Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», τα θύματα είναι 25 Αφγανοί πρόσφυγες, ανάμεσά τους και 17 παιδιά, που είχαν αποβιβαστεί το απόγευμα της Κυριακής 9 Ιανουαρίου νότια του οικισμού Τσόνια στις βορειοανατολικές ακτές της Λέσβου.

Περίπου 36 ώρες μετά εντοπίστηκαν σε ακυβέρνητη φουσκωτή σχεδία, 200 χιλιόμετρα νότια της Λέσβου, λίγα μίλια μακριά από τις βόρειες ακτές της Σάμου, σε τουρκικά νερά.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι το ελληνικό Λιμενικό τούς απήγαγε από τη Λέσβο, τους επιβίβασε αρχικά σε ένα λευκό βαν και στη συνέχεια, από ένα μικρό λιμάνι, με τη βοήθεια ενός ταχύπλοου τους μετέφερε σε Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης.

Ώρες μετά εγκαταλείφθηκαν στη θάλασσα, όπου τους βρήκε το λιμενικό της Τουρκίας και τους μετέφερε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της επαρχίας της Σμύρνης.

Όπως έχει καταγγελθεί και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, τούς είχαν αφαιρέσει τα κινητά, τα χρήματα και όποιο άλλο αντικείμενο αξίας, συν τα μπουφάν που φορούσαν, αφού, όπως σημειώνει η εφημερίδα, τα μπουφάν έχουν γίνει στοιχείο αναγνώρισης και ταυτοποίησης προσώπων.

Σύμφωνα με όσα διηγούνται οι ίδιοι οι πρόσφυγες στην ιστοσελίδα τής Aegean Boat Report, το πρωί 10 Ιανουαρίου και αφού πέρασαν τη νύχτα διασκορπισμένοι στην ευρύτερη περιοχή, αποφάσισαν να κινηθούν προς το χωριό αναζητώντας βοήθεια από τους ντόπιους.

Στις 8 το πρωί της ίδιας ημέρας, η Aegean Boat Report έστειλε e-mail σε οργανισμούς, ΜΚΟ, Αρχές και Υπατη Αρμοστεία για να τους ενημερώσει ότι η ομάδα επιθυμούσε να υποβάλει αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα και χρειαζόταν διεθνή προστασία. «Δεν λάβαμε καμία απάντηση. Η επιστολή δημοσιεύτηκε επίσης στο Facebook και στο Twitter για ευαισθητοποίηση του κοινού», αναφέρει ο Νορβηγός Τόμι Ολσεν, ιδρυτής της ΜΚΟ.

Οι πρόσφυγες στις 10.20 έφτασαν στα περίχωρα του χωριού, αλλά φοβήθηκαν να περπατήσουν παρακάτω. Είδαν πολλά αυτοκίνητα και ντόπιους. Μία ώρα αργότερα, στις 11.20, ενημέρωσαν το Aegean Boat Report ότι τους βρήκε η αστυνομία και από τότε τα ίχνη τους χάθηκαν.

Μαυροντυμένοι, οπλισμένοι άντρες με μπαλακλάβες, επιβαίνοντες σε ένα γκρι βαν με πινακίδες ΙΖΗ 1548, τους συνέλαβαν, ενώ πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό, ώστε να επιστρέψουν κάποιοι από τους πρόσφυγες της ομάδας που προσπάθησαν να διαφύγουν.

«Οι άνθρωποι κρατήθηκαν υπό την απειλή όπλων σε αυτή την τοποθεσία για περισσότερο από μία ώρα. Όλοι ερευνήθηκαν βίαια και τους αφαιρέθηκαν όλα τα υπάρχοντα, οι τσάντες, τα χαρτιά, τα χρήματα και τα τηλέφωνά τους», σημειώνει το δημοσίευμα.

Το μεσημέρι, εμφανίστηκε και ένα μεγάλο λευκό βαν (πιθανότητα Ford Transit), πήρε τους πρόσφυγες και τους μετέφερε σε ένα μικρό λιμανάκι με ξύλινη προβλήτα, για να ακολουθήσει η μεταφορά τους στο Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης.

Οι πρόσφυγες είχαν καταφέρει να κρύψουν ένα κινητό τηλέφωνο και να βιντεοσκοπήσουν λίγα δευτερόλεπτα της μεταφοράς τους από το εσωτερικό του λευκού βαν, ενώ φωτογράφησαν και το μικρό γκρι βαν των τεσσάρων που έκαναν τις συλλήψεις.

«Οταν βγήκαν από το βαν ήταν 10-15 μασκοφόροι, όλοι με σκούρες στολές, που κρατούσαν όπλα. Οι άνθρωποι έλαβαν εντολή να κοιτάξουν κάτω και να μείνουν ήσυχοι – και ακούστηκαν πολλές φωνές. Τα παιδιά έκλαιγαν, τρομοκρατημένα από τους μασκοφόρους. Το γκρι ταχύπλοο με δυο κινητήρες μετέφερε τους ανθρώπους σε ένα μεγαλύτερο σκάφος σε μικρές ομάδες. Το μεγαλύτερο σκάφος ήταν γκρι, με μπλε και άσπρες ρίγες στο μπροστινό μέρος», διηγούνται οι πρόσφυγες στην οργάνωση. «Μας έβαλαν στο κατάστρωμα κάτω από έναν λευκό πλαστικό μουσαμά, για να μη μας βλέπει κανείς, και μας είπαν ότι θα μας πάνε στην Αθήνα».

Μετά από 7-8 ώρες, το σκάφος σταμάτησε. Εξω ήταν σκοτεινά και φυσούσε αρκετά. Τους έβαλαν στο liferaft. «Ολοι αναγκάστηκαν να κατέβουν σε αυτή τη βάρκα, η βάρκα δεν είχε μηχανή, όσοι αρνήθηκαν ή δεν κινούνταν αρκετά γρήγορα πετάχτηκαν στη βάρκα».

Μια γυναίκα είπε ότι ένα μικρό μωρό κατέληξε στη θάλασσα: «Η ελληνική αστυνομία πέταξε το μωρό κάτω από το ελληνικό πλοίο, αλλά έχασε τη σωσίβια σχεδία, ευτυχώς καταφέραμε να ξαναφέρουμε το μωρό στη σχεδία. Εσπρωξαν μια κοπέλα κάτω από το πλοίο, έσπασε το πόδι της, ήταν βάρβαρο, το χάρηκαν, σαν να μην είμαστε άνθρωποι».

Γύρω στις 22.00 της 10ης Ιανουαρίου κατάφεραν να καλέσουν βοήθεια και μία ώρα αργότερα, στις 23.15, βρέθηκαν και διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή.