Βράβευση και διαπιστευτήρια για τις κρατικές εγγυήσεις των τραπεζών για τον Ντράγκι
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα με κύριο αντικείμενο την πορεία της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας».
Με τη συμμετοχή του Μάριο Ντράγκι, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη, στην οποία έλαβαν μέρος ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος, ο προϊστάμενος του Γραφείου Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Μητρόπουλος και ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Από την πλευρά της ΕΚΤ συμμετείχε ο επικεφαλής της αποστολής της Τράπεζας στην χώρα μας, Francesco Drudi.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε το στρατηγικό πλάνο της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, δεσμευόμενος πως προωθείται με γρήγορους ρυθμούς, υπογραμμίζοντας και τις προωθούμενες «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησής του, με τις αντεργατικές και «φιλοεπενδυτικές» ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου.
Κατά πληροφορίες που μεταδίδει το οικονομικό capital.gr, η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από το αποκαλούμενο «σχέδιο Ηρακλής», που περιλαμβάνει 9 δισ. ευρώ κρατικές εγγυήσεις με στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 30 δισ. ευρώ. Μάλιστα, αναφέρεται πως το σημείο που φαίνεται να κέντρισε το ενδιαφέρον του κεντρικού τραπεζίτη είναι πως έτσι όπως έχει παρουσιαστεί το σχέδιο, «βαδίζει εκτός της “απαγορευμένης ζώνης” των κρατικών ενισχύσεων», παρότι το ίδιο το κράτος θα εγγυηθεί για τα ομόλογα των κόκκινων δανείων.
Διαβάστε περισσότερα:
«Μυθικό» σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των τραπεζών με κρατικές εγγυήσεις δισεκατομμυρίων
Όπως αναφέρεται, από την πλευρά του Μ. Ντράγκι υπήρξε αναφορά στην πιθανότητα συμμετοχής της ελληνικής οικονομίας στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που κατά τις ανακοινώσεις ξεκινά τον προσεχή Νοέμβριο.
Βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών για τον «ξένο εταίρο»
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Μ. Ντράγκι τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, με την αναγόρευσή του σε ξένο εταίρο, με τον ίδιο να υπεραμύνεται της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης που υιοθέτησε η ΕΚΤ, και απευθυνόμενος στους επικριτές των πολιτικών αυτών, υποστήριξε ότι αυτές θα πρέπει να «εφαρμόζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Στην ομιλία του με θέμα «Πολιτικές σταθεροποίησης σε μια νομισματική ένωση», ο κ , Ντράγκι υποστήριξε ότι η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης μετά από πολλά χρόνια κρίσης, έχει αποδείξει ότι έσφαλαν όσοι κατά καιρούς έχουν ασκήσει κριτική. Όπως είπε, πολλές χώρες και κυρίως η Ελλάδα, έχουν καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για να ευημερήσουν ως μέλη της νομισματικής ένωσης. Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ευρωζώνης, ιδίως τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Σε κάθε περίπτωση, το ευρώ απεδείχθη ότι έφερε θετικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, με αποτέλεσμα το ενιαίο νόμισμα είναι πιο δημοφιλές από ποτέ.
«Η πραγματική σύγκλιση είναι σημαντική για τη συνοχή μιας νομισματικής ένωσης, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν οι κατάλληλες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για να βοηθήσουν τις χώρες που έχουν πληγεί από την πρόσφατη κρίση, κυρίως την Ελλάδα, να συγκλίνουν» ανέφερε συγκεκριμένα ο Ιταλός.
Αναφερόμενος στα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πρόσφατη κρίση, ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε τους πολιτικούς να διδαχθούν από τα μαθήματα του παρελθόντος, να μελετήσουν τις εμπειρίες άλλων και να αποφύγουν τους προβλέψιμους κινδύνους για το κοινό, μεταβάλλοντας σήμερα τις πολιτικές τους.
«Η νομισματική μας ένωση γεννήθηκε ελλιπής και, μέσα σε μια δεκαετία, αντιμετώπισε μια κρίση που λίγοι θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει. Είναι κατανοητό ότι δεν ήταν έτοιμη. Γνωρίζουμε όμως τώρα τι χρειάζεται για να δοθεί σταθερότητα σε όλες τις χώρες και ξέρουμε από τι κινδυνεύουμε εάν ενεργήσουμε πολύ αργά για να σταθεροποιήσουμε την Ένωση συνολικά. Αυτό οδηγεί μόνο σε μια μεγαλύτερη περίοδο χαλαρών πολιτικών που διευκολύνουν την ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως τον Μ. Ντράγκι προλόγισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκάς Παπαδήμος, ενώ στην τιμητική εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Στουρνάρας: Ο Μ. Ντράγκι συνέβαλε καθοριστικά στην αποφυγή του Grexit
«Πιστεύω ακράδαντα ότι τα βιβλία ιστορίας θα αναφέρουν ότι ο Μάριο Ντράγκι συνέβαλε στη διάσωση του ευρώ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, στη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης» ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε χαιρετισμό του κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Γ. Στουρνάρας υπενθύμισε ότι στις 26 Ιουλίου 2012, με την ιστορική φράση του, «Η ΕΚΤ θα κάνει ό, τι χρειάζεται για τη διάσωση του ευρώ», μετρίασε τις πολύ ασταθείς αγορές ομολόγων οι οποίες είχαν ήδη αρχίσει να τιμολογούν τη διάλυση του ευρώ, χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ. Έκτοτε, όπως υποστήριξε, ο Μάριο Ντράγκι μετέτρεψε την ΕΚΤ σε μια ώριμη και εντελώς ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα η οποία έφερε ένα μεγάλο μέρος του φορτίου για τη διάσωση το ευρώ.
«Κυβέρνησε το σκάφος της ΕΚΤ με ισχυρή ηγεσία και ορθολογισμό, αναζητώντας πάντοτε συναίνεση, συναισθηματική νοημοσύνη και, τέλος, με μεγάλη αποφασιστικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας. Ο διοικητής της ΤτΕ εξήρε τη συμβολή του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης τονίζοντας ότι συνέβαλε καθοριστικά στην αποφυγή του Grexit και τη διατήρηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.
Στο δείπνο παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και άλλοι.