Ο Μπολσονάρου έχει ορκιστεί να εδραιώσει την συντηρητική στροφή στην πολιτική της Βραζιλίας, μετά από μια προεδρία που αμαυρώθηκε από την πανδημία. Ο Λούλα υπόσχεται περισσότερη κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη, υπενθυμίζοντας την ευημερία που απολάμβαναν οι πολίτες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του το 2003-2010, πριν σκάνδαλα διαφθοράς αμαυρώσουν το Εργατικό Κόμμα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν, όπως και στον πρώτο γύρο, προβάδισμα στον Λούλα. Φαίνεται να προηγείται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της υποψήφιας του φιλελεύθερου Βραζιλιάνικου Δημοκρατικού Κόμματος, Σιμόνι Τέμπετ, με 4,16% και του υποψήφιου του Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος, Σίρο Γκόμες, που πήρε 3,04%.

Ο Λούλα συγκέντρωσε  στον πρώτο γύρο 48,43%, με τη συμμαχία «Βραζιλία της ελπίδας», και ο  Μπολσονάρου, του Φιλελεύθερου Κόμματος, 43,20%.

Οι εκλογικές αρχές της Βραζιλίας προετοιμάζονται, όπως αναφέρει το Reuters, για ένα οριακό αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να αμφισβητήσει ο Μπολσονάρου εάν χάσει.

Ο νυν πρόεδρος έχει περάσει περισσότερο από ένα χρόνο αμφισβητώντας την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας της Βραζιλίας. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία νοθείας από τότε που εφαρμόστηκε το 1996, πολλοί από τους υποστηρικτές του Μπολσονάρου αμφιβάλλουν τώρα για την αξιοπιστία των εκλογών της χώρας.

Ένα αυξανόμενο κύμα πολιτικής βίας φέτος, που σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες φτάνοντας ως τις ένοπλες αντιπαραθέσεις, ενίσχυσε τους φόβους ότι το αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή.