Περισσότεροι από εκατό νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι, τέσσερις χιλιάδες τραυματίες και 300.000 άστεγοι είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των δύο εκρήξεων που συντάραξαν χτες τη Βηρυττό. Πηγές αναφέρουν μία νεκρή και δύο τραυματίες ελληνικής υπηκοότητας, μεταξύ των θυμάτων. Εθνικό Πένθος σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα. Τεράστιες οι ελλείψεις σε τρόφιμα στο Λίβανο, που ήδη βρισκόταν σε βαθιά οικονομική κρίση. Διαρκείς είναι οι εκκλήσεις για βοήθεια και αίμα. Δεκάδες άνθρωποι περιμένουν στις πύλες του ισοπεδωμένου λιμανιού να μάθουν την τύχη των δικών τους που αγνοούνται από χθες και βρίσκονταν στην περιοχή.

Γεμάτα πάνω από τις δυνατότητές τους τα νοσοκομεία, με το νοσηλευτικό προσωπικό αντιμέτωπο με τις ελλείψεις πρώτων υλών και τις διακοπές ρεύματος που έχουν γίνει περισσότερες από πριν. Μεγάλος αριθμός τραυματιών που δύνανται να μετακινηθούν αλλά πρέπει να νοσηλευτούν, μεταφέρεται σε νοσοκομεία άλλων πόλεων, μέχρι την Τρίπολη και τη Ναμπατιέ. Η πόλη πανηγυρίζει κάθε φορά που έστω ένας άνθρωπος ανασύρεται από τα συντρίμμια ζωντανός.

Ανυπολόγιστες παραμένουν οι υλικές ζημιές. Mια πρώτη εκτίμηση από τον κυβερνήτη της Βηρυττού αναφέρει ότι κινούνται στο ύψος των πέντε δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Εθνικό πένθος στο Λίβανο, δεκάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες

Από την Πέμπτη 6 Αυγούστου το The Press Project ελπίζει να βρίσκεται με απεσταλμένη του στη Βηρυττό, χάρη στη δική σας ενίσχυση.

Στείλε τη Λαμπρινή Θωμά στη Βηρυττό!

Με απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Αμύνης της χώρας, η πόλη ολόκληρη έχει κηρυχθεί τόπος Εθνικής Καταστροφής και τεθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες και ως τις 18 Αυγούστου. Δόθηκε εντολή το λιμάνι της Τρίπολης να προετοιμαστεί για να κρατηθεί ανοικτή η θαλάσσια οδός, για την εισαγωγή αγαθών, που αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητη: από την έκρηξη καταστράφηκαν και μεγάλες ποσότητες τροφίμων και αλεύρων, και ήδη κατ’ ουσίαν όσο αλεύρι υπάρχει στην πόλη έχει κατασχεθεί, αφού δόθηκε οδηγία να διατίθεται αποκλειστικά και μόνον σε φούρνους. Το λιμάνι της Βηρυττού είναι κύριος οικονομικός πνεύμονας της χώρας και οι οικονομικές συνέπειες προβλέπονται τεράστιες, ενώ ήδη ο Λίβανος έχει γονατίσει δημοσιονομικά και οι πολίτες δεν μπορούσαν, και πριν τις εκρήξεις, να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

Η στέγαση όσων έχασαν τα σπίτια τους θα γίνει με τη βοήθεια του ΟΗΕ, που ήδη έχει ζητηθεί. Ήδη όσα σχολεία δεν έχουν υποστεί ζημιές ανοίγουν για να δώσουν καταφύγιο στους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι.

Η ασφάλεια και η φύλαξη της Βηρυττού περνά στο στρατό, που στο Λίβανο είναι σεβαστός και αγαπητός, ειδικά σε σχέση με την αστυνομία. Επίσης, ορίζεται επιτροπή διερεύνησης των λόγων της τραγωδίας, η οποία πρέπει εντός πέντε ημερών να παραδώσει το πόρισμά της στις δικαστικές αρχές. Άμεσα έγινε μεταφορά κεφαλαίων από άλλους κωδικούς στα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν, κατά το δυνατόν, την κατάσταση. Καταβολή αποζημιώσεων και χρηματικής βοήθειας προβλέπεται και για τις οικογένειες των νεκρών.

Εν τω μεταξύ, όλες οι κοινωνικές δυνάμεις της χώρας έχουν κινητοποιηθεί, με πρώτη τη Χεσμπολάχ, ώστε να αντιμετωπιστούν κατά το δυνατόν οι πρώτες ανάγκες, μέχρι να φτάσει η πολύ απαραίτητη διεθνής βοήθεια.

Σενάρια για τα αίτια

Επισήμως, η καταστροφή συνέβη γιατί εξερράγησαν 2.750 τόνοι αποθηκευμένες εύφλεκτες και εκρηκτικές ύλες (νιτρικό αμμώνιο) που είχαν αποθηκευτεί για χρόνια στο λιμάνι, ξεχασμένες. Αν αυτό αποδειχθεί ή το αποδεχθεί η κοινή γνώμη, έρχεται και πάλι στην επιφάνεια το θέμα της διαφθοράς και ανικανότητας των κυβερνήσεων, που προκάλεσε το μαζικό λαϊκό κίνημα του φθινοπώρου του 2019. Ήδη, η δημοσιογράφος Μάρβα Οσμάν σημείωνε ότι «Το [κρατικό] σύστημα της διαφθοράς, της σπατάλης, της αποτυχίας και της λεηλασίας δεν έχει παράλληλό του στην προδοσία έξω από την ίδια την σιωνιστική κατοχή».

Η ποσότητα του νιτρικού αμμωνίου που αναφέρεται δικαιολογεί το μέγεθος της καταστροφής. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο υλικό είχε χρησιμοποιηθεί στην βομβιστική επίθεση της Οκλαχόμα, στις ΗΠΑ, και τότε μόλις δύο τόνοι άρκεσαν για την τεράστια καταστροφή. Επιστήμονες συγκρίνουν την έκρηξη με αντίστοιχη 1,5kT TNT.

Σύμφωνα με αμερικάνο δημοσιογράφο με έδρα τη Ρωσία, η εκρηκτική ουσία είχε φτάσει στη Βηρυττό με υπό σημαία Μολδαβίας πλοίο που ανήκει στο Ρώσο Ιγκόρ Γκρετσούσκιν, που εδρεύει στην Κύπρο και εγκατέλειψε το πλοίο εκεί, όταν κήρυξε πτώχευση.

 

Την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων για την πιθανή εγκληματική αμέλεια που οδήγησε στην παραμονή του νιτρικού αμμωνίου στις αποθήκες του λιμανιού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Χασάν Ντιάμπ. Άφησε και αυτός όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι άλλη η αιτία των εκρήξεων, το ωστικό κύμα των οποίων έφτασε ως την Κύπρο, 180 χιλιόμετρα μακρυά. Το διάγγελμα που είχε ανακοινώσει ανέβαλλε ο ηγέτης της Χεσμπολάχ, Χασάν Νασράλλα, που αναμένεται να απευθυνθεί μετά το Εθνικό Πένθος στο λαό.

Εντυπωσιακή, αν μη τι άλλο, ήταν η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, αφού ανακοίνωσε την ετοιμότητα της χώρας του να αποστείλει βοήθεια στον Λίβανο ανέφερε ότι «μίλησε με τους στρατηγούς» των ΗΠΑ που «ξέρουν πιο πολλά απ΄αυτόν» και του ανέφεραν ότι «πρόκειται για επίθεση, για κάποιου είδους βόμβα».

Είναι πολύ πιθανό οι Αμερικάνοι να θέλουν να παίξουν και πάλι παιγνίδια στις πλάτες του λαού του Λιβάνου, κατηγορώντας την Χεσμπολάχ για όσα συνέβησαν. Αντίστοιχα βολικά σενάρια διακινεί και ο Ισραηλινός Τύπος. Η Χεσμπολάχ έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση και ήδη, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του Grayzone Μπεν Νόρτον, έχει ξεκινήσει εκστρατεία από λομπίστες, όπως ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να συκοφαντηθεί η οργάνωση. Συγκεκριμένα, ο Κεν Ροθ, εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου, έγραψε ότι οι εκρήξεις «ήταν ο τρόπος της Χεσμπολά να πει μην μπλέκετε μαζί μας». Ο Ροθ κατόπιν έσβησε το τουίτ, αλλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν πάρει φωτιά.

Είναι επίσης περίεργο ότι η δήλωση Τραμπ έγινε την ώρα που ακόμη και το Ισραήλ προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, ώστε να σταματήσουν τα σενάρια που το βλέπουν πίσω από την επίθεση.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεσμπολάχ έχουν διαψεύσει ότι πρόκειται περί πυραυλικής επίθεσης, όπως υποστηρίζει το πιο διαδεδομένο σενάριο. Όπως γράψαμε και χτες, το δίκτυο Αλ-Αραμπίγια του Ντουμπάι μετέδιδε ήδη έξι ώρες μετά την τραγωδία ότι πρόκειται για Ισραηλινή επίθεση σε οπλοστάσιο της Χεσμπολάχ, και το δίκτυο αλ-Χαντάθ, επίσης των Εμιράτων, ότι ήταν Ισραηλινή επίθεση στην αποθήκη όπου η Χεσμπολάχ φύλαττε πυραύλους που της έχει διαθέσει το Ιράν.
Υπενθυμίζεται ότι οι Λιβανέζικες αρχές απαγόρευσαν από την πρώτη στιγμή την είσοδο στην πληγείσα περιοχή σε όλους τους εκπροσώπους του Τύπου. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, επίσης εμφανίστηκε επιφυλακτικός δηλώνοντας ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ακριβώς συνέβη, τι προκάλεσε όλο αυτό, αν ήταν ατύχημα ή ανθρώπινη ενέργεια». Στην σύγχιση συνέβαλε και η πρώτη δήλωση του Υπουργού Υγείας του Λιβάνου, Χαμάντ Χασάν, που είχε υποστηρίξει ότι «εξερράγη στο λιμάνι ένα πλοίο με πυροτεχνήματα»..

Μεγάλο μέρος των σεναρίων στηρίζεται σε παλαιότερα δημοσιεύματα του Ισραηλινού Τύπου για αποθήκες πυρομαχικών της Χεσμπολάχ εντός των πόλεων του Λιβάνου, αλλά και στις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, το πρωί της Τρίτης, απειλώντας με πλήγμα τη Χεσμπολάχ. Ωστόσο, το Ισραήλ όχι μόνο διέψευσε οποιοδήποτε σενάριο εμπλοκής του, αλλά προσφέρθηκε να βοηθήσει ιατρικά και ανθρωπιστικά, με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Μπένυ Γκαντζ, και ακόλουθη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Τις Ισραηλινές δηλώσεις ακολούθησαν δηλώσεις των Ελληνικών και Κυπριακών αρχών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ υποσχέθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στο πλευρό του Λιβάνου τέθηκε αμέσως το Ιράν, με δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Μωχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που πρόσφερε «βοήθεια με όποον τρόπο χρειαστεί». Το Ιράν, τσακισμένο από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και τα προβλήματα που αυτές προκάλεσαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ήδη έχει αποστείλει βοήθεια στο Λίβανο.

Αποστολές ετοιμάζουν η ΕΕ και οι χώρες μέλη, όπως και όλες οι χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Στη Βηρυτό μεταβαίνει σήμερα και ελληνική αποστολή αποτελούμενη από 12μελή ομάδα διάσωσης με διασωστικό σκύλο, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό.