Τα περισσότερα – 35 μέχρι στιγμής – έχουν καταγραφεί στην Ιταλία. Ακολουθεί η Ισπανία με 22, η Σουηδία με 9 και η Πορτογαλία με 8. Από 6 έχουν καταγράψει η Ολλανδία και η Δανία, λιγότερα από 5 η Ιρλανδία, 4 η Νορβηγία, 3 το Βέλγιο, 2 η Αυστρία, η Κύπρος και η Γαλλία, ενώ ένα έχει αναφέρει η Πολωνία.

ECDC ηπατίτιδα
(ecdc.europa.eu)
Στον χάρτη του ECDC αποτυπώνεται η γεωγραφική κατανομή των περιστατικών.

ECDC ηπατίτιδα
(ecdc.europa.eu)

Από την πρώτη ειδοποίηση που κυκλοφόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο στις 5 Απριλίου 2022, έχουν αναφερθεί πιθανά κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά από πολλές χώρες παγκοσμίως. Σύμφωνα με το ECDC, δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα κρούσματα που εντοπίστηκαν μετά την ειδοποίηση αποτελούν μέρος μιας πραγματικής αύξησης σε σύγκριση με το βασικό ποσοστό ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στα παιδιά.

Το ECDC επισημαίνει ότι η αιτιολογία και οι παθογενετικοί μηχανισμοί της νόσου είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Πιθανή συσχέτιση με λοίμωξη από αδενοϊό έχει βρεθεί σε περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ειδικότερα, αλλά άλλες υποθέσεις και πιθανοί συν-παράγοντες εξετάζονται. Τα περισσότερα κρούσματα συνεχίζουν να αναφέρονται ως σποραδικά μη συνδεδεμένα περιστατικά.

Η εικόνα εκτός ΕΕ

Από τις 3 Μαΐου, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντοπιστεί συνολικά 163 παιδιά, ηλικίας κάτω των 16 ετών, με οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας. Από αυτές τις περιπτώσεις, 11 παιδιά έχουν λάβει μεταμόσχευση ήπατος.

Εκτός ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου έως τις 10 Μαΐου, υπάρχουν τουλάχιστον 181 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας μεταξύ παιδιών. Περιπτώσεις έχουν αναφερθεί από Αργεντινή (8), Βραζιλία (16), Καναδά (7), Κόστα Ρίκα (2), Ινδονησία (15), Ισραήλ (12), Ιαπωνία (7), Παναμά (1), Παλαιστίνη (1), Σερβία (1), Σιγκαπούρη (1), Νότια Κορέα (1) και Ηνωμένες Πολιτείες (τουλάχιστον 109).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν παγκοσμίως είναι περίπου 450, συμπεριλαμβανομένων 11 θανάτων που αναφέρθηκαν από την Ινδονησία (5), την Παλαιστίνη (1) και τις ΗΠΑ (5).