Σύμφωνα με τον Ν. Χουντή, και τα όσα δήλωσε στον Real fm, μέχρι τώρα έχουν γίνει τεχνικές προσεγγίσεις και τόνισε πως θα πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση του ελληνικού λαού.
«Ουσιαστικά, δεν γίνονται διαπραγματεύσεις, έγιναν τεχνικές προσεγγίσεις. Εμείς υπερασπιζόμαστε ορισμένα πράγματα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέγραψαν αυτές τις προτάσεις. Δεν είμαστε κοντά, αλλά το συμπέρασμα θα φανεί από το αποτύπωμα των δύο πλευρών στις εκθέσεις. Από εκεί θα φανεί το πόσο κοντά είμαστε και πόσο μακριά
Εγώ κρατώ την πολιτική πλευρά. Δηλαδή πως επενδύονται σε αυτό το επίπεδο οι διαπραγματεύσεις από πολιτικές. Από τη δική μας την πλευρά, ως δέσμευση απέναντι σε αυτό το κίνημα υποστήριξης της κυβέρνησης, λέμε να γίνει σεβαστή η λαϊκή κυριαρχία και σεβόμαστε βεβαίως τα δικαιώματα των εταίρων. Η συζήτηση παίρνει πολιτικό χαρακτήρα στο όνομα του ‘’αναζητείται αξιοπρέπεια’’».
Όσο για τη στάση που θα κρατήσει η νέα κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, ο Ν. Χουντής επισήμανε ότι ο στόχος παραμένει η χαλάρωση της λιτότητας, ενώ ανέφερε ότι η πίεση δεν είναι μόνο στην πλευρά της Ελλάδας.
«Υπάρχει σχέδιο. Έχει κατατεθεί και πολιτικά και τεχνικά. Αυτό που είπε ο Σόιμπλε, είναι ένας απόηχος του παλαιού τύπου διαπραγματεύσεων. Δεν είμαστε σε αυτή τη συζήτηση. Δεν μπήκαμε στη διαπραγμάτευση με τη λογική των ισοδυνάμων. Είναι παλαιού τύπου διαπραγμάτευση. Εδώ δεν πρόκειται περί αυτού. Είναι η δική μας πολιτική να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, έτσι όπως τις διαμορφώνουμε εμείς. Στα παλαιού τύπου εισοδήματα, αυτά έχουν εκ των πραγμάτων πρωτογενές όφελος, επομένως, τι ισοδύναμα να συζητήσουμε;
Εμείς με τις κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο και υπάρχει διαπραγματευτής πολύ πιο έγκαιρα απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Υπάρχει χρόνος, χωρίς να σημαίνει, απεριόριστος, γιατί πρέπει να λυθεί η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το ζήτημα του χρέους γενικά.
Η πίεση δεν είναι προς εμάς μόνο. Αν θέλουν να το κλείσουν με έναν εκβιαστικό τρόπο, νομίζω ότι τα πολιτικά μηνύματα που παίρνουν θα τους κάνουν να μην το εξαντλήσουν με έναν τρόπο εκβιαστικόΑιτήματα να χαλαρώσουν αυτές οι σφιχτές πολιτικές και αιτήματα ότι δεν πάει άλλο το μοντέλο της γενικευμένης λιτότητας, έχουν διατυπωθεί και πριν την ελληνική ατζέντα.
Θα το αντιμετωπίσουν αυτό. Είναι μια πραγματικότητα. Είναι μια δυναμική που αναπτήσεται. Εκεί ζητάμε εμείς απαντήσεις και όχι την παραδειγματική τιμωρία κάποιου που σήκωσε πρώτος το καπάκι.
Έχουμε ένα πρόγραμμα που ψηφίστηκε από τον λαό και εμείς θέλουμε να το συζητήσουμε με τους εταίρους γιατί είμαστε αποφασισμένοι να το εφαρμόσουμε. Τα εργασιακά δικαιώματα, το πρωτογενές πλεόνασμα, οι ιδιωτικοποιήσεις. Κεντρικά θέματα που δεν μπορούν να μας τα ζητούν αλλά και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Δεν δεχόμαστε την ερμηνεία που έδωσαν οι μνημονιακές δεσμεύσεις. Μνημόνιο και τρόικα είναι εκτός των αρχών της Ευρωπαϊκής ένωσης», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.
Σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνισε πως η κυβέρνηση θα κινηθεί προς μια πρόταση που θα έχει ευρύτερη ακτινοβολία. «Η διαδικασία επιλογής υποψηφίου προέδρου είναι σε εξέλιξη. Τηρούνται τα Συνταγματικά περιθώρια. Εμείς πρέπει να συγκροτήσουμε πρόταση κοινοβουλευτικής ομάδας επομένως οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν αύριο. Εμείς θα κινηθούμε με πρόταση που να σέβεται τον θεσμό, να έχει μια ευρύτερη ακτινοβολία και ως προς αυτό, γίνεται συζήτηση».