Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη φερόμενη χημική επίθεση τους συριακού στρατού στην πόλη Χαν Σεϊχούν στην επαρχία Ιντλίμπ, που σημειώθηκε στις 4 Απριλίου 2017, υπήρξαν καταγγελίες στις 8 Απριλίου 2018 για ανάλογο περιστατικό στην Ντούμα της Ανατολικής Γούτα.
Το άλλο κοινό στοιχείο είναι ότι και οι δύο επιθέσεις με χημικά έγιναν γνωστές λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της αλλαγής της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία. Στις 30 Μαρτίου 2017 η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την Ουάσινγκτον η απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στις 4 Απριλίου σημειώθηκε η χημική επίθεση στη Χαν Σεϊχούν στην οποία οι ΗΠΑ απάντησαν στις 7 Απριλίου με την εκτόξευση 59 πυραύλων (γιατί όχι 60;) Τόμαχοκ εναντίον στρατιωτικής βάσης του συριακού στρατού. Στις 10 Απριλίου η Χέιλι τονίζει ότι είναι αναπόφευκτη η αλλαγή καθεστώτος στη Συρία.
Ανάλογη είναι η ακολουθία και φέτος στην Ντούμα: 29 Μαρτίου 2018 ο Τραμπ ανακοινώνει ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν πολύ σύντομα από τη Συρία. Στις 7 Απριλίου σημειώνεται η επίθεση στην Ντούμα και στις 9 Απριλίου ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιεί ότι θα ληφθούν «μείζονες αποφάσεις» «απόψε ή πολύ σύντομα» για τη Συρία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ.
Η Δαμασκός δεν είχε κανένα κίνητρο να εξαπολύσει επίθεση με χημικά στη Χαν Σεϊχούν, αφού η επιχείρηση των Σύρων ανταρτών στη Χάμα είχε αποτύχει δύο εβδομάδες πριν το συμβάν και έκτοτε ο συριακός στρατός είχε ανακαταλάβει όλες τις περιοχές που είχε υπό τον έλεγχό της.
Το επεισόδιο ωφέλησε το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα που κυριαρχούσε στην περιοχή και ηττόταν στο πεδίο της μάχης. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αλ Σαϊράτ που βομβάρδισαν οι ΗΠΑ ήταν η σημαντικότερη βάση από την οποία απογειώνονταν αεροπλάνα για να πλήξουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία. Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να θεωρήσουν ότι το πλήγμα αυτό των Αμερικανών έγινε έπειτα από αίτημα της αλ Κάιντα.
Αντίστοιχα ο συριακός στρατός μέχρι τη φερόμενη επίθεση με χλώριο στη Ντούμα είχε θέσει υπό τον έλεγχό του όλη την Ανατολική Γούτα με εξαίρεση την πόλη αυτή. Ωστόσο ακόμη και η ισλαμιστική, δηλαδή τζιχαντιστική, οργάνωση Τζάις αλ Ισλάμ που ήλεγχε την πόλη διαπραγματευόταν επί ημέρες συμφωνία για να απομακρυνθεί από την περιοχή και λίγες ώρες μετά τη φερόμενη επίθεση όντως οι μαχητές της και οι οικογένειές τους άρχισαν να εκκενώνουν την Ντούμα με την παράλληλη απελευθέρωση των εκατοντάδων ομήρων που κρατούσαν και των αιχμαλώτων πολέμου. Ποιο λοιπόν το όφελος από μια χημική επίθεση λίγες ώρες πριν από την τελική νίκη για τον συριακό στρατό;
Παράλληλα, η δυτική κοινή γνώμη μοιάζει να ξεχνά το γεγονός ότι ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) επιβεβαίωσε την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού ήδη από το 2014 σε ένα αμερικανικό πλοίο υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.
Αντίθετα η Τζάις αλ Ισλάμ, υπό την κατοχή της οποίας ήταν η Ντούμα, παραδέχθηκε πριν από δύο χρόνια ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον ενός κουρδικού προαστίου στο Χαλέπι. Δύο ημέρες πριν από την επίθεση ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι εντόπισε προετοιμασίες των Σύρων ανταρτών για χημικές επιθέσεις στις περιοχές που ελέγχουν με στόχο να κατηγορήσουν τη Δαμασκό.
Όπως είχε γράψει το 2013 ο Αμερικανός δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς, επικαλούμενος απόρρητη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, το Μέτωπο αλ Νόσρα (όπως ονομαζόταν τότε), δηλαδή το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα, ήταν σε θέση να παράξει αέριο σαρίν σε σημαντικές ποσότητες. Ο ίδιος σε άλλο του άρθρο το 2014 αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι σύμμαχοί του Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ είχαν συμφωνήσει το 2012 να στήσουν μια επίθεση με αέριο σαρίν και να κατηγορήσουν τη Δαμασκό.
Στην περίπτωση της Χαν Σεϊχούν ο ΟΑΧΟ δεν κατάφερε να συλλέξει δείγματα από το σημείο της επίθεσης, καθώς οι τζιχαντιστές που έλεγχαν την περιοχή δεν τους επέτρεψαν την πρόσβαση. Τελικά στην έκθεσή του δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο περιστατικό, ούτε ότι υπήρξε χημική επίθεση. Επεσήμανε απλώς ότι πήρε δείγματα από πολλούς ανθρώπους οι οποίοι φαίνονταν να έχουν εκτεθεί σε αέριο σαρίν. Δεν διευκρίνιζε ούτε πόσο εκτέθηκαν, αν ήταν μικρή ποσότητα ή μεγάλη, αν πέθαναν και πόσοι.
Κάποιοι είχαν παρατηρήσει ότι στα βίντεο που δημοσιεύθηκαν μετά την επίθεση, αλλά και τις φωτογραφίες, δεν εμφανίζονται θύματα με τα τυπικά συμπτώματα του σαρίν, ενώ το ιατρικό προσωπικό που προσφέρει πρώτες βοήθειες στα θύματα δεν φορά προστατευτικό εξοπλισμό.
Αυτή τη φορά ο ΟΑΧΟ έχει κληθεί να μεταβεί στο σημείο της επίθεσης από τη Ρωσία, η οποία έχει ήδη αναπτύξει στρατιωτική αστυνομία στην Ντούμα και τη Δαμασκό. Μένει να δούμε αν θα σταλεί ομάδα και τι θα βρει. Αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα προλάβει, με τον Τραμπ να απειλεί με πλήγματα τις επόμενες ημέρες και τη Ρωσία να προειδοποιεί ότι θα απαντήσει αμέσως, αν τα ρωσικά στρατεύματα πληγούν από πιθανή αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ.