή η δήθεν ανθρωπιστική βοήθεια πήγε σε τσέπες συνεργατών του Γκουαϊδό. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έκανε την κυβέρνηση του Τραμπ να κρατήσει αποστάσεις.

Γιατί όμως η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να δώσει διαπιστευτήρια  σε έναν σφετεριστή, που έχουν βάλει στη γωνία οι ΗΠΑ; Απλούστατα, επειδή θέλουν να δείξουν ότι είναι οι πλέον πρόθυμοι υπηρέτες των ΗΠΑ. Είναι ξεκάθαροι ως προς τον ρόλο τους στην εξωτερική πολιτική και στέλνουν μήνυμα στην Ουάσινγκτον: «Είμαστε καλύτεροι υπηρέτες»  είναι το μήνυμα τους και το δείχνουν με λύσσα.

Για κάθε θέμα που θα προκύψει από εδώ και πέρα, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ είναι τα αφεντικά τους. Ό,τι ζητηθεί θα το κάνουν πράξη. Ίσως με άχαρο και βιαστικό τρόπο, αλλά το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Οι εντολές της Ουάσινγκτον είναι προσευχητάρι στην Πειραιώς.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις