Όπως επισημαίνεται, καθώς εκπρόσωποι και των δύο πλευρών συναντιούνται στο τέλος της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν την ανάγκη της Ελλάδας για επιπλέον κεφάλαια και για ελάφρυνση του χρέους, κορυφώνονται και οι διαφωνίες που είχαν καλλιεργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια.
 
«Το διαζύγιο μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ είναι πραγματικό», δήλωσε ο Antonio Borges, πρώην Ευρωπαίος διευθυντής στο ΔΝΤ, τον περασμένο Ιούνιο, μήνες προτού χάσει τη μάχη με τον καρκίνο. «Το Ταμείο θα επιστρέψει στις φυσιολογικές δραστηριότητες. Είναι ένας οργανισμός που συνήθως κάνει μόνος του κουμάντο».


 
Επιτελικά στελέχη της Τρόικας αφηγούνται τώρα πώς ενεπλάκησαν σε κοκορομαχίες για τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, την αναδιάρθρωση των τραπεζών και τα ποσοστά χρέους ως προς το ΑΕΠ.
 
«Έπρεπε να διαπραγματευτούμε τα στοιχεία. Αυτός δεν ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο», τόνισε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφερόμενος στις πολύωρες συζητήσεις για τις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας το 2013.
«Το διαζύγιο μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ είναι πραγματικό», είχε δηλώσει ο ευρωπαίος πρώην διευθυντής του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόργκες, σε συνέντευξή του τον Ιούνιο, λίγους μήνες πριν πεθάνει. «Το Ταμείο επιστρέφει στον συνηθισμένο τρόπο διεξαγωγής των δραστηριοτήτων του. Είναι ένας θεσμός που έχει συνηθίσει να είναι μόνος σε ότι αφορά την λήψη αποφάσεων».
 

Ο Μπόργκες ανέλαβε καθήκοντα στο Ταμείο τον Νοέμβριο του 2010, έξι μήνες αφότου συμφωνήθηκε το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Αποχώρησε 12 μήνες αργότερα επικαλούμενος λόγους υγείας –όμως στην συνέντευξή του ανέφερε πως ο πραγματικός λόγος ήταν η περιθωριοποίησή του αναφορικά με τον σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος ύψους 73 δισ. ευρώ.

 
Οι εντάσεις μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ δεν άργησαν να φανούν, με τον Μπόργκες να επισημαίνει πως το Ταμείο «κατέβασε από το ράφι» κάποιο πρότυπο πρόγραμμα, χωρίς όμως να λάβει υπ' όψιν ότι οι επιλογές πολιτικής της Ελλάδας ήταν εξαιρετικά περιορισμένες λόγω του ότι η χώρα είναι μέλος της ευρωζώνης. «Η Ελλάδα είναι η πιο λυπηρή υπόθεση», είχε δηλώσει. «Το πρόγραμμα ήταν λάθος από την αρχή».
 
Τρία χρόνια αργότερα, υπάλληλοι της τρόικας θυμούνται ότι συμμετείχαν σε έντονες διενέξεις αναφορικά με τις προβλέψεις για την ελληνική ανάπτυξη, τις αναδιαρθρώσεις των τραπεζών και τα ποσοστά του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ.
 
Μια μεγάλη πηγή έντασης υπήρξε η Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους του ΔΝΤ, η οποία βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις προβλέψεις για τον λόγο του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ. Οι κανόνες του ΔΝΤ απαγορεύουν την χορήγηση βοήθειας σε χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους, και έτσι αυτή η ανάλυση ήταν κρίσιμης σημασίας για τη διασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης από το Ταμείο.
 
Όμως η ανάλυση δεν έτυχε καλής υποδοχής από ορισμένους αξιωματούχους. Ένας αξιωματούχος του ΔΝΤ την αποκάλεσε «ανέκδοτο», ένας αξιωματούχος της Κομισιόν την περιέγραψε ως «παραμύθι για να πηγαίνουν για ύπνο τα παιδιά», ενώ αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως είναι «επιστημονικά γελοία». Ο Μπόργκες την χαρακτήρισε ευγενικά «πολύ υποκειμενική».
 
Η αναθεώρηση του ΔΝΤ τον Ιούνιο για το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης περιελάμβανε και μια «καυστική» κριτική για τον ρόλο της Κομισιόν στην τρόικα, ενώ παραδέχονταν πως το Ταμείο είχε παρακάμψει τους ίδιους του τους κανόνες προκειμένου να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα.
 
Η έκθεση δέχθηκε εντονότατη κριτική από τις Βρυξέλλες. Ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε πως «δεν είναι δίκαιο το ΔΝΤ να νίπτει τας χείρας του και μετά να πετάει το βρώμικο νερό στην Ευρώπη», ενώ αργότερα υποβάθμισε την διένεξη χαρακτηρίζοντάς την «τρικυμία σε ποτήρι».
 
Ο κ. Ρεν είναι υποστηρικτής της ιδέας ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων, χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ, ιδέα που στηρίζουν επίσης και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι όπως το μέλος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.